Zavřít reklamu

Poté, co americký generální prokurátor William Barr vyzval Apple, aby pomohl vyšetřovatelům odemknout iPhony střelce ze základny Pensacola, společnost reaguje na výzvu očekávaným způsobem. Nehodlá vytvořit ve svých zařízeních backdoor, zároveň ale dodává, že FBI aktivně pomáhá s vyšetřováním a poskytuje vše, co může.

„Byli jsme zdrceni, když jsme se dozvěděli o tragickém teroristickém útoku na členy americké armády na Letecké vojenské základně Pensacola na Floridě ze 6. prosince/decembra. Vůči ochráncům zákona máme ten největší respekt a pravidelně pomáháme policii při vyšetřování napříč USA. Když nás policejní složky požádají o pomoc, naše týmy pracují ve dne v noci, aby jim poskytly veškeré informace, které máme k dispozici.

Odmítáme tvrzení, že by Apple při vyšetřování událostí v Pensacole neposkytl pomoc. Naše reakce na jejich žádosti byly včasné, důkladné a probíhající. Během prvních hodin po doručení žádosti od FBI 6. prosince jsme vyprodukovali široké množství informací souvisejících s vyšetřováním. Od 7. do 14. prosince jsme přijali dalších šest žádostí a v reakci jsme poskytli informace včetně záloh z iCloudu, informací o účtu a dat o transakcích z několika účtů.

Na každou žádost jsme reagovali promptně, častokrát během několika hodin a sdíleli jsme informace s kancelářemi FBI v Jacksonville, Pensacole a New Yorku. Žádosti měly za výsledek mnoho gigabajtů informací, které jsme předali vyšetřovatelům. V každém případě jsme poskytli veškeré informace, které jsme měli k dispozici.

FBI nás až 6. ledna/januára požádala o dodatečnou pomoc – měsíc po útoku. Až tehdy jsme se dozvěděli o existenci druhého iPhonu, který souvisel s vyšetřováním a o nemožnosti FBI dostat se do iPhonů. Teprve 8. ledna jsme pak obdrželi soudní obsílku kvůli informacím souvisejících s druhým iPhonem, na což jsme reagovali během hodin. Časná žádost je kriticky důležitá pro přístup k informacím a hledání alternativních řešení.

Nadále spolupracujeme s FBI a naše inženýrské týmy jen nedávno obdržely telefonát kvůli poskytnutí dodatečné technické asistence. Apple má obrovský respekt vůči práci úřadu (FBI pozn.) a budeme neúnavně pracovat, abychom pomohli při vyšetřování tohoto tragického útoku na naši zemi.

Vždy jsme zdůrazňovali, že neexistuje nic takového, jako jsou zadní vrátka pouze pro dobré lidi. Zadní vrátka mohou být zneužita těmi, kteří ohrožují naši národní bezpečnost a bezpečnost dat našich zákazníků. Dnes mají orgány činné v trestním řízení přístup k víc datům než kdykoliv v naší historii, takže Američané se nemusí rozhodovat mezi oslabeným šifrováním a úspěšným vyšetřováním případů. Máme zato, že šifrování je životně důležité pro ochranu naší vlasti a dat našich uživatelů.

iPhone 7 iPhone 8 FB

Zdroj: Input Magazine

Témata: , , ,
.