Tisíce lidí končí v nemocnici kvůli špatnému užívání léků. Na co si dát pozor? | Moje zdraví

Tisíce lidí končí v nemocnici kvůli špatnému užívání léků. Na co si dát pozor?

Tisíce lidí končí v nemocnici kvůli špatnému užívání léků. Na co si dát pozor?
Autor: istock.com
16. ledna 2020 • 10:00

Nežádoucí lékové interakce jsou nejčastějším důvodem, proč jsou pacienti v důsledku poškození léky hospitalizování v nemocnici. Účinek léků se tak může buď znásobit, snížit, nebo se dokonce může dostavit nový, zcela neočekávaný účinek. Víte, na co si dát pozor? 

Průzkumy ukazují, že téměř polovina lidí si neuvědomuje, že předepsané léky od různých specialistů a jejich vzájemné působení nikdo z lékařů systematicky nekontroluje. Samotné je proto nenapadne, že by na to měli lékaře nebo lékárníka upozornit a zjistit, zda si kombinací léků, a to i volně prodejných, nemůžou uškodit. Vzájemné působení látek totiž může zcela změnit účinek léčivé látky a ve výsledku ohrozit i pacientův život.

Nejvíc problémů přináší léky na cholesterol

Přibližně u 85 % kombinací léků nehrozí žádné komplikace, zbylých 15 % ale může způsobit nejen problémy, ale dokonce i ohrozit pacienta na životě. „Učebnicovým příkladem závažné interakce je kombinace dvou zcela běžně užívaných léků, a to antibiotika klaritromycinu a statinů, které se používají na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Může totiž dojít k výraznému zvýšení koncentrace léku na cholesterol, což může skončit až poškozením funkčnosti svalových buněk,  takzvanou myopatií. Ta se projevuje bolestí svalů, slabostí a špatnými svalovými reflexy,“ popisuje PharmDr. Michala Belasová, vedoucí odborných projektů lékáren BENU. A právě v této síti lékáren nabízejí několik možností, jak si ověřit, zda v lékárničce vaší nebo vašich blízkých neleží některá z nebezpečných kombinací.

Léky hlídá počítačový program

Problematiku řeší také projekt Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Ta poskytuje svým smluvním praktickým lékařům a praktickým lékařům pro děti a dorost počítačové programy s automatickou kontrolou každého nově předepsaného léku. Lékaři tak mají okamžitě a přímo před sebou ucelený přehled všech léků užívaných pacientem, a mohou tak snadněji odhalit všechny potenciálně škodlivé interakce. Při předepsání nového léku je lékař programem upozorněn na možné kontraindikace s jinými léky, které pacient užívá.

Jaké jsou rizikové kombinace léků?

Snížit či zvýšit účinky léků mohou i potraviny, třeba citrusové plody, jako jsou grapefruit nebo pomelo. Ty totiž přispívají k blokování odbourávání daného léku v organismu, ten se pak v těle pacienta kumuluje a má vyšší účinek. „Například kombinace grepu a léku na cholesterol s účinnými látkami atorvastatin a simvastatin je typickou ukázkou problematického spojení. Citrusy ale interagují i s léky na léčbu vysokého krevního tlaku, problematické jsou například ty s účinnými látkami amlodipin a amiodaron. Citrusové plody negativně ovlivňují také působení léků na ředění krve, zpozornět by měli pacienti, kteří užívají léky s účinnou látkou clopidogrel,“ doplňuje Belasová. Léky tedy rozhodně není vhodné zapíjet džusy nebo ovocnými šťávami, ideální je naopak čistá voda.

Pacienti by si měli dávat pozor také na bylinky. Například třezalka, která je oblíbená pro své uklidňující účinky, ovlivňuje celou řadu přípravků, mimo jiné ty na ředění krve, antidepresiva nebo antikoncepci.

Osm léků a více? Velké riziko

Vzájemné působení léků je ale jen jedním z problémů, kromě toho se totiž ještě zvyšuje i riziko vzniku nežádoucích vedlejších účinků, které stoupá s každým novým užívaným lékem. U pomyslné hranice osmi užívaných přípravků je už ovšem taková interakce takřka jistá. „Loni překročilo nebezpečnou hranici osmi současně užívaných léků 113 889 našich pojištěnců,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Lékař  přitom může volbou jiného, vhodnějšího léku snadno předejít nežádoucím vedlejším účinkům, či dokonce zachránit pacientův život. „Při kombinaci některých léků může být leckdy opravdu v sázce i lidský život. Doba, kdy se mohou negativní důsledky lékové interakce projevit, je velice rozdílná. Jsou případy, kdy se nežádoucí vliv dostaví prakticky okamžitě, ale někdy to trvá i několik let,“ dodává Kadečková.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.