Pro ještě lepší výcvik pilotů. Čeští VRgineers přidávají svým brýlím pro virtuální realitu rozlišení 8K

Filip HouskaFilip Houska

vrgineers-xtal

Foto: VRgineers

Headset XTAL na hlavě pilota

0Zobrazit komentáře

Jakmile se zmíní Česko v kontextu s virtuální realitou, jako první se nabídne veleúspěšná hra Beat Saber, která virtuální realitu kombinuje s hudebními podklady a stala se natolik zásadní, že celé studio Beat Games, které za ní stojí, koupil samotný Facebook. Tuzemský VR rybníček však skrývá i další významné hráče, mezi které patří i firma VRgineers zaměřující se na vývoj unikátních brýlí.

Tým, kterému velí Marek Polčák, již několik let operuje s headsetem zvaným XTAL, jehož technologická síla se promítá především do segmentu profesionálů a průmyslu. Díky pokročilým zobrazovacím schopnostem a vysokému rozlišení pak velmi dobře slouží i automobilkám k prototypování nebo pilotům amerického letectva, kteří v něm simulují let.

Co do technologické vyspělosti a kvality obrazu v tomto segmentu prakticky nenajdete lepší řešení, což reflektují i investoři. Loni v září VRgineers uzavřeli úspěšné investiční kolo vedené Y Soft Ventures, díky kterému mělo do firmy přitéct až padesát milionů korun, přičemž do nich vstoupil i podnikatel Leoš Navrátil nebo zakladatel Vivantisu Martin Rozhoň. Tím navíc VRgineers nekončí.

vrgineers-XTAL10

Foto: VRgineers

VR brýle XTAL od VRgineers

V průběhu nedávného veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas tuzemská firma představila další generaci svých brýlí XTAL, která přichází s několika podstatnými novinkami. Tou hlavní je podpora horizontálního rozlišení 8K v LCD displeji, díky němuž může headset na jedno oko zobrazovat vizuální obsah ve 4K.

Díky tomu mohou VRgineers zaručit ještě kvalitnější obraz, který je navíc doplňován o zcela novou technologii „foveated rendering“. Pomocí ní brýle zobrazují ve vyšší kvalitě pouze tu část obrazu, jež uživatel skutečně sleduje, čímž šetří nároky ostatních komponent.

Ještě větší důraz na čočky i sledování pohybu

Výhodu oproti konkurenčním výrobcům drží VRgineers také v použitých čočkách. Protože při vývoji prvních generací brýlí nemohli najít takové řešení, které by splňovalo jejich požadavky, rozhodli se pro výrobu vlastních, které rovnou obohatili o 180stupňový zorný úhel.

Z toho mohou těžit především designéři, kteří například při prototypování vozu uvidí jeho větší část a přiblíží se obrazu z reálného života. Proto tvůrci tyto čočky znovu zdokonalili s cílem odstranit mikronepřesnosti, jež mohou vést ke vzniku drobných rozostření. V návaznosti na to headset vybavili rychlejší technologií pro sledování pohybu očí, která dosahuje frekvence až 210 snímků za vteřinu.

marek-polcak-vrgineers4

Foto: VRgineers

Marek Polčák, zakladatel a CEO VRgineers

„Naši zákazníci mají nejvyšší nároky na kvalitu obrazu a imersi. Abychom splnily jejich očekávání, používáme v XTALu pouze ty nejpokročilejší technologie,“ vysvětluje CEO a spoluzakladatel VRgineers Marek Polčák, který odkazuje na nové klienty včetně americké vesmírné agentury NASA.

Včetně inovativního komunikačního rozhraní

Vedle toho, že je nový model headsetu XTAL optimalizován i pro nejvýkonnější profesionální grafickou kartu NVIDIA Quadro RTX 8000 a skrývá mimo jiné modul pro smíšenou realitu, přichází také s komunikačním standardem VirtualLink. Ten celý zážitek z používání posouvá vstříc komfortnějšímu využití.

janrezab

Přečtěte si takéPotřebujeme novou generaci lidí, která se ozve, když je ve firmě něco špatně, říká v CzechCrunch Podcastu Jan ŘežábPotřebujeme novou generaci lidí, která se ozve, když je ve firmě něco špatně, říká v CzechCrunch Podcastu Jan Řežáb

Prostřednictvím VirtualLinku je totiž možné napájení, obrazový signál i přenos dat řešit pouze jedním USB-C kabelem, který se v posledních letech těší velké oblibě. Odpadá tedy nutnost používá tří a šesti separátních kabelů.

Všechny tyto aspekty produkt od VRgineers dostanou do pozice, ze které si mohou dovolit oslovovat i například americké námořnictvo a námořní velitelství pro letecké systémy, s nimiž už nyní mají spolupracovat na tréninkových simulátorem. Nehledě na to, že se v listopadu spojili se startupem Pocket Virtuality, s nímž pracují na takzvané virtuální teleportaci.

vrgineers-xtal-simulator

Foto: VRgineers

Brýle od VRgineers lze využívat pro výcvik pilotů

Diskuze (0)

Novinka

Anonym