Luhačovice připravují novou učebnu pro gastronomické obory střední školy

Ilustrační foto (Foto: SOŠ Luhačovice)
LUHAČOVICE – Novou učebnu pro gastronomické obory střední školy chystají Luhačovice. Vznikne v základní škole, kde město kromě toho chystá i prostor pro dům dětí a mládeže, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Luhačovic Nikola Synek.

Celý projekt podle radnice posílí spolupráci města, kraje a školy. Zřizovatelem střední školy je totiž kraj, zatímco základní školu zřizuje město. „V současnosti připravujeme rekonstrukci menší budovy základní školy, která by měla po opravě nově sloužit především pro dům dětí a mládeže. Zachováme i školní družinu, a protože tam fungovala i kuchyně a jídelna, chceme tento prostor upravit pro potřeby výuky gastronomických oborů místní střední školy,“ uvedl starosta Marian Ležák.

Podle něj škola podobnou učebnu potřebuje, vše je naplánované v horizontu dvou let. Ležák už o tom jednal jak s vedením školy, tak s krajským radním pro školství Petrem Gazdíkem. „Sešli jsme se na pracovním obědě v prostorách střední školy a pan radní této myšlence vyjádřil podporu. Bavili jsme se samozřejmě i o možnostech financování rekonstrukce prostor, které by sloužily nově pro výuku středoškoláků,“ dodal starosta.

Podle Gazdíka si škola novou učebnu zaslouží. „Střední odborná škola Luhačovice patří ve svých oborech k tomu nejlepšímu, co Zlínský kraj má. Taková nová učebna umožní další rozvoj školy a její reálné přiblížení praxi. Za mě je to špičková škola s kvalitním pedagogickým zázemím a my se jako kraj snažíme, aby i materiální zázemí odpovídalo 21. století a té kvalitě pedagogické. Jednoznačně proto vznik učebny vítám,“ uvedl Gazdík.

Luhačovická radnice už připravila studii nutných úprav pro vznik učebny. Podle ředitelky školy Jany Šuráňové by to škole pomohlo vyřešit palčivý problém. „V poslední době nás nejvíce trápí právě chybějící moderní prostory pro praxi našeho oboru kuchař-kuchařka, který už několik let využívá kuchyňku v hlavní budově základní školy. Kuchyňka už ale neodpovídá dnešním požadavkům. Proto jsme byli rádi, když nás oslovil pan starosta s nabídkou,“ řekla ředitelka

Podle ní je škola z výkresů nadšená. „Věříme, že nápad se podaří uskutečnit podle plánu a naši žáci se budou brzy vzdělávat v nadčasových prostorách vytvořených v souladu s moderními trendy,“ sdělila Šuráňová.

Projekt podle ředitelky prohloubí vynikající spolupráci města a školy. „Nadstandardní vztahy s městem má naše škola už řadu let a pokračují i v době současného vedení radnice. Moc si toho vážíme, chceme si i dále vzájemně pomáhat a spolupodílet se na krásných akcích, kterých je v Luhačovicích po celý rok plno,“ dodala ředitelka.

SOŠ Luhačovice sice podle Synka nepatří k největším školám, nabízí však široké spektrum oborů studia s dobrým uplatněním a opírá se o více než padesátiletou tradici svého fungování. Pro město tedy znamená mnohé, zdůraznil mluvčí. „Jsme velmi rádi, že u nás tuto střední školu máme, a tak se k ní také snažíme i přistupovat. Všech přibližně 300 žáků a 60 zaměstnanců patří nedílně k našemu městu. Nejde jen o to, že škola nabízí kvalitní vzdělání mladým lidem od nás, z okolních obcí i vzdálenějších částí kraje a republiky, ale taky významně dotváří atmosféru města a přispívá k rozvoji kulturního a společenského života v Luhačovicích,“ zdůraznil starosta Ležák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x