fb pixel ODS se staronovým šéfem: Petr Fiala svoji pozici obhájil. U prvního místopředsedy jasno nebylo – G.cz
Vyhledávání

ODS se staronovým šéfem: Petr Fiala svoji pozici obhájil. U prvního místopředsedy jasno nebylo

Post předsedy ODS obhájil na dnešním kongresu strany, který se odehrává v Praze, politolog a vysokoškolský učitel Petr Fiala. Ve volbě neměl protikandidáta. Získal 470 z 505 platných hlasů delegátů a jeho podpora mírně překročila 90%. Opakovala se tak stejná situace jako při posledních volbách na kongresu ODS v Ostravě.

Jana Mrákotová
Jana Mrákotová 18.1.2020, 17:51

Obhájil

Petr Fiala se netajil, že ho znovuzvolení těší. "Nesmírně si toho vážím, je to pro mě velká čest a obrovský závazek," uvedl hned po zvolení. Delegátům slíbil, že další volební kongres za dva roky už bude aktuálně opoziční ODS pořádat jako silná vládní strana. Necháme se tedy překvapit.

Odpolední program kongresu byl vyhrazen volbě místopředsedů a dalších stranických orgánů. Předpokládalo se, že si občanští demokraté zvolí staronové vedení. Nakonec je ale situace jiná a zdá se, že ještě bude veselo. Post první místopředsedkyně obhajovala pražská zastupitelka a místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija. Neměla sice protikandidáta – původně jim měl být Alexander Vondra, ale ten ještě před volbou odstoupil – ale v prvním kole nedostala dost hlasů. Následně se rozhodla do dalších bojů o křeslo prvního místopředsedy nezapojit.

Kdo tedy nakonec bude stát jako první rytíř vedle Petra Fialy? V kuloárech se začalo rychle mluvit o Zbyňku Stanjurovi, stávajícím předsedovi poslaneckého klubu ODS.„Jsem si vědom odpovědnosti ODS, proto jsem svolal jednání regionů. Zbyněk Stanjura je jednou z nejvýraznějších osobností v Parlamentu, můžeme se o něj opřít. Jsem přesvědčen o tom, že Zbyněk Stanjura by byl dobrým prvním místopředsedou ODS,” uvedl Fiala.

Zbyněk Stanjura byl posléze skutečně do této funkce zvolen, ačkoliv tak trochu překvapivě. V tajné volbě získal 322 hlasů. Ve hře byla ještě radní pro školství na Praze 6 Marie Kubíková, ta dostala 69 hlasů, a k nelibosti předsedy strany Fialy členové ODS chtěli i starostu Řeporyjí Pavla Novotného, kterého nakonec volilo 65 delegátů. Novotný si může připsat jiné vítězství, a to za peprný projev, který jinak poměrně nudný kongres značně okořenil a ihned se stal předmětem diskuzí na sociálních sítích.

Podobné články

Doporučujeme

Další články