Dvě stě tisíc trestných činů. Česko anebo Palermo? Více násilí, krádeží i VRAŽD! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dvě stě tisíc trestných činů. Česko anebo Palermo? Více násilí, krádeží i VRAŽD!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (David Malík)

Česko jako ráj zločinu? I tak by se daly přetlumočit nové statistiky, podle nichž se u nás zločinci loni činili a »splnili plán« na 103,5 procenta. Spáchali totiž o 3,5 procenta trestných činů víc než předloni. Napilno měli hlavně vrazi, kteří uskutečnili o 27 svých odporných činů víc. Naposledy přitom kriminalita stoupla před šesti lety, od té doby neustále klesala.

Z celkem 199 221 loňských trestných činů se policii podařilo objasnit 105 994 z nich, což představuje 53,2 procenta. A ačkoliv kriminalita v Česku naposledy rostla v roce 2013 po lednové amnestii exprezidenta Václava Klause (78), loňský nárůst o 6816 skutků, tedy o 3,5 procenta, považují policejní šéfové za drobný. 

Muselo to přijít

„Trend, kdy kriminalita meziročně klesala, samozřejmě nemohl jít donekonečna. Jednou musel přijít den, kdy dojde k nějakému drobnému nárůstu. Není to nic dramatického, je to 3,5 procenta. Uvidíme, jak se kriminalita bude vyvíjet do budoucna dál,“ řekl ředitel kriminální policie Michal Foit. Toho neznepokojil ani zvýšený počet vražd. Podle něj se v posledních letech jejich počet pohybuje kolem 135 až 140 ročně a objasněnost je kolem 97 procent. „Předloňský rok byl trochu extrémní tím, že došlo k dost zásadnímu poklesu (vražd) oproti předchozímu období,“ vysvětlil Foit loňský skok. 

Podvodníci na síti

Ačkoliv tradičně největší podíl na trestných činech mají ty majetkové, což loni představovalo 51,3 procenta, pokračuje vzrůstající trend kybernetické kriminality.  „Hodně trestných činů přechází do kyberprostoru, kde jsou páchány podvody nebo mravnostní trestná činnost,“ řekl Foit. Upozornil přitom, že podvodníci na síti jsou čím dál věrohodnější. „Skupiny pachatelů jsou stále sofistikovanější, dochází k páchání trestné činnosti se zahraničním prvkem. Jedná se o skupiny zahraničních pachatelů, kteří se dopouštějí trestné činnosti jak na celém území České republiky, tak i směrem do zahraničí,“ uvedl šéf kriminalistů.

Fakta o kriminalitě

*V Česku se loni stalo 199 221 trestných činů, kriminalita vzrostla o 3,5 procenta.

*Policie objasnila – tedy navrhla státnímu zástupci podání obžaloby – u 105 994 z nich, což představuje 53,2 procenta.

*Vražd policisté řešili 143, což je o 27 více než předloni. Z nich 81 bylo dokonaných, 56 ve stadiu pokusu a šest ve fázi přípravy. Nejčastějším motivem zůstaly osobní vztahy.

*Největší podíl trestných činů – 51,3 procenta – tvořily činy majetkové.

*Nejčastějším násilným činem bylo úmyslné ublížení na zdraví.

*Počet skutků kybernetické kriminality stoupl o 6816.

*Pachatelé trestných činů loni způsobili škodu 24,3 miliard Kč, což je meziročně o 6 miliard více. 

*Policie v souvislosti s kriminalitou zajistila majetek za zhruba 5 miliard Kč.

*Kriminalita stoupla ve všech krajích s výjimkou Libereckého a Zlínského.

Mordy, které otřásly Českem

Zločin, jaký u nás nemá obdoby – střelec popravil v prosinci šest lidí v čekárně Ostravské nemocnice, další zraněná zemřela později.

Známý brněnský muzikant Jaroslav V. (†88) by zavražděn v srpnu pro pár stovek přímo v domově s pečovatelskou službou.

Otřesný případ v únoru utýraného Marečka (†3) řešili lounští policisté, obžalován byl jeho 21letý otčím.   Horor, který šokoval celou republikou, se odehrál v srpnu v bytě na pražském Břevnově. Byl tu ubodán teprve devítiletý chlapeček, jehož zakrvácenou matku (37) hned odvedli policisté.

Tabulky najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si
-bello-
18. 1. 2020 • 00:48

Co já vím, tak tady vítězí množství z Ukrajiny a Litvy.To je ten zahr. prvek.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.