Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kůrovec na Vysočině: Ve kterých lesích je situace nejlepší? Ve Žďárských vrších

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy stoupá těžba kvůli kůrovci hlavně v okrajových lesích. V centrální části je situace ještě relativně dobrá, sdělil dnes ředitel Správy CHKO Václav Hlaváč. Na Vysočině podle něj patří toto území zatím k nejméně zasaženým kůrovcovou kalamitou. Prognóza pro letošek ale není příznivá, rozhodující bude počasí v jarních a letních měsících, uvedl.

„Doufáme ve srážkově a teplotně příznivější rok, který by mohl postup kůrovce alespoň zpomalit. Pravděpodobnější se však zatím bohužel jeví další postup kůrovce i do vyšších poloh," řekl Václav Hlaváč.

Žďárské vrchy s rozlohou 709 kilometrů čtverečních patří mezi nejrozlehlejší chráněné krajinné oblasti v zemi. Lesy pokrývají přibližně polovinu jejich území. Rozsáhlá těžba dřeva zatím nejvíc postihla jihozápadní část CHKO.

Těžba ruší ptáky. Nejviditelnější jsou podle Hlaváče dopady kůrovcové kalamity u orlů mořských, kteří kvůli rušení opustili tradiční hnízdiště. „Jedinou možností jejich ochrany je včasné nalezení hnízda a projednání pozastavení těžeb v širším okolí po celou dobu hnízdění," uvedl Hlaváč. Zvýšený ruch v lesích vadí i jiným dravcům nebo čápům černým. U dalších druhů živočichů nebo rostlin podle něj situace tak dramatická není.

Riziko ztráty lesního prostředí 

„V kulturních smrčinách, které tvoří drtivou většinu porostů v CHKO Žďárské vrchy, se mnoho chráněných či ohrožených druhů nevyskytuje," řekl Hlaváč. Jako závažnější problém vnímá riziko ztráty lesního prostředí jako takového. Zásadním krokem je podle něj zakládání nových porostů. „Kůrovcová kalamita je v tomto směru i velkou výzvou a šancí k tomu, abychom další generaci lesů založili tak, aby byla dlouhodobě stabilní a dokázala odolávat měnícím se podmínkám," uvedl ředitel Správy CHKO.

O aktuálních tématech v ochraně přírody, včetně dopadů kůrovcové kalamity, informuje Správa CHKO Žďárské vrchy na setkáních s veřejností. Vloni se jich uskutečnilo 16 a stejný počet má správa v plánu pro letošek.

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky kůrovec, les, příroda, strom, Žďárské vrchy, chráněná krajinná oblast, Kraj Vysočina, kůrovci, těžba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovec na Vysočině: Ve kterých lesích je situace nejlepší? Ve Žďárských vrších | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.