InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V milevské galerii vystavuje 33 výtvarníků z regionu

Společné foto vystavujících výtvarníků.  , Autor: L. Kolářová

Společné foto vystavujících výtvarníků.     Autor: L. Kolářová

MILEVSKO - Každoroční výstava Výtvarníci Milevska a okolí je tradiční oblíbenou společenskou událostí. Dnes vpodvečer byla v milevské Galerii M opět hlava na hlavě. Příbuzní a známí amatérských výtvarníků, ale i příznivci výtvarného umění se každý rok chodí se zvědavostí podívat na pestrou úrodu nových obrazů, keramiky, soch, fotografií, objevily se i zajímavé patchworkové práce nebo šperky. Vše bude po dnešní vernisáži v galerii k vidění až do 21. února, vždy od úterka do pátku.

 

Návštěvníky potěšila na úvod klavírním vystoupením žákyně milevské základní umělecké školy Eliška Dvořáková. Pak už ředitel domu kultury Vít Kratochvíl seznámil s tím, že se letos sešly práce od 33 výtvarníků a ty pozdravil také místostarosta města Michal Horek. Výtvarníci dostali od galeristky Hany Vaněčkové květinu.

Za zmínku stojí tradice této výstavy. Trvá už 31 let - když začínala, nemělo ještě Milevsko svou půvabnou galerii ve sklepení historického domu čp. 1, výstava se konala v domě kultury, který tehdy vedl Karel Reiniš. Za ním tenkrát přišel šestnáctiletý Jan Hlavín s obrázky a nápadem na uspořádání výstavy. Architekt a výtvarník Jan Hlavín ani dnes mezi vystavujícími výtvarníky nechybí. Současnému řediteli domu kultury bylo v té době osm a místostarosta byl ve školkovém věku. Oba ocenili, že výstava tak dlouho patří mezi klenoty milevské kultury. 

V galerii vystavuje i několik dalších výtvarníků, kteří nevynechali ani jeden z uplynulých ročníků - třeba Karel a René Nožičkovi, na prvním ročníku vystavovali i Luděk Honzík nebo Jan Švejda, kteří jsou v plejádě vystavujících výtvarníků i dnes. Jan Švejda si vybavil, že na prvním ročníku bylo výtvarných nadšenců a odvážlivců v jednom zhruba polovic. Objevují se i mladí lidé a noví autoři, mezi vystavujícími je dvanáct těch, kteří mají na oblíbené výstavě letos premiéru. 

Milevské noviny přinesou víc, také některé výtvarníky představí blíž. 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • maloměsto 

    Reagovat

     

    Jediný klenot milevské kultury je klášter. A milevské muzeum. Ale tato pravidelná prezentace lidí, kteří se snaží nějak výtvarně vyrovnat se světem, je důležitý obraz milevského kraje současnosti. A naprosto 0je to skvělá možnost pro setkání. Chce to ale novou, vzdělanou a současnou!! galeristku. A úplně jiný přístup radnice (domu kultury), a kritickou interpretaci v místním tisku.

    Vloženo 18.1.2020 20:10:11

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Kdy se do toho dáte, abyste to předved? (la?)

      Vloženo 18.1.2020 20:32:24

      • maloměsto 

        Reagovat

         

        No dyť říkám maloměsto. Už jsem se do toho dal.

        Vloženo 18.1.2020 20:39:40

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace