Hlavní obsah

RECENZE: Případ mrtvého nebožtíka. Z dobrého nápadu je chabý film

Právo, Věra Míšková

Novinka režiséra a producenta Miloslava Šmídmajera Případ mrtvého nebožtíka dává názvem najevo, že půjde patrně o komedii kriminální a že její humor bude vycházet z nesmyslných slovních spojení. Obojí je pravda jen do určité míry. Scenáristé Lumír Holčák a David Ziegelbauer se rozhodli udělat si legraci ze záplavy kriminálních seriálů, což vůbec není špatný nápad.

Případ mrtvého nebožtíkaVideo: Bio Illusion

 
Článek

Jenže místo aby vystavěli jednoduchou kriminální zápletku, která by dávala smysl a posunuli ji do parodické roviny, posbírali pouze humorné scény z mnoha jiných, již existujících parodií na detektivky a sepsali spíše sled výjevů než soudržný příběh. Kriminální zápletka je zcela nepodstatná, protože kdo co spáchal a proč, je úplně lhostejné a nic, co by vyvolávalo napětí nebo jen zvědavost na rozuzlení, jednoduše neexistuje.

Humor pak nevychází ani tak ze zmíněných zdvojených, a tudíž nesmyslných slovních spojení, mezi nimiž to v názvu je ještě nejvtipnější, jako z toho, že úplně všechny postavy mají IQ na hranici demence.

RECENZE: Můj příběh. Červená knihovna na greenu

Film

Projevuje se to zejména tím, že odpovídají na něco jiného, než jsou tázány, často i v duchu Spejbla a Hurvínka ve známé skeči „užovky – u Žofky“. A pojmenování postav jako Strablažková nebo Sladký-Kozina je pak vysloveně trapné stejně jako mnoho jednotlivých scén mezi policejním týmem.

A jestli byla série Kameňáků postavena na sledu dosti pečlivě posbíraných anekdot zvaných kameňáky, pak Případ mrtvého nebožtíka je postaven na anekdotě jediné, do nekonečna omílané: „všichni jsou blbí a policajti zvlášť“. To může docela dobře fungovat ještě tak u akčních komedií třeba typu Byl jednou jeden polda, ale v tomto případě rozhodně o akční snímek nejde, takže je to jen velmi hloupé a jen hodně málo vtipné.

RECENZE: Prdíky a vraždy. Poldové selhávají jako detektivka i jako komedie

Film

Některým scénám se samozřejmě diváci zasmějí bezděčně, protože například zakopnutí v nepravou chvíli s patřičnými následky je prvek, který spolehlivě rozkmitává bránice už od němé grotesky. A několika situacím pak lze nápad a vtip skutečně přiznat, například když video, které dokládá vydírání a policejní parta ho s napětím sleduje jako důkaz, je náhle přerušeno reklamou.

Miloslavu Šmídmajerovi pak nelze upřít, že dokáže dát dohromady skutečně výtečné herecké obsazení. To i do drobných anekdotických scének, jako je například ta mezi Hanou Vagnerovou a Evou Holubovou, jež je postavená vysloveně na schopnostech obou hereček.

Dobrý výkon ve filmu podává David Novotný jako major Prubner, který hraje se sympatickou nadsázkou bez toho, aby „pomrkával“ na diváky, že teď je legrace. Problém obsazení, v němž jsou dále herci Martin Myšička, Miroslav Táborský, Lenka Krobotová, Martin Pechlát, Milan Šteindler a mnozí další, však spočívá v tom, že nebyli vedeni k jednotné stylizaci. I kvůli tomu se celý film rozpadá na jednotlivé scénky.

Na plátně je pohříchu vidět, že štáb i herci se při natáčení skečů dost dobře bavili a nepochybně doufají, že stejně se budou bavit i diváci. Zda se to potvrdí, ukážou následující dny.

Případ mrtvého nebožtíka
Česko 2020, 97 min. Režie: Miloslav Šmídmajer, hrají: David Novotný, Hana Vagnerová, Martin Pechlát, Miroslav Táborský a další

Hodnocení: 25 %

RECENZE: Zakleté pírko. Další kopírování dávno natočeného

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám