InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Všeználek

    Čtvrtek 2.5 10:00 - Knihovna, Písek

    Veselé pásmo říkanek, básniček, písniček a tvořivého hraní.

  • Hrátky v knihovně

    Čtvrtek 2.5 9:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sál božejovického kulturního domu praskal ve švech. Hasiči hráli divadlo

Herci při děkovačce , Autor: Eva Výborná

Herci při děkovačce     Autor: Eva Výborná

BOŽEJOVICE – V kulturním domě v Božejovicích sehrál místní ochotnický soubor složený z božejovických dobrovolných hasičů i nehasičů v pátek 17. ledna divadelní hru. Již tradičně reprízovali představení z období Vánoc. Tentokrát si pro sezónu vybrali hru o třech dějstvích s názvem Dcerušky tatíka Berušky z pera otce a syna, Richarda a Ády Branaldových. Sál božejovického kulturního domu, kde nad jevištěm se skví text Ve svornosti síla, natěšení diváci zaplnili do posledního místečka. Třikrát se ozval gong a pak před oponu vyšla Markéta Popelková, aby návštěvníky přivítala. Se svým manželem Jiřím Popelkou, starostou Jistebnice, ke které Božejovice patří, mají v souboru na starosti režii.

 

„Nadčasová hra byla původně sepsaná se zpěvy. Po zvážení našich možností jsme dlouhé pasáže zpěvu nahradili mluveným slovem. Jednoho herce máme letos v souboru také z blízkých Drahnětic," uvedl Jiří Popelka.

Tuláka Jana, který se ucházel o Manču, jednu ze tří dcer tatíka Berušky, hrál Luboš Urban. „Hrál jsem už asi ve dvaceti ročnících našeho divadla. Začínal jsem v dětských rolích, kdy jsem hrál prince," prozradil před představením Luboš Urban, který je také dobrovolný hasič.

Hra s vtipnými replikami a zápletkou, kterou Branaldové napsali v roce 1933, měla spád. Diváci herce odměňovali častým potleskem během představení. Vtipné pasáže a scénky kvitovali smíchem. Všichni se dobře bavili. „Lidé znají souvislosti a o to víc se smějí," řekla jedna z místních divaček.

Také Jaroslava Andělová, která přijela na představení s manželem Jiřím ze sousední Svoříže, herce pochválila: „Každý rok mají ochotníci moc pěkné divadlo."

Po představení pozval Jiří Popelka diváky, aby ještě neodcházeli a podle svých časových možností chvíli poseděli v přilehlé restauraci a popovídali si o svých dojmech.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Božejovanda 

    Reagovat

     

    Paní Evičko moc hezky jste to napsala ????

    Vloženo 19.1.2020 21:45:39

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Díky ☺

      Vloženo 19.1.2020 22:22:00

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Souhlasim. Bylo to pekne predstaveni.

      Vloženo 19.1.2020 23:10:32

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace