Na plénu Evropského parlamentu se řešily kauzy českého premiéra Babiše

© Shutterstock

Obnovení trestního stíhání českého premiéra Andreje Babiše se dnes dostalo na program plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Poslanci se v debatě neshodli mimo jiné na tom, zda je Babišova kauza vnitřní záležitostí Česka, nebo by se měla řešit na evropské úrovni. V debatě vystoupila i celá řada Čechů.

„Nemáme nic víc než dojmy, předsudky, možná osobní animozitu a přenášíme domácí politickou bitvu z České republiky na unijní půdu,“ řekla v debatě místopředsedkyně EP Dita Charanzová, která byla zvolena za hnutí ANO premiéra Babiše. V otázce auditu podle ní probíhá „standardní komunikace“ mezi Českem a EU, „standardní“ je podle ní také práce českých orgánů činných v trestním řízení.

„Ctěme presumpci neviny,“ vyzvala Charanzová. Bod jednání týkající se českého premiéra označila za „zcela irelevantní a postrádající smysl“. Debata v EP podle ní nese „politický podtext“ a to, že se europarlament nechal vtáhnout do vnitropolitického boje, označila za „nevhodné“.

Charanzové oponovala například předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, podle které se nejedná o „českou interní diskuzi“. Hohlmeierová zdůraznila, že jí nejde o to, jak postupuje v případu česká justice. „Evropské dotace nesmí podporovat oligarchické struktury,“ zdůraznila německá europoslankyně z lidovecké frakce (EPP).

Na plénu vystoupilo ještě několik dalších českých europoslanců. Ondřej Knotek (ANO) a zástupci SPD Ivan David a Hynek Blaško souhlasili s tím, že by se případ měl řešit na české úrovni, a nikoliv v Evropském parlamentu. David vyjádřil svůj názor, že příčinou podvodů s evropskými dotacemi je sám unijní systém.

Europoslanci reprezentující české opoziční strany se na případy okolo premiéra dívali jinak. Vystoupili například europoslanci z řad evropských lidovců Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Jiří Pospíšil (TOP09).

https://twitter.com/TomZdechovsky/status/1217518347492962304

Piráty v debatě reprezentoval Mikuláš Peksa, který zmínil, že nastavení kontroly evropských finančních toků není v České republice dobré. „Andrej Babiš je majitelem jednoho z největších hospodářských uskupení v rámci České republiky, a přijímá velmi významnou část evropských dotací. Tyhle peníze využívá k rozšiřování svého vlivu v Česku a k upevňování své pozice. Tady EU skrze Agrofert financuje jeho politickou kampaň,“ dodal Peksa.

Debatě předcházely dvě jiné, které se věnovaly probíhajícím řízením EU s Polskem a Maďarskem ve věci ohrožení principů právního státu.

EU by měla při podezření ze střetu zájmů přijmout tvrdší preventivní opatření, říká šéfka kontrolního výboru EP

Audity Evropské komise zabývající se možnými střety zájmů při čerpání prostředků EU musí být rychlejší, aby trest mohl přijít dostatečně brzy. Uvedla to předsedkyně výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Monika Hohlmeierová.

Kalendář