Vaculín odmítá složit zastupitelský mandát. Čelí kritice poté, co pomohl prosadit novou krajskou nemocnici

Zastupitel Zlínského kraje Lubomír Vaculín (ČSSD) se svého mandátu nevzdá. „Rád bych i nadále pracoval ve prospěch sociální demokracie a především ve prospěch občanů Zlínského kraje,“ uvedl Vaculín v pátečním prohlášení. Loni v prosinci svým hlasem v zastupitelstvu pomohl ke schválení stavby nové krajské nemocnice ve Zlíně, kterou prosazoval hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Opoziční ČSSD byla proti, projekt dlouhodobě kritizuje, chtěla nejdříve posoudit možnost rekonstruovat a dostavět nynější areál zlínské nemocnice.

Krajské předsednictvo ČSSD Zlínského kraje po zasedání zastupitelstva vyzvalo Vaculína, aby odstoupil ze všech stranických funkcí a vzdal se mandátu krajského zastupitele. Navrhlo také zrušení jeho členství v ČSSD. Krajský předseda Jiří Ott již dříve řekl, že se situací budou zabývat 27. ledna.

Místní organizace ČSSD v Zubří, kde je Vaculín předsedou, v pondělí naopak jednohlasně nedoporučila jeho vyloučení ze strany. Vaculín je také starostou Zubří.

„Věřím, že krajské předsednictvo svůj postoj k mé osobě a mému rozhodnutí ještě zváží,“ míní Vaculín, který nemá dojem, že by svým postupem ČSSD poškodil.

„Cítím se autentickým a přesvědčeným sociálním demokratem a bytostně zastávám názor, že právě sociální demokracie by měla zásadně podporovat klíčové infrastrukturní projekty ve zdravotnictví. Kdo jiný než sociální demokraté by měli stát na straně lidí a veřejnosti,“ napsal Vaculín. Zároveň by přivítal, kdyby měl projekt nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích v krajském zastupitelstvu širokou podporu napříč politickým spektrem.

Nová nemocnice podle něj zkvalitní život lidí. „Se svým názorem v této problematice jsem se nikdy netajil, a to především na jednáních klubu zastupitelů za ČSSD. Reakce krajského předsednictva ČSSD na mé hlasování ve věci nové nemocnice mi pochopitelně radost nedělá a přiznám se, že poměrně tvrdý postoj krajského předsednictva mě také lidsky mrzí. Na druhou stranu si velice vážím důvěry a postoje mé domovské organizace ČSSD v Zubří,“ uvedl Vaculín, který je členem sociální demokracie 17 let.

Lubomír Vaculín
Zdroj: mesto-zubri.cz

Nemocnici podpořil poté, co jej ve funkci krajského předsedy strany vystřídal Ott

Donedávna byl krajským předsedou strany, loni na podzim jej nahradil místostarosta Bystřice pod Hostýnem Jiří Ott. Vaculín již dříve řekl, že novou nemocnici podporoval, jeho názor však byl v ČSSD menšinový.

Při dřívějším hlasování o nemocnici se cítil vázán usnesením krajského orgánu, a protože byl v tu chvíli ještě krajským šéfem ČSSD, nehlasoval proti, ale zdržel se hlasování. Při prosincovém hlasování se necítil již tak vázán a hlasoval pro stavbu nové nemocnice, dodal.