V Praze dnes předají ceny klasické hudby Classic Prague Awards

Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze se dnes uskuteční vyhlášení vítězů čtvrtého ročníku cen klasické hudby Classic Prague Awards za rok 2019. Ze zveřejněných nominací vyplývá, že v deseti kategoriích mohou uspět známí umělci, přední hudební tělesa, mladé talenty i experimentátoři napříč žánrovým spektrem. Cenu za celoživotní přínos obdrží dirigent Vladimír Válek.
Jiří Vejvoda – Classic Prague Awards 2018 (foto CPA)

Moderátorem večera bude hudební publicista Jiří Vejvoda. Významnou akci tuzemské klasické hudby bude vysílat Česká televize na kanálu ČT Art. O nominovaných i vítězích ve všech soutěžních i nominačních kategoriích rozhodovaly odborné vedlejší poroty v čele s hlavní porotou osobností klasické hudby. Tvoří ji sopranistka Gabriela Beňačková, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč, houslový virtuóz Václav Hudeček, klavírista a pedagog Ivan Klánský a skladatel Ondřej Soukup.

Ani tentokrát nebudou chybět nominační kategorie Talent roku, Celoživotní přínos a Cena za propagaci české hudby v zahraničí. Tu se diváci dozví, oproti letům minulým, až při slavnostním předávání v Obecním domě. Na slavnostním večeru vystoupí Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a sólisté.

Classic Prague Awards vznikly z iniciativy společnosti Voice of Prague a bývalého ministra kultury Jiřího Bessera. Křišťálovou trofej s grafikou jedné z Janáčkových partitur vyrobila nižborská sklárna Rückl Crystal.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat