Okonomiyaki


Okonomiyaki je jedno z nejikoničtějších jídel japonských ostrovů. Jeho překlad do češtiny doslova znamená "co máš rád/a" my si dovolili volnější překlad jako "všechno co máte rádi a na co máte chuť tam nacpěte a budete spokojení" nebo nějak tak podobně. I přes určitou volnost jsou známé dva základní styly okonomiyaki, první je Osaka styl (aktuálně inspirací pro náš recept) a druhý Hirošima, který navíc obsahuje nudle. A jak to tak s japonskou kuchyní bývá, i zde objevíte umami, jakožto pátou lidskou chuť. Nevěříte? Odpověď je jednoduchá a nachází se u vás v kuchyni. Tak zkoušejte!

Ingredience (na 2 porce)
Zelná placka
3 vejce
50 g hladké mouky
50 ml mléka
4 jarní cibulky, nasekané najemno
200 g zelí, nasekané najemno
2 červené chilli papričky, na kolečka
½ lžíce světlé sójové omáčky
řepkový olej na smažení
Okonomiyaki omáčka
1 ½ lžíce kečupu
½ lžíce worcesterské omáčky
2 lžičky medu
1 lžička tmavé sójové omáčky
Majonéza
2 lžíce majonézy
limetová šťáva podle chuti
černý sezam na podávání

Postup
Vejce, mouku a mléko vyšleháme v míse dohladka. Přidáme polovinu nakrájené cibulky, zelí, polovinu nakrájených chilli papričkek, sójovou omáčku a dobře promícháme. V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme asi ½ lžíce oleje, přidáme polovinu těsta a vytvarujeme zhruba 1 cm silnou placku. Přiklopíme poklicí a pečeme na mírném ohni asi 5 minut. Poté placku opatrně otočíme, znovu zakryjeme poklicí a pečeme dalších 5 minut. Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta. Mezitím smícháme v misce všechny suroviny na okonomiyaki omáčku a majonézu dochutíme limetovou šťávou.
Upečené placky podáváme vydatně zakápnuté připravenými omáčkami a posypané zbylou cibulkou, najemno nakrájeno chilli papričkou a černým sezamem.

Vytisknout

Uvařili jsme 18.1.2020


Komentáře

  Zelí odpovědět
Dobrý den,

jen pro jistotu se zeptám. Zelí je myšleno hlávkové? A bílé, nebo červené?

Díky
   odpovědět
Moc dobré jídlo. U nás ale nezapomínáme i na dávku masa. :-)
  Oko neoko odpovědět
Manželka udělala objednávku rozvozu jídla a pak jí pro mě z nepochopitelných důvodů zrušila a tak jsem zůstal napospas osudu (hladu). Vzhledem ke karanténě jsem byl omezen surovinami a zelí mi už nějakou dobu překáželo, takže tenhle recept mi padl do oka. V momentě, kdy jsem to dopekl se manželka začala třít jako kočka a chtěla ochutnat... z nerozvahy jsem jí dal a znamenalo to, že jsem se nejen musel dělit, ale ještě to musel zapsat do naší knihy receptů. Ještě budu muset sehnat nějákou nádobu na toping zdobění, aby to mělo lepší formu. Recept opět nezklamal :-) Díky! 1
kublanka odpověděl(a)
skvělé, děkujeme moc, u tohoto receptu se bojíme, ta chuť je jiná, dost možná jiná než člověk čeká, ale o to víc zajímavá a proto jsme rádi, že takhle chutná. děkujeme moc