TOP 09 vzpomínala na Jana Palacha a Josefa Hlavatého

Předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule ve čtvrtek společně s několika desítkami členů a příznivců na náměstí T. G. Masaryka v Plzni uctil památku položením květin a zapálením svíček.

Jarní servisní akce AUTO CB

Plzeňská TOP 09 si památku obětí Jana Palacha a Josefa Hlavatého připomněla na místě, kde se před jednapadesáti lety upálil mladý plzeňský dělník Josef Hlavatý. Ten následoval čin studenta FF UK Jana Palacha, když se 20. ledna polil hořlavinou a zapálil na tehdejším Dukelském náměstí. Zemřel o pět dní později ve Vojenské nemocnici v Plzni. Z jeho slov vyplynulo, že čin spáchal pod vlivem Palachovy oběti, i když v té době procházel těžkým životním obdobím.

„Jan Palach řekl, že člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí. Jeho čin inspiroval mnohé další včetně Josefa Hlavatého a jeho čin a slova by měla být mementem pro nás všechny. Nebuďme lhostejní k tomu, co se kolem nás děje. Nerezignujme na obranu pravdy a spravedlnosti, bojujme proti relativizaci hodnot, nevyměňujeme pohodlí a zisk za mravní hodnoty a čest. Anglický filozof Edmund Burke řekl, že k tomu, aby na světě zvítězilo zlo, stačí když dobří lidé neudělají nic. Jan Palach, Josef Hlavatý a jejich následovníci v boji proti zlu obětovali to nejcennější. Svými hrdinskými činy se postavili na stranu pravdy a svobody. Jejich odvahu je potřeba si připomínat. Stejně jako mít na paměti, že svoboda a demokracie jsou křehké. A proto pojďme každý dělat co je v našich silách, mluvme s lidmi v našem okolí a nedovolme postupný nástup mravní relativizace a nové normalizace,“ říká předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule.

Na společném setkání nechyběli lochotínská místostarostka Ilona Jehličková, místostarosta centrálního obvodu Ondřej Ženíšek či krajský zastupitel Jiří Dort.
 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka