Češky už jsou v Lausanne, OH mládeže startují proti domácím

Foto: ČOV / Markéta Navrátilová

(LAUSANNE, od našeho zpravodaje) Po čtyřech letech je zpátky šance na olympijský úspěch pro český ženský hokej: Reprezentantky do 16 let se ve čtvrtek přesunuly do švýcarského Lausanne, kde v pátek večer odstartují hlavní turnaj Olympijských her mládeže!

Tři hokejistky ve Švýcarsku zůstaly z úvodního turnaje tři na tři, k Andree Trnkové, Barboře Bartákové a Markétě Mazancové se ve čtvrtek přidal zbytek týmu. Svěřenkyně Romana Heindla dorazily armádním speciálem společně z dalšími sportovci, kterých se týkají soutěže ve druhém týdnu olympiády.

„Cesta byla dlouhá, ale myslím, že jsme si ji užily. Spousta holek letěla poprvé letadlem a byl to pro ně zážitek, který se třeba opakovat nebude,“ říká obránkyně Anežka Hračová.

K mladým nadějím promluvil na letišti v Praze-Kbelích i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Říkal nám, že si to máme užít. Že po nás nikdo nechce, abychom vyhráli, ale že si máme uvědomit, že reprezentujeme svoji zemi, a podle toho se k tomu postavit,“ líčí Hračová.

Nic to nemění na tom, že hokejistky by se bez medaile vracely domů hodně zklamané. Nejsilnější velmoci znovu vyslaly svůj tým do chlapeckého turnaje, Češky proto nenarazí na zámořské favoritky či Finky a Rusky. V podobné konkurenci jako nyní obsadily jejich předchůdkyně na olympiádě 2016 v Lillehammeru druhé místo.

„Myslím, že jsme super parta, a když budeme chtít, tak to utáhneme. V první řadě si chceme olympiádu užít, ale taky uhrát co nejlepší výsledek,“ slibuje Hračová, která by se o zlato určitě ráda porvala. „Řekla bych, že se o to určitě můžeme pokusit,“ komentuje trochu zdrženlivě ambice svého týmu.

Na turnaji rozhodne momentální forma. Vždyť trvá pouhých pět dnů, během nichž Češky v ideálním případě odehrají čtyři zápasy. Startují v pátek od 20 hodin proti domácím Švýcarkám, v sobotu je čekají Japonky. Druhou skupinu tvoří Švédky, Němky a Slovenky, první dva celky z každé skupiny postoupí do semifinále.

Teď všichni myslí jen na prvního soupeře, který bude před domácími tribunami nevyzpytatelný. „Švýcarky se na olympiádu připravovaly už loni, měly tam mladší ročníky, takže budou určitě silné,“ ví Hračová, která právě v předvečer prvního zápasu slavila narozeniny. „Vítězství by byl určitě nejkrásnější dárek. To bych si moc přála,“ zasní se na chvilku.

Jak přiznal i šéf české mise Martin Doktor, hokej na olympiádách vždy spojuje celou výpravu. Bylo by pěkné, pokud by se ve Vaudoise aréně sešlo co nejvíc sportovců a aspoň trochu „vzdorovali“ domácí přesile.

„Po cestě jsme se bavily s lyžaři. Říkali nám, že mají objednané lístky na Švýcarsko a že nás přijdou podpořit,“ přiznává Hračová. Kdo ví, jestli se naopak i hokejistky v našlapaném programu dostanou na jiný sport. „V neděli máme volno, tak nevím, co nám vymyslí. Možná taky pojedeme někomu fandit,“ doplňuje česká obránkyně.

Foto: ČOV / Markéta Navrátilová

Nominace českého týmu

Brankářky:         
Michaela Hesová (Sparta Praha), Barbora Hromádková (Litoměřice).

Obránkyně:
Eliška Hotová (Příbram), Anežka Hračová (Uničov), Tereza Mašková (Cheb), Anna Vaníčková (Žebrák), Adéla Wojnarová (Poruba), Karolína Veverková (Klášterec nad Ohří).

Útočnice:
Barbora Bartáková, Markéta Mazancová (obě Příbram), Lucie Gruntová (Klášterec nad Ohří), Adriana Dubová (Chrudim), Andrea Trnková (Choceň), Tereza Pištěková (Lvi 2009), Natálie Brichová (Kutná Hora), Aneta Dýcková (Vlašim), Anna Jiřina Pavlasová (Northwood Huskies, USA).

Realizační tým:

Manažerka: Petra Herzigová
Hlavní trenér: Roman Heindl
Asistenti trenéra: Martin Všetečka a Martina Pousková
Trenér brankářek: Martin Pošusta
Lékařka: MUDr. Lucie Gahutová
Fyzioterapeutka: Jana Rothkögelová

Rozpis dívčího turnaje na YOG

Pátek 17. ledna 2020:
17:00 Švédsko – Slovensko
20:00 Česko – Švýcarsko

Sobota 18. ledna 2020:
11:00 Německo – Švédsko
17:00 Japonsko – Česko

Neděle 19. ledna 2020:
11:00 Švýcarsko – Japonsko
17:00 Slovensko – Německo

Pondělí 20. ledna 2020:
11:00 1. semifinále
17:00 2. semifinále

Úterý 21. ledna 2020:
17:00 zápas o 3. místo
20:00 finále

Foto: ČOV / Markéta Navrátilová

Foto: ČOV / Markéta Navrátilová

Foto: ČOV / Markéta Navrátilová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz