Kongres ODS nečekaně odmítl Udženiju. Prvním místopředsedou zvolil Stanjuru

UDÁLOSTI: ODS má nové vedení, Udženiju nečekaně nahradil Stanjura (zdroj: ČT24)

Prvním místopředsedou ODS byl zvolen Zbyněk Stanjura, který získal 322 hlasů od pěti stovek delegátů kongresu. Proti němu kandidovala Marie Kubíková, která oslovila 69 delegátů, a Pavel Novotný. Ten získal 65 hlasů. Post původně obhajovala Alexandra Udženija, kterou ale delegáti v prvním kole odmítli. Místopředsedy zůstávají Martin Kupka, Martin Baxa a Miloš Vystrčil, s nejvíc hlasy se k nim připojí europoslanec Alexandr Vondra.

Stanjura se na post prvního místopředsedy ODS přihlásil poté, co v prvním kole neuspěla Udženija a do druhého kola se nepřihlásila. Jeho nominaci ohlásil po zhruba hodinové poradě se zástupci regionálních organizací staronový předseda občanských demokratů Petr Fiala. 

Do volby se přihlásila také radní pro školství Prahy 6 Marie Kubíková, nominaci přijal i starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Nominaci z pléna dostal i europoslanec Alexandr Vondra, který už odmítl kandidovat i v prvním kole. Funkce je podle něj ale časově náročná, takže se nedá zvládnout z Bruselu. Znovu ji proto nepřijal a z pódia podpořil Stanjuru.

Stanjura: Volby vyhrajeme

Při oznámení Stanjurovy nominace stranický šéf deklaroval, že je šéf poslaneckého klubu výraznou osobností ODS. Zdůraznil taky, že je také jednou z nejvýraznějších osobností sněmovny, zakládající člen ODS a byl by i jejím dobrým prvním místopředsedou.

Stanjura v krátkém projevu uvedl, že chce chránit zájmy střední třídy a občanskou demokracii chce pomoct dovést k vítězství ve volbách. „Máme na to, vyhrajme volby pro sebe, pro střední třídu, pro Českou republiku,“ přislíbil. Že věří ve volební vítězství, zopakoval i po zvolení do křesla druhého muže strany. Nominaci z předsjezdových konferencí měl pouze jednu, a to na místo řadového místopředsedy.

Volby vyhrajeme pro střední třídu, slíbil v kandidátském projevu Stanjura (zdroj: ČT24)

Vystudoval Elektrotechnickou fakultu Vysokého učení technického v Brně, obor elektronické počítače. Před vstupem do komunální politiky pracoval v letech 1992 až 2002 jako programátor a později ředitel ve firmě ESKON, věnující se identifikačním systémům.

Je poslancem a také předsedou poslaneckého klubu ODS, ve sněmovně je členem volebního a rozpočtového výboru. V lednu 2019 byl zvolen prvním místopředsedou ODS.

Do ODS vstoupil v roce 1991, řadu let byl předsedou moravskoslezské ODS a nyní je jejím místopředsedou.

Před zvolením do sněmovny byl v letech 2000 až 2011 členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje, mezitím byl také krajským radním, a to v letech 2000 až 2008. Mezi roky 2002 až 2010 byl primátorem Opavy a místopředsedou Svazu měst a obcí České republiky.

Po svém zvolení do sněmovny se koncem května 2010 stal prvním místopředsedou poslaneckého klubu ODS, od května 2011 do prosince 2012 jej vedl. V prosinci 2012 se stal ministrem dopravy a resort vedl do července 2013, v listopadu téhož roku byl po dalších volbách znovu zvolen poslancem a od té doby je předsedou poslaneckého klubu strany.

Zbyněk Stanjura
Zdroj: ČT24

Novotný: Proč se o mně píše a o ostatních ne?

Kontroverzní starosta Řeporyjí Novotný v proslovu, který měl připraven jako kritický na třetí hodinu ráno, a nikoli jako volební řeč, své stranické kolegy kritizoval za neschopnost prezentovat práci v médiích. Bývalý bulvární novinář mluvil současně i o své loajalitě k Fialovi.

Na úvod provokativního vystoupení se vyjádřil i k překvapivé situaci ve volbě prvního místopředsedy: „Gratuluji venkovu, že nemá ani kou*e postavit vlastního kandidáta, když tady dělá převrat.“ V projevu pochválil svou práci na zviditelnění Řeporyjí plánem na výstavbu pomníku vlasovců. „O vás nepsala půl roku ani regionální příloha Rudého práva,“ řekl delegátům.

"Proč se o mně píše a o vás ne?" ptal se Pavel Novotný (zdroj: ČT24)

Klíč k úspěchu ODS podle něj tkví v sebereflexi a odhodlání. „(Předseda ANO Andrej) Babiš nejedná slušně, prodává lež a lejna, ODS má větší potenciál. Máme na to, ale musíme si věřit jako Řeporyje,“ řekl. Svoji řeč uzavřel: „Nevím, jestli tu stranu budu za deset minut opouštět, nebo vést. Obojí zvládnu.“

Novotný v posledních týdnech přitahuje pozornost médií a sklidil kritiku Ruska za záměr zřídit pomník vlasovcům, kteří v městské částí padli při osvobozování Prahy v roce 1945. Před začátkem kongresu na sociálních sítích uvedl, že ačkoli na Twitteru v minulých dnech uvažoval o své roli na kongresu, „chce potěšit předsedu, a tedy být především potichu a hodný“.

Kubíková: Chci srozumitelnou politiku

Regionální politička Kubíková nabídla delegátům jednoduchou a srozumitelnou politiku, která má být srozumitelná všem. „Jsem radní pro školství a všichni víme, že naše děti potřebují kvalitní školství. Kdo z nás ale umí zopakovat naše programové teze pro školství? Já to vím, protože se s rodiči a učiteli setkávám,“ prohlásila. Zdůraznila, že je členkou ODS dvaadvacet let, a pochválila předsedu Fialu.

Na post první místopředsedkyně ODS se přihlásila Marie Kubíková (zdroj: ČT24)

Udženiju nezvolili první místopředsedkyní strany

O pozici prvního místopředsedy se původně ucházela pouze obhajující Alexandra Udženija. V prvním kole ji ale kandidáti nezvolili, získala pouze 217 z 434 hlasů. Po vyhlášení výsledků pražská zastupitelka uvedla, že již nebude kandidovat a dá prostor novým lidem.

„Tohle patří k politickému životu, přeji nástupci, aby byl po boku Petra Fialy a ostatních tak loajální, jako jsme byla já,“ uvedla. Nyní se chce soustředit hlavně na Prahu. Fiala má dál její podporu.

Alexandra Udženija v kandidátském projevu kritizovala vládu i Piráty (zdroj: ČT24)

Ve své kandidátské řeči Udženija uvedla, že politika ODS musí být srozumitelná a dávat lidem smysl: „Můžeme se stokrát ujišťovat, že Babišovy vize jsou jen nenaplněné sliby a prázdné fráze, ale tahle strategie mu funguje. My máme mít vlastní odpověď, jinak se můžeme s úspěchem rozloučit, a to nechceme.“

Kritizovala také Piráty, které považuje za nestandardního soupeře. „Přitom jsou to obyčejní progresivisti, kteří žijí ve své bublině falešné nadřazenosti a myslí si, že stačí vše zauditovat, prověřit a nahlásit. K tomu se velmi agresivně snaží zničit hodnotový řád a kromě destrukce vlastně nic neumí,“ konstatovala. Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) se podle ní jen zviditelňuje zahraniční politikou, místo aby řešil okruh města.

Mezi řadovými místopředsedy je jedna změna

O celkem čtyři funkce řadových místopředsedů se na libeňském zasedání ucházelo původně devět adeptů. Tři z nich ale odstoupili, zdůvodnili to především dalšími kandidáty ze svých regionů. O důvěru delegátů se tak neucházel senátor za obvod Ostrava-město Zdeněk Nytra, poslanec Jan Skopeček a poslankyně Miroslava Němcová; všichni na kongres přijeli s nominacemi z regionů.

Mezi kandidáty setrval europoslanec a exministr zahraničí Vondra, který nakonec uspěl. Post už zastával v letech 2010 až 2012. „Patří k radikálnímu proudu strany, o který ale ODS většinově přišla po odchodu Václava Klause mladšího,“ připomněla politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické.

Nominaci také proměnili dosavadní místopředsedové Kupka, Baxa a Vystrčil. Na místě dostal podporu, aby se ucházel o místopředsednickou pozici, neúspěšný kandidát na post prvního místopředsedy Novotný a sama se přihlásila radní pro školství Prahy 6 Kubíková, která rovněž stála o druhý nejvyšší post ve straně. Oba dva však zvoleni nebyli.

Pouze jeden z dosavadních místopředsedů nechtěl funkci obhajovat. Evženu Tošenovskému už stačil předseda strany Fiala poděkovat: „Této výrazné osobnosti ODS patří speciální poděkování a za práci v těch nejtěžších letech mu patří naše absolutorium.“

Všichni noví místopředsedové byli zvoleni rovnou v prvním kole. Vondra dostal 443 hlasů z 487 platných lístků, Vystrčil měl 432 hlasů, Kupka 405 hlasů a Baxa uspěl s 338 hlasy.

Staronový předseda ODS Petr Fiala je spokojen se složením nejužšího vedení strany, má podle něj silný mandát. Po prohře Alexandry Udženiji v obhajobě postu první místopředsedkyně ztratili občanští demokraté ve vedení jedinou ženu. „Jsme si vědomi tohoto nedostatku. Nevíme, čím to je. Rozhodli tak delegátky a delegáti kongresu,“ komentoval absenci žen Fiala. Poznamenal, že v ODS jako demokratické straně neexistují kvóty a rozhoduje to, kdo si o funkci řekne a chce o ni usilovat.

V kandidátských projevech Baxa a Kubíková hovořili zejména o zkušenostech ze školství. Baxa řeč založil na shodě počátečního písmene svého jména s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a šéfem Pirátů Ivanem Bartošem. „Nechci, aby jméno příštího premiéra začínalo B,“ zopakoval několikrát s tím, že delegáti dnes ale jeho B mají zaškrtnout. Vystrčil řekl, že průběh kongresu ozvláštněný projevy Vondry či Novotného je důkazem, že ODS je originální a normální stranou, nikoliv firmou.

Kupka by si přál, aby v Česku znovu začaly platit nadčasové hodnoty. „A aby znovu ožila jednoduchá, ale důležitá slova jako rodina, práce, slušnost nebo vzdělání,“ konstatoval. Novotný poděkoval za to, že získá zkušenost s kandidaturou. Líčil, jak dotáhl k úspěchu ODS v pražských Řeporyjích a deklaroval, že tam chce příště vyhrát s 50 procenty hlasů. „Když nebudu zvolen, zapracuji na svém projevu a budu slušnější, nezahořknu,“ konstatoval.

Vondra uvedl, že se jako „Havloid“ hlásí do služby. „Pokud dostanu důvěru, zkusím nezklamat,“ uvedl. Slíbil nekompromisní obranu svobod, práv a hodnot, které si Češi vybojovali v roce 1989. „Dnes, 30 let poté, jsou tyto svobody znovu oklešťovány a relativizovány,“ varoval. Ostře kritizoval vládní zmocněnkyni pro lidská práva Helenu Válkovou (ANO) za způsob její obhajoby v kauze společného článku s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

Občanská demokracie brzy oslaví třicátiny

Naposled občanští demokraté volili vedení na kongresu v Ostravě před dvěma roky. Předseda strany Fiala ani tam neměl protikandidáta a získal tehdy 451 ze 483 platných hlasů, tedy podporu 90 procent všech delegátů, podobně jako na předchozím ostravském kongresu v roce 2016. První místopředsedkyní tehdy zůstala Udženija, funkce místopředsedů obhájili Tošenovský, Kupka a Vystrčil. Nováčkem v nejužším vedení strany, která nyní čítá zhruba 14 tisíc členů, se stal Baxa.

ODS
Zdroj: ČT24

ODS za rok oslaví 30 let od svého vzniku. V Poslanecké sněmovně je už sedm let v opozici, po posledních volbách platí ale v dolní komoře za druhou nejsilnější stranu po vládním ANO. Po loňském odchodu Václava Klause mladšího a Zuzany Majerové Zahradníkové má ODS 23 poslanců. V Senátu má s 18 členy druhý nejsilnější klub a díky Jaroslavu Kuberovi drží křeslo předsedy komory. 

ODS je nejstabilnější pravostředová strana. Ale její preference stagnují, pohybují se mezi deseti a patnácti procenty, strana není schopná dohnat náskok hnutí ANO. Je otázka, zda najdou recept, jak více zaujmout, nebo se do vrcholného politického provozu zapojí jinak. ODS už nyní mluví více o změnách klimatu a ochraně životního prostředí, cílí tím hlavně na mladé.
Lukáš Jelínek
politický analytik Masarykovy demokratické akademie