PET AD homeoffice

Konec podpory Windows 7

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Deset let po počátečním vydání systému Microsoft Windows 7 skončila 14. ledna 2020 jeho podpora. Proč je další používání Windows 7 rizikové? Jak zajistit, aby byla vaše data i nadále v bezpečí? A je lepší provést upgrade staršího počítače nebo notebooku, nebo se vyplatí koupit zcela nové zařízení? S řešením vám pomůžeme.

Konec podpory Windows 7 – OBSAH

  1. Proč vlastně končí podpora Windows 7?
  2. Rizika používání Windows 7
  3. Co je potřeba k upgrade na Windows 10?
  4. Ideální řešení? Výběr nového notebooku nebo PC s Windows 10
  5. Klíčové funkce operačního systému Windows 10

Proč vlastně končí podpora Windows 7?

Odpověď je jednoduchá: operační systém Windows 7 byl vydán už 22. října 2009. Microsoft se zavázal poskytovat podporu 10 let. Za takovou dobu, po kterou jsou tu „sedmičky“ s námi, se stalo mnohé, a to nejen ve světě IT. Řada uživatelů vyžaduje například propojení s mobilním telefonem, synchronizaci dat napříč více zařízeními, dotykové ovládání nebo co možná nejvyšší míru zabezpečení vůči nepříjemné havěti typu ransomware. Ukončením podpory Windows 7 se tak Microsoft může zaměřit na vývoj nových technologií a další vylepšování Windows 10.

Windows 7, konec podpory
Pokud máte Windows 7, několik posledních měsíců se vám jistě zobrazovalo podobné okno. Právě v něm vás společnost Microsoft upozorňuje na ukončení podpory a vydávání bezpečnostních aktualizací.

Rizika používání Windows 7

Samozřejmě vás k přechodu na nový operační systém Windows 10 nemůže nikdo donutit, ale je třeba si otevřeně přiznat, že budete při jakémkoliv používání internetu ohroženi. Chybějící bezpečnostní aktualizace jsou totiž vodou na mlýn pro zákeřné hackery, viry, trojany, malware a ransomware. Nejpozději v příštím roce také dojde k postupnému omezení funkčnosti důležitých aplikací – u webových prohlížečů se počítá s tím, že budou Windows 7 podporovat ještě zhruba 18 měsíců. Podobný krok lze očekávat i od výrobců antivirových systémů. To celkově nejsou vůbec hezké vyhlídky.

i

Microsoft už pro Windows 7 nebude dále poskytovat technickou podporu a aktualizace softwaru ze služby Windows Update.

Co je potřeba k upgrade na Windows 10?

Windows 10 můžete nainstalovat i na svém starém počítači, tuto možnost však nelze vždy doporučit. Přece jen se jedná o klidně 8 let starý stroj, s nímž bude relativně hodně práce – zálohování dat na externí disk, nutnost zakoupení originální licence Windows 10 a samotná instalace nového operačního systému se potom může protáhnout na dlouhé desítky minut, u starších počítačů i přes hodinu.

i Před aktualizací stávajícího zařízení na Windows 10 si prověřte kompatibilitu příslušenství. Například se stává, že pro starší tiskárnu nebo skener již nejsou u výrobce dostupné potřebné ovladače pro fungování ve Windows 10.

Na tomto místě musíme upozornit, že i když upgrade na Windows 10 není složitý, přeci jen by ho měl provádět zkušený uživatel nebo IT odborník. Jedině tak budete mít záruku, že se vám neztratí žádná důležitá data.

i Jak nainstalovat Windows 10? Máme pro vás podrobný návod. Pokud si na to sami netroufáte, může vám s tím pomoci náš odborník. Instalaci Windows 10 naším specialistou lze provést na dálku i přímo u vás doma. Zajistíme vám i přeinstalaci včetně zachování dat, takže nebudete muset vše instalovat znovu.
Windows 10, dotykové ovládání
Díky modernímu notebooku, který se dá ovládat i dotykově, si hravě poradíte s mnoha úkoly.

Ideální řešení? Výběr nového notebooku nebo PC s Windows 10

To nejlepší z Windows 10 pak dostanete zejména v novém zařízení. Ať už půjde o klasický stolní počítač na hry, nebo notebook pro celou rodinu. Máme pro vás několik důležitých tipů, které vám pomohou při výběru.

