Po odstranění Čižinského padla silná slova o rozkladu na Praze 1. První plány nové koalice

18.01.2020 13:31

Po nedávném vypovězení koaliční smlouvy na Praze 1 se zastupitelé Prahy 1 shodli na nové koalici. Starostou Prahy 1 se stal Petr Hejma z hnutí MY, CO TADY ŽIJEME a nová koalice byla složena z ODS; MY, CO TADY ŽIJEME; TOP 09 a ANO 2011. Zástupci těchto stran se shodli na tom, že ve chvíli, kdy po dvou měsících selhaly všechny snahy o nalezení schůdného řešení koaliční krize, je třeba převzít iniciativu a zamezit další stagnaci rozvoje městské části.

Po odstranění Čižinského padla silná slova o rozkladu na Praze 1. První plány nové koalice
Foto: STAN
Popisek: Petr Hejma

„Nemohli jsme již déle tolerovat manažerská selhání a neschopnost řízení radnice městské části ze strany bývalého starosty Pavla Čižinského. Postupný rozklad úřadu, nulová sebereflexe ze strany Praha 1 Sobě a starosty a narůstající rozdíly v hodnotovém přístupu ke správě Prahy 1 vedly k vypovězení koaliční smlouvy. Rozhodli jsme se převzít odpovědnost za řízení chodu městské části ve spolupráci s novými koaličními partnery, jejichž zástupci budou schopni zodpovědně a odborně vykonávat své gesce,“ říká nově zvolený starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

„Naším hlavním cílem je nyní zajistit personální a procesní stabilitu úřadu, která byla významně narušena nekoncepční činností v průběhu celého roku 2019, ale budeme pokračovat v započatém trendu transparentní veřejné správy. Mou prioritou je lepší péče o školy a školky zřizované MČ Praha 1, stejně tak je to i rozvoj dětských hřišť a příležitostí k relaxaci pro všechny generace našich obyvatel,“ doplňuje zástupkyně starosty Eva Špačková za ODS.

Nově vzniklá koalice bude prosazovat rozpočtově odpovědné vedení městské části s ohledem na budoucnost svých občanů. „Je naprosto klíčové pro občany Prahy 1, aby byla postupně dokončována privatizace bytových jednotek,“ uvádí radní Jan Votoček z TOP 09 a dodává: „Byl jsem zvolen proto, abych lidem sloužil, ne jim diktoval a řídil je. A stejnou filozofii se musí řídit i Úřad Městské části, za který poneseme společnou odpovědnost.“ 

Nově vzniklé koalice se zúčastní i zástupci ANO 2011. „Chápeme jako velmi důležité pro budoucí rozvoj naší městské části, že se podařilo nalézt shodu mezi subjekty s podobným viděním rozvoje Prahy 1. Mým cílem je prosazovat lepší hospodaření s majetkem, jeho strategické řízení a rozvoj,“ říká radní Karel Grabein Procházka z ANO 2011.

Programové prohlášení nové Rady bude schváleno a zveřejněno maximálně do dvou měsíců. Tím se nové vedení odlišuje od odvolané Rady vedené bývalým starostou Pavlem Čižinským, která svůj konkrétní veřejný programový dokument neměla. Nově ustanovená Rada MČ Praha 1 se sejde ve středu 15. ledna a stanoví kompetence svých členů podle koaliční smlouvy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…