Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kladenská huť Poldi stojí, odbory nemají zprávy o zahájení výroby ani novém majiteli

Ekonomika

  18:21
Kladno - Kladenská huť Poldi stojí, odbory nemají zprávy o zahájení výroby. Nemají ani informace o novém majiteli společnosti, která před rokem Poldi vydražila, informoval v pátek šéf odborů Poldi Jozef Kónya. Podle obchodního rejstříku společnost Opimo Trade, která získala Poldi loni v lednu v dražbě za vyvolávací cenu 140 milionů, koupila švýcarská firma K&SC SA. Jako její jednatel je vedený Maja Zdešar ze Slovinské republiky

Areál Poldi Kladno (duben 2018). foto:  Dan Materna, MAFRA

Deník E15, který na změnu majitele upozornil, napsal s odvoláním na někdejšího jednatele Opimo Trade Pavla Filipčíka, že novým generálním ředitelem kladenských hutí se stal Jan Gajda, který figuroval v představenstvu několika firem z vítkovické skupiny Jana Světlíka. „Jsem tím, kdo má na starosti opětovné rozjetí výroby. V plánu je pokračovat v tradici a navázat na předchozí výrobu,“ sdělil Gajda E15 bez detailů.

Kladenská huť Poldi má nového majitele, je jím Opimo Trade. Společnost doplatila zbývajících 50 milionů

Poldi se několik let potýkala s dluhy, v prosinci 2017 skončila v konkurzu, podnik více než dva roky stojí. Kromě pohledávek za energie či materiál dlužil i několikaměsíční platy zaměstnancům. Insolvenční správce musel podle zákona nejprve vypořádávat pohledávky věřitelů, ale ani ty se nepodařilo zcela pokrýt. Celkově dosahovaly několika set milionů korun. Odboráři ale zatím nevzdali boj o dlužné výplaty z období před vyhlášením konkurzu a dražbou.

Areál Poldi Kladno (duben 2018).
Areál Poldi Kladno (duben 2018).

Soud už dřív rozhodl, že vypořádání správce provedl tak, jak mu ukládá platná legislativa. „My jsme podali odvolání,“ uvedl Kónya s tím, že nyní přišla výzva, aby dodali soudům další podklady.

Podle předsedy odborů není zákon nastavený vůči zaměstnancům dostatečně spravedlivě a spolu s dalšími odboráři by chtěl usilovat o to, aby zaměstnanci měli větší šanci na vymáhání dlužných platů.

V Poldi ještě před třemi roky pracovalo přes 200 lidí, většině se podařilo najít novou práci, pracovních příležitostí je v regionu dostatek. Někteří odešli do důchodu.

Autor: