Jubilejní desátá Cena Magnesia a čtveřice Českých lvů v hlavní roli.

Společně s nominacemi na ceny Český lev představila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) i názvy pěti krátkometrážních snímků začínajících filmařů v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film roku 2019. Cenu mladým filmovým tvůrcům udílí již po desáté společnost Mattoni 1873 (dříve Karlovarské minerální vody) ve spolupráci s ČFTA a se Státním fondem kinematografie. V televizních spotech Magnesia se letos představí hned čtyři držitelé ocenění Český lev: Karel Roden, Jana Plodková, Jaroslav Plesl a Jenovéfa Boková.

V letošním roce studenti filmových škol do soutěže přihlásili celkem 111 filmů se stopáží do 40 minut. Z nich odborná porota ve složení Pavel Horáček (Anifilm), Karel Spěšný (Festival krátkých filmů Praha), Daniel Vadocký (Art Film Fest Košice), Zdeněk Blaha (Institut dokumentárního filmu) a Vítězslav Chovanec (Státní fond kinematografie – Czech Film Center) vybrala 20 snímků do užšího výběru.

Finálovou pětici, která se bude ucházet o sošku kategorie Ceny Magnesia za nejlepší studentský film roku 2019, zvolila porota složená z představitelů ČFTA a zástupce Mattoni 1873. Vítěz bude vyhlášen 7. března 2020 na slavnostním večeru Českých lvů v Rudolfinu. Autor vítězného krátkometrážního filmu získá od Mattoni 1873 odměnu 100 000 Kč a všem 20 snímkům z užší nominace se dostane podpory v podobě propagace na evropské úrovni.  

Magnesia před deseti lety iniciovala vznik studentské ceny v rámci Českého lva. Jsme hrdí na to, že díky spolupráci s ČFTA a s Českým filmovým centrem Státního fondu kinematografie vznikla cena, která dlouhodobě podporuje a zviditelňuje mladé tvůrce. Úspěch, který na domácím i mezinárodním poli sklízejí její držitelé a nominovaní, například Ondřej Hudeček, Michal Blaško a Ondřej Erban, nás nesmírně těší a utvrzuje v tom, že cena má pro buducnost českého filmu smysl,“ uvedl Martin Karas, senior brand manager Mattoni 1873

Cena Magnesia za nejlepší studentský film se mezi studenty těší velké oblibě a motivaci k přihlášení nalézají především v samotné prestiži filmových cen Český lev, které již 27 let přinášejí přehled toho nejlepšího, co v daném roce ve filmovém odvětví vzniklo.

V minulém ročníku zvítězil student pražské FAMU Ondřej Erban s filmem Sto dvacet osm tisíc, který pojednával o problematice lidí čelících exekucím. Se snímkem sklízel další úspěchy také na mezinárodních i českých festivalech, stejně jako ostatní mladí filmaři finálové pětky.

Již po patnácté budou ceny Českého lva podpořeny spoty generálního partnera, kterým je Magnesia. Letošní kampaň bude výjimečná mimo jiné obsazením hned čtyř držitelů tohoto ocenění. Karel Roden, Jana Plodková, Jaroslav Plesl a Jenovéfa Boková divákům odhalí, co pro České lvy Magnesia znamená.

Finálová pětice filmů nominovaných na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film (dle abecedy)

Anežka

režie:              Adam Šoltés
žánr:               hraný
délka:             30 minut
producent:    UTB Zlín – Jana Bébarová

Jano Horák je prostořeký čtyřicátník, který žije pokojným staromládeneckým životem. Ráno začíná tradiční návštěvou obchodu, kde se s ostatními chlapy posilní borovičkou, potom nastoupí do své V3S-ky Anežka a zbytek dne jezdí po okolních dědinách jako řidič fekálního vozu. Na svou práci je velmi hrdý a na rozdíl od svých kamarádů tvrdě pracuje a platí daně, za což se mu ostatní často posmívají. On však na tom nehodlá nic měnit. Z jeho komfortní zóny ho ovšem vytrhne výmysl politiků zavést staromládeneckou daň, což mu naruší dosavadní životní standard. Daň hlavně ohrožuje práci, která ho jako jedna z mála věcí skutečně naplňuje.

Dcera

režie:              Daria Kashcheeva
žánr:               animovaný
délka:             15 minut
producent:    FAMU – Zuzana Roháčová

Všichni toužíme po lásce, přestože si navzájem občas ubližujeme. Někdy je obtížné odpustit a znovu se otevřít tomu, kdo nás zranil, i když je to ten, kterého milujeme a potřebujeme nejvíc. Jednou však již může být pozdě.

Dezertér

režie:              Sasha Stelchenko
žánr:               hraný
délka:             27 minut
producent:    FAMU – Tomáš Šimon

Jednoho dne Nikolaj zjišťuje, že Sergej dezertoval se zbraní během pokračujících bojů na východě země. Nikolaj začíná podezřívat, že manželka před ním něco tají a skrývá syna.

Hra

režie:              Lun Sevnik
žánr:               hraný
délka:             22 minut
producent:    FAMU – Ondřej Šejnoha

Boris a Hugo, šestnáctiletí kamarádi, jsou u Huga doma. Koupili si zbraň. V internetovém livestreamu oznámí, že během nadcházející hodiny spáchají sebevraždu. Boris na hru přistupuje a je o svém rozhodnutí přesvědčený, naopak Hugo má stále pochybnosti. Sadismus, homoerotika a destruktivní tendence dostávají v závěrečných momentech jejich životů jiný rozměr.

SH_T HAPPENS

režie:              Dávid Štumpf, Michaela Mihályi
žánr:               animovaný
délka:             13 minut
producent:    FAMU – Peter Badač

Vyčerpaný údržbář. Jeho frustrovaná manželka. Zcela deprimovaný jelen. Jejich vzájemné zoufalství je dovede k absurdním událostem, protože sh_t happens.

Zdroj: TS