Hlavní obsah

Velký zápas pro český box! Šálek jde o titul mistra světa. Uspěje síla a padne K.O.?

Praha

Výjimečný den zažije v sobotu český boxer těžké váhy Tomáš Šálek. V jedenadvaceti letech bude v Hamburku bojovat o titul juniorského mistra světa organizace WBC. Proti němu se postaví domácí Peter Kadiru. Střet nadějí, které měří přes 190 centimetrů a váha jim ukazuje ke 110 kilům. „Technicky na něj nemám, vím, že jsem na tom ale líp silově a kondičně, tohoto budu chtít využít,“ je odhodlaný rodák z Ústí nad Labem, který boxuje za německou stáj SES.

Foto: Facebook: Tomáš Šálek

Síla a kondice. Uspěje Tomáš Šálek v duelu o titul juniorského mistra světa organizace WBC?

Článek

Čeká vás zápas o titul juniorského mistra světa organizace WBC, jaký máte pocit, když tohle slyšíte?

Jde o úplně něco nového a hodně si toho vážím. Zároveň jsem i nervózní. Jde tu i o určitou zodpovědnost, říkám si, že zrovna já jsem to dotáhnul až k zápasu o titul mistra světa. Pořád neuvěřitelný pocity.

Kadiru má ve statistikách šest výher, všechny stihl za necelý rok 2019. Vy máte za stejné období polovinu zápasů, bude mít výhodu?

Když jsem byl první rok mezi chlapy, taky jsem měl hodně zápasů (5 duelů v roce 2017). Loni jsem jich měl méně, protože, jak jsem prohrál s Pavlem Šourem, německá stáj SES, za kterou boxuji, nebyla úplně spokojená, trochu jsem ztratil důvěru, ale pak jsem ji získal zpět po výhře na Kladně. V profi mám víc zápasů, papírově jsem favoritem, ale stejně jdu do zápasu jako outsider, on je favoritem.

Pohled trenéra Lukáše Konečného
Tomáš není favorit, šanci na výhru ale má. Bude záležet, jestli ukáže, co v něm je a psychicky se odblokuje. Musí udělat něco navíc, riskovat, rozhodně má ale na to, aby vyhrál. Síla, kondička, urvat to. Být zabalený, natlačit soupeře do rohu, do provazů a tam trefit. V českém měřítku jde o obrovský zápas, takových tu moc není. Jde o titul mistra světa, i když juniorský. Jednou o titul boxoval Sebastian Bytyqi v Austrálii, nevyhrál, předtím Fabiana, tam to bylo OK a vidíme, kde dnes je. Pokud Tomáš udělá dobrý zápas, je to pro nás skvělá reklama a příslib do budoucna. Je mu jedenadvacet let, vše má před sebou.

Máte jedenáct výher, devětkrát jste ukončil zápasem před limitem, bude ukončení na K.O. to, které si představujete pro sobotní duel?

Určitě. Technicky na něj nemám, vím, že jsem na tom ale líp silově a kondičně, tohoto budu chtít využít.

Takže rváč kontra technik?

Přesně.

Pikantní je, že oba zápasíte pod německou stájí SES. Je mezi vámi rivalita?

Jdeme o světový titul a taky o post mladé jedničky ve stáji.

Foto: Facebook: Tomáš Šálek

Tomáš Šálek, vyhraje v titul mistra světa?

Zápas se uskuteční v Hamburku, soupeř je Němec, má výhodu?

On bude mít domácí publikum, já jdu jako outsider, to je zase moje výhoda. On bude pod větším tlakem.

Říkáte, že budete outsider, ale máte více zápasů, více výher, v žebříčku jste výše...

Papírově ne, ale lidi, kteří se v boxu pohybují, vědí, že Kadiru je na tom po boxerské stránce lépe. Stačí se podívat na jeho amatérskou kariéru v juniorech, on vyhrál všechno - mistrovství světa, dvakrát Evropu, olympiádu mládeže, v mužích vyhrál Evropu do 22 let, mistrovství Německa seniorů.

Síla ženského a mužského boxu
"Úspěchy s Fabianou Bytyqi a Luckou Sedláčkovou byly hodně důležitý, ale nikdo se na mě nesmí zlobit, vždycky jsem bral ženský box v ústraní, to stále platí. Je to logický. Pokud je v ženský kategorii 150 boxerek a u chlapů 2000 boxerů, je to rozdíl. Vždycky budou o trochu víc vidět tituly u chlapů, ženský box se rozjíždí, za pár let bude větší konkurence," říká Konečný

Co plánujete s trenérem Lukášem Konečným?

Prostě ho umlátit. Zápas měl být na deset kol, udělali ho ale na osm kvůli soupeři, protože do té doby boxoval jen šest kol. Pro něj to je výhoda, ale já se připravoval na deset, takže kondičně na tom budu líp, budu ho chtít kondičně utahat.

Vy jste měl v Německu pět zápasů, všechny jste vyhrál, jde v tomto ohledu o vaše plus, nejedete do neznáma...

V Německu jsem velmi oblíbený, řekl bych, že víc než v Čechách.

Jakou váhu dáváte tomuto zápasu směrem k budoucnosti?

Oba jsme mladí, oba jsme na začátku. Dávám tomu všechno, jde o vrchol současné kariéry. Samozřejmě jsem ve stresu. Když ale porovnám stav před zápasem s Pavlem Šourem, jsem úplně v klidu, jako bych spal.

Hlavně, abyste se probudil v ringu...

To se probudím, to je jasný. Psychika je v klidu. (úsměv)

Reklama

Související témata: