O nás
 
Kontakt
 
in Web czech .cri.cn

Hlavní stránka  Cestování  Kultura  Byznys  Komunikace  Čínština  Hudba  Foto  Čínská encyklopedie  Stará stránka

Čína a USA oficiálně podepsaly hospodářskou a obchodní dohodu pro první fázi
2020-01-16 20:38:05 cri

15. ledna dopoledne místního času byla v Bílém domě ve Washingtonu slavnostně podepsána hospodářská a obchodní dohoda pro první fázi mezi Čínou a Spojenými státy. Americký prezident Donald Trump se setkal v Oválné pracovně v Bílém domě s členem politbyra ÚV KS Číny, čínským vicepremiérem, vedoucím čínské strany pro čínsko-americké všestranné hospodářské jednání Liu He (Liou Che).

Liu He v projevu řekl, že Čína a Spojené státy vycházely z celkové situace, seriózně se zabývaly rozdíly a usilovaly o jejich sladění, aby dosáhly hospodářské a obchodní dohody pro první fázi, která je prospěšná nejenom pro Čínu a Spojené státy, ale i pro celý svět.

Liu He uvedl, že Čína a Spojené státy jako dvě velké země s důležitými úkoly v oblasti mezinárodních záležitostí vycházely z celkové situace, seriózně se zabývaly rozdíly a usilovaly o jejich sladění, aby dosáhly hospodářské a obchodní dohody pro první fázi, která je prospěšná nejen pro Čínu a Spojené státy, ale i pro celý svět. Liu He dále řekl, že obě strany na základě rovnosti a vzájemného respektu dosáhly dohody pro první fázi, což potvrdilo čínské přísloví, že potíží není třeba se obávat, protože vždy existuje víc způsobů řešení, než obtíží. Dále zdůraznil, že po podpisu dohody musí Čína a Spojené státy spolupracovat při dodržování zásad rovnosti a vzájemného respektu, musí striktně plnit dohodu, věnovat pozornost vzájemným hlavním obavám a usilovat o provádění dohody pro první fázi, což je priorita v současné době, ale také to hraje důležitou roli pro rozvoj bilaterálních obchodních vztahů do budoucna.

Donald Trump uvedl, že podepsání hospodářské a obchodní dohody mezi USA a Čínou pro první fázi je významný krok, který je dobrý jak pro Spojené státy a Čínu, tak pro celý svět. Čína je skvělá země. Řekl, že přikládá velký význam dvoustranným vztahům mezi Čínou a Spojenými státy a obdivuje mimořádnou moudrost a vedení prezidenta Xi Jinpinga. Vztahy mezi USA a Čínou jsou velmi důležité. Tyto dvě země úzce spolupracují v hospodářské, obchodní a v dalších mnoha oblastech, což přispívá k posilování světového míru a prosperity. Spojené státy se těší na další spolupráci s Čínou. Těším se, že v blízké budoucnosti znovu navštívím Čínu.

Slavnostního podepsání dohody se zúčastnili američtí úředníci, všichni členové čínské delegace a asi 300 lidí ze všech kruhů ve Spojených státech.

(Luděk)

Příslušné zprávy
Přidat komentář
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China