SOS ze Starého Hrozenkova. Království za lékaře

starosta Milan Vaculík (Foto: Zlin.cz)
STARÝ HROZENKOV - Bez praktického lékaře jsou už více než dva týdny lidé ve Starém Hrozenkově na moravskoslovenském pomezí. Nastala situace, kterou si tu nikdo nedovedl představit ani v černých můrách dosyta protkaných nejhorších snech.

„Je to skutečně obrovský problém, hledáme pomoc, kde se dá, jednání s VZP zatím nikam nevedou. Lidé na nás tlačí, chybí jim základní péče, ale zatím jsme jim nedokázali pomoci,“ komentuje prekérní stav starosta Milan Vaculík.

Ten v obci působí nepřetržitě od začátku devadesátých let minulého století, ale tak zamotanou hlavu snad ještě neměl.

Na zdejší lékařku bylo dlouhá léta absolutní spolehnutí, asi půl roku avizovala odchod do penze, na kterou měla po téměř půlstoletí práce samozřejmě nárok. Obec nabízí novému lékaři nadstandardní podmínky, zdarma byt 3+1, modernizaci ordinace, stavební úpravy i refundaci platu sestry, nic nezabírá.

„Přitom nejde jen o lidi u nás v Hrozenkově, taky v okolních vesnicích Vyškovci, Žítkové, Vápenici i dalších lokalitách, lidé tu zestárli, žijí na samotách, trápí je nemoci. V domě s pečovatelskou službou máme dlouhodobé ležáky, to všechno situaci činí ještě složitější, lidem nemá kdo předepsat třeba životně důležité léky,“ říká starosta Vaculík.

Nejbližší lékaři tak jsou pro lidi z Moravských Kopanic až ve 22 kilometrů vzdáleném Uherském Brodě, jak se situace vyvine i přes enormní snahu vedení obce tak stále není jasné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x