Hlavní obsah

Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově hostí výstavu fotografií Miloše Budíka

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miloš Budík (1936) náleží k nejvýznamnějším fotografům své generace. Jeho snímky upoutávají působivou atmosférou, často přesahují hranice, zasahují do více žánrů. Nahlédnout do jeho životní tvorby mohou návštěvníci knihovny ve Vyškově.

Článek

Výstava, která byla zahájena vernisáží v pátek 10. ledna, potrvá do pátku 13. března. Snímky nejsou prezentovány „tradičně“ instalací v uzavřeném výstavním prostoru. Umístěny jsou porůznu, v přízemí i v poschodí, výstavní síní se stala téměř celá knihovna. Dané rozmístění vystaveným snímkům svědčí, podtrhuje „šíři záběru“ a vždy citlivý autorův vjem a rukopis.

Fotografie jsou výhradně černobílé, některé dobu její vlády přímo evokují. K dříve narozeným návštěvníkům možná dolétne vzpomínka na časy, kdy si snad každý trochu zafušoval do řemesla skutečným mistrům. Na noci v přítmí u zvětšováku nad miskami s vývojkou a ustalovačem, kdy se každý stával kouzelníkem a mágem.

Miloš Budík se stal profesionálním fotografem hned po ukončení střední školy. Nejprve ve Státním archivu v Brně, pak působil jako obrazový redaktor slavného, bohužel později zaniklého časopisu Věda a život. Po odchodu z časopisu se uplatnil jako průmyslový a reklamní fotograf.

Od mládí se věnoval vlastní volné tvorbě. Byl zakládajícím členem fotografické skupiny VOX, je členem volného sdružení výtvarníků KONFESE. V roce 1969 mu byl udělen čestný titul AFIAP – prestižního ocenění Mezinárodní federace umělecké fotografie. Svou tvorbu představil na řadě výstav doma i v zahraničí a získal řadu ocenění.

Jako Brňan rodem i celoživotním působením doprovodil svými fotografiemi více publikací o moravské metropoli. Je znám jako autor mnoha snímků vily Tugendhat. Cenný i dokumentárně je soubor těchto fotografií z roku 1959. Slavnou, dnes obecně známou stavbu moderní architektury zachycuje i zajímavý, ve vyškovské knihovně vystavený snímek. Pozorný návštěvník ho mezi jinými jistě snadno objeví.

Dodejme, že souběžné s výstavou v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově probíhá „komornější“ výstava prací Miloše Budíka v zajímavém prostředí galerie Valchařská v Tiskárně Helbich. (Brno, Valchařská 36. Od 4. 12. 2019 do 21. 2. 2020.) Zde k výstavě vydali krásný, reprezentativní velkoformátový kalendář s Budíkovými snímky z šedesátých let. Fotograf jimi osobitě zachytil atmosféru, jak ji vnímal za své návštěvy v zemi západního souseda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám