Politici na jihočeském hejtmanství. Nejvíc chyběli Kubík a Kuba

  14:09
Zastupitelé Jihočeského kraje se v tomto volebním období na jednání prozatím sešli jen pětadvacetkrát. Třetina z politiků má za uplynulé tři roky stoprocentní docházku. Nejvíc chyběli Jan Kubík (ANO) a Martin Kuba (ODS).

JIhočeská hejtmanka Ivana Stráská řídí jednání krajského zastupitelstva. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Jednání jihočeských zastupitelů připomíná často rozbouřenou arénu. Řečníci mnohdy namísto nabídky řešení jen hrotí debatu, nebo se opakováním točí stále dokola. Jiní zase schůzi spíše přečkají tak, že o nich až na hlasování nikdo neví. MF DNES vybrala nejen z pohledu čísel ty nejhlasitější a naopak nejméně nápadné politiky.

Na žádném zastupitelstvu se každopádně v podstatě nikdy nesejde všech 55 jihočeských zákonodárců pohromadě. Stoprocentní docházku má jen 18 z nich, tedy třetina. V tomto počtu jsou však i dva noví zastupitelé za ANO, kteří mají za sebou pouze tři, v druhém případě jedno zasedání – náměstek budějovického primátora Petr Holický a strakonický manažer Petr Sojka.

Nejvíce je pravidelně slyšet opoziční klub občanských demokratů. Ten má však ve svém středu i muže, který prozatím v tomto volebním období nejvíce chyběl. V zasedacím sále nebyl nejčastěji šéf jihočeské ODS Martin Kuba společně s poslancem a starostou Loučovic na Českokrumlovsku Janem Kubíkem (ANO). Oba se nezúčastnili osmi z 25 zasedání.

Na sedmi krajských zastupitelstvech nebyli přítomni poslanec a prachatický exstarosta Jan Bauer a daňový poradce Tomáš Hajdušek, oba z ODS. Když je však v sále přítomný předseda zastupitelského klubu Martin Kuba, bere si slovo nejčastěji on a zdatně ho doplňují i další spolustraníci.

Sedm zkušených matadorů

Nejzkušenější z nich je pak třeboňský starosta Jan Váňa (ODS), který v jihočeském zastupitelstvu působí s dalšími šesti politiky včetně hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) od začátku vzniku novodobých krajů, letos tedy už dvacet let.

To dvanáctičlenný tým opozičního klubu ANO, který je druhým nejpočetnějším v jihočeském zastupitelstvu, je slyšet méně. 

„Jsme v opozici, takže možnosti ovlivnění dění na kraji máme omezené. Koneckonců, můžeme si za to sami ve svém důsledku. My se snažíme hlídat, aby Budějovice nebyly brány na hůl, abychom do krajských dokumentů dostali důležité dopravní stavby a víc peněz pro městský dopravní podnik, který se stará i o přepravu lidí z okolních obcí,“ říká šéf krajského klubu ANO, českobudějovický primátor Jiří Svoboda. Za zastupitele ANO nejčastěji vystupuje netolický starosta Vladimír Pešek, který je v klubu nestraníkem.

Politici se však shodují na tom, že jen podle účasti, diskuse a hlasování na veřejných zasedáních nejde jejich činnost hodnotit. Zastupitelé pracují i ve výborech, komisích či výběrových řízeních.

Lze to ukázat na příkladu nejsilnějšího patnáctičlenného klubu sociální demokracie, kde při jednání zastupitelstva není moc aktivní kvarteto Bohumil Bezemek, Zdeněk Mráz, Pavel Ounický a Jiří Žižka. 

„Já myslím, že každý si svůj kousek odpracuje. Kolega Ounický vede výbor pro rozvoj kraje a Mráz zemědělský, Bezemek je členem kontrolního výboru a předsedou seniorské organizace v kraji, s nímž komunikujeme o potřebách seniorů, a se Žižkou jako starostou krajského sdružení dobrovolných hasičů zase řešíme jejich vybavení, ale i pomoc při výsadbě stromů,“ vypočítává hejtmanka Stráská.

A táborský exstarosta Jiří Fišer, který je koaličním zastupitelem za sdružení Jihočeši 2012, tvrdí, že vystupovat za každou cenu na plénu není nutné. „Když to vezmu globálně, to, že někdo mlčí, neznamená, že o tom nic neví. Ne každý má potřebu opakovat něco, co už zaznělo,“ vysvětluje Fišer.

Rozdíl vidí v tom, že někteří kolegové dávají přednost obci a další pracují pro kraj. „Což se snažím i já. Je to o nadhledu, nervat se za každou cenu o peníze pro svoji obec,“ dodává.

V Budějovicích až do půlnoci

Oproti třeba schůzím zastupitelů v krajském městě jsou však ty jihočeské stále mnohem věcnější. „Když to srovnám s budějovickým, je to krajské idyla. Na radnici to někdy trvá až do půlnoci, tam se opravdu zdržujeme,“ srovnává krajský i budějovický zastupitel Petr Braný (KSČM).

Budějovický primátor konstatováním, že si ANO může za současnou roli na hejtmanství samo, připomněl, že hnutí bylo součástí původní koalice s vítěznou ČSSD a Jihočechy 2012, která měla v 55členném zastupitelstvu většinu 31 hlasů. 

Po aféře tehdejšího hejtmana Jiřího Zimoly kvůli odměnám pro vedení holdingu Jihočeských nemocnic a stavbě chaty na Lipně se původní koalice rozpadla. A nová vznikla bez ANO. Spojila se v ní nejsilnější ČSSD, Jihočeši 2012, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy, kteří mají těsnou většinu 28 mandátů.

„Je křehká a často jí musí pomáhat komunisté. Třeba při schvalování rozpočtu na letošní rok chyběl jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka (ČSSD), takže jich bylo málo, ale komunisté je podpořili,“ všímá si Jan Váňa.

„To, že někdo mlčí, neznamená, že o tom nic neví. Každý nemá potřebu opakovat něco, co už zaznělo.“ Jiří Fišer, zastupitel, Jihočeši 2012

  • Nejčtenější

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

U Budějovic boural autobus s lidmi. Řidička byla pod vlivem omamných látek

17. dubna 2024  18:33

U Lišova na Českobudějovicku dnes odpoledne havaroval autobus, když jeho řidička sjela ze zatím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sníh zasypal Šumavu. Na Lipensku uvázla nákladní auta, silnice byla nesjízdná

18. dubna 2024  9:37,  aktualizováno  10:54

Šumavu v noci na čtvrtek zasypal sníh, který komplikoval dopravu. V jihočeské i západočeské části...

Bojuje proti developerům u Lipna a říká, že ho nelze rovnat s jezery v Rakousku

14. dubna 2024  12:05

Pavla Setničková založila spolek Lipno pro život, jehož úlohou je hájit Lipensko před projekty...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jednasedmdesátiletý řidič předjížděl, zabil ho náraz do protijedoucího vozidla

17. dubna 2024  19:38,  aktualizováno  20:14

Při tragické dopravní nehodě na silnici 2/37 ve směru z Tábora na Slapy ve středu po čtvrté hodině...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

Krabička jako lék na smutek za ztracené dítě. Usnadňuje truchlení, říká lékařka

19. dubna 2024

Premium Vzpomínkové krabičky jako lék na smutek. I tak lékařka Šárka Pfauserová z českobudějovické...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Hokejová reprezentace se bude vracet na jih Čech další čtyři roky

19. dubna 2024  8:02

Nejen světový šampionát žen, ale minimálně čtyřletá spolupráce Jihočeského kraje s Českým svazem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...