Hamáček navrhuje změnu systému voleb, která by pomohla předsedům stran. Místo čtrnácti obvodů by byl jeden

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček by chtěl změnit systém voleb do sněmovny. Místo čtrnácti volebních obvodů by byl jediný stejně jako u voleb do Evropského parlamentu. Hamáček to řekl v rozhovoru pro Lidové noviny (LN). Podle něj by takový systém posílil autoritu předsedů politických stran.

„Při jednom obvodu bychom měli jednoho lídra dvěstěčlenné kandidátky. Odpadly by debaty o potřebném množství hlasů ke zvolení,“ řekl vicepremiér s odkazem na fakt, že počet hlasů nutných ke zvolení poslance se nyní kraj od kraje liší. Změna by měla dopad i dovnitř stran, v nichž by oslabili regionální bossové.

Kvůli úpravě zákona o volbách se už zpracovává analýza. „Zadal jsem svému náměstku Petru Mlsnovi, aby spočítal, jak by volby při takovém systému dopadly,“ uvedl Hamáček s tím, že debatu o změně způsobu voleb chce rozproudit i uvnitř sociální demokracie.

Nejjednodušší a nejhloupější způsob, říká politolog

Myšlenka se příliš nezamlouvá expertovi na volební systémy Tomáši Lebedovi z Univerzity Palackého. „Odstraníte sice nerovnosti v proporcionalitě krajů, ale způsobů, jak toho dosáhnout, je víc. A tento je ten nejjednodušší a nejhloupější,“ řekl Lebeda LN. Podle sociologa a odborníka na výzkumy veřejného mínění Jana Herzmanna by z navrhované změny profitovaly i malé strany.

Hamáček bude další postup projednávat i s prezidentem Milošem Zemanem, jemuž se prý nelíbí třeba nápad zkrátit volby na den či ukončit doručování volebních lístků domů.