Nejhorší je říkat, že nám všichni páchnou. Vyloučená je jen koalice s komunisty a Okamurou, říká Blažek

Třetí volební období v opozici by ODS zvládla, ale dobré by to nebylo, říká v rozhovoru pro INFO.CZ exministr spravedlnosti a bývalý místopředseda občanských demokratů Pavel Blažek. Uznává, že doby, kdy strana měla 30 %, jsou už nejspíš definitivně pryč, ale věří, že sněmovní volby nemusí dopadnout „tak špatně“, jak naznačují průzkumy. Jak před víkendovým kongresem ODS hodnotí politickou konkurenci nebo kondici vlastní partaje?

Kdy bude ODS opět vládní stranou?

Doufám, že už po příštích sněmovních volbách. Nejdřív pro to ale samozřejmě budeme muset mnoho udělat. Musíme získat další voliče, zároveň musíme mít koaliční potenciál. Pokud to bude naplněno, může to vyjít. Samozřejmě bychom měli usilovat o post předsedy vlády.

Pokud jde o předvolební preference, tak ale spíše stagnujete…

Víte, preference jsou jedna věc. Faktem ale je, že volby pro nás zatím nekončí podobnými výsledky, jako kdysi. Třicet a více procent se nám nedaří atakovat, to je jasné. Současně ale platí, že jsme v posledních senátních volbách dopadli nečekaně dobře. Totéž platí o mnoha velkých městech a komunálních volbách. Volby vůbec nemusejí dopadnout tak špatně, jak naznačují preference, zlatá éra, kterou jsem zmiňoval, se ale nejspíš jen tak nevrátí. A možná se nevrátí už nikdy.

Dokážete si představit, že byste byli vládním partnerem současné dominantní síly české politiky, tedy hnutí ANO?

Osobně si umím představit ledacos. Nejhorší je předem říkat, že nám všichni takříkajíc páchnou. To bychom potom ani nemuseli kandidovat. Jednoznačně do koalice nepůjdeme s komunisty, totéž platí o SPD. Dál bych ale nechtěl nikoho vylučovat z jakékoli spolupráce.

Už roky v podobných situacích říkám, že existuje teorie her, a pokud se z ní jeden hráč sám vyřadí, nemá posléze co hrát. Určitě tudíž nebudu vyjmenovávat další strany, se kterými nebude ODS spolupracovat. Záleží také na tom, jaká forma spolupráce by to byla, kolik by v ní bylo subjektů, kdo by měl většinu a podobně.

Kovář: Nový útok klimatických aktivistů míří nejen na Federera, ale i na nás všechny

sinfin.digital