  • Nástup rychlých SSD disků – Disk typu SSD vám citelně zrychlí veškeré činnosti. Ať už jde o prohlížení webových stránek, spouštění náročných aplikací, nebo například o dávkovou úpravu většího množství fotografií. I naprostý počítačový laik pozná dramatický rozdíl – například zapnutí počítače trvá maximálně jednotky sekund.
  • Dotykový, nebo dokonce překlápěcí displej – Moderní doba si žádá jiný přístup k používání notebooku. Například při pořízení konvertibilního zařízení si můžete vychutnat plně dotykové ovládání jako na tabletu. Pro sledování videa se pak hodí režim stanu. Zkrátka si můžete zvolit takový úhel používání, jaký vám zrovna vyhovuje. Díky tomu si pro pohodlnou konzumaci multimédií nemusíte kupovat klasický tablet. A za ušetřené peníze pořídíte například lepší doplňkové příslušenství.
  • Windows 10, aktualizace
    Windows 10 díky aktualizacím snadno propojíte s mobilem.
  • Delší výdrž na baterii – Starý notebook již bude mít prakticky mrtvou baterii a bez napájení funguje jen po velmi omezenou dobu. S novým notebookem se dostanete minimálně na 5 hodin výdrže. Často však nabízí i 10 hodin bez napájení. To je benefit, za který stojí za to si připlatit.
  • Kvalitní IPS displej – Pakliže nemáte k notebooku připojený samostatný monitor, je jasné, že na 5 let starém stroji toho na displeji moc neuvidíte. Zejména ve venkovním prostředí nebo pokud ho sledujete pod špatným úhlem. Obyčejný TN panel používáním rychle ztrácí původní kvality. Oproti tomu dnes již v podstatě v každé cenové hladině naleznete kvalitní IPS panel. Ten lze sledovat z jakéhokoliv úhlu, a přesto bude obraz stále kvalitní a plný barev.
Windows 10, nový notebook
Používejte notebook výhradně s operačním systémem Windows 10.

Klíčové funkce operačního systému Windows 10

Na drtivé většině všech nových zařízení se již nachází předinstalovaný operační systém Windows 10. Ten je plně přizpůsoben podmínkám současného digitálního světa. Dá se skvěle ovládat myší, klávesnicí, dotykem, ale také digitálním perem. Vždy záleží na konkrétních preferencích a způsobu používání.

Jednoduchý přístup k aplikacím

Microsoft Store nabízí téměř vše potřebné pro zařízení běžící na Windows 10, včetně nejnovějších her, filmů a TV pořadů, kreativního softwaru a aplikací. Díky vašemu účtu Microsoft se navíc používané aplikace automaticky synchronizují například na druhý domácí notebook.

Bezpečnost s Windows Defender

Mezi nejvýznamnější funkce lze směle zařadit integrované zabezpečení Windows Defender bez jakýchkoli extra nákladů. Vaše zařízení se systémem Windows 10 bude pod ochrannými křídly vestavěného antiviru včetně firewallu a ochranných prvků pro internet, jež vám pomohou ubránit se před viry, malwarem a ransomwarem.

 Windows 10, odpojitelné zařízení
Malování pomocí stylusu si oblíbí vaše děti, ale lze jej využít i při práci. Například během přípravy prezentace v PowerPointu.

Přihlašování s Windows Hello

Funkce Windows Hello vás přihlásí do zařízení s Windows až 3× rychleji než při použití dostatečně dlouhého hesla. Pro snadné přihlášení můžete použít kameru k rozpoznání tváře, případně čtečku otisku prstů.

Cloudové úložiště OneDrive

Po zřízení Microsoft účtu dostanete zcela zdarma 5GB prostor na OneDrive na důležité dokumenty nebo fotografie. Aplikace OneDrive je součástí instalace Windows 10 a jednoduše ji stáhnete i do svého mobilu. Hned poté budete mít zajištěn bezpečný přístup ke všem klíčovým souborům klidně i na cestách v zahraničí. Základních 5 GB můžete kdykoli navýšit na sympatických 100 GB při měsíční platbě jen 50 Kč.

Lepší výkon ve hrách

Jedině s posledními aktualizacemi systému Windows 10 získáte softwarovou podporu pro maximální výkon vašeho hardwaru. Většina aktuálních her už totiž vůbec nepodporuje starší Windows 8, nebo dokonce Windows 7. Žhavou novinkou je také přístup ke službě Xbox Game Pass for PC, která vám za měsíční paušál odemkne neomezený přístup ke zhruba 100 her. Najdete tam i takové pecky jako Gears 5, Forza Horizon 4 nebo Age of Empires II: Definitive Edition.

Windows 10, hry
Užívejte si s Xbox Game Pass neomezený přístup k více než 100 vysoce kvalitních her na PC v systému Windows 10.
i V AlzaMagazínu pro vás máme i další články:

O tom, že operační systém Microsoft Windows 10 vám ve spojení s novým notebookem ulehčí život, nemůže být pochyb. Díky novým nástrojům pro každodenní činnosti a bezpečnému přihlašování s Windows Hello se nemusíte obávat o svá cenná data.

Vytisknout
P-DC1-WEB07
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací