Televiznímu vysílání posledních dvacet let vládnou kriminální seriály. Režisér Miloslav Šmídmajer se rozhodl uchopit tento populární žánr z opačné strany a udělat si z něj patřičnou legraci. Naverboval oblíbené české herce do hlavních, vedlejších i epizodních rolí a natočil ulítlou parodii. Případ mrtvého nebožtíka je však i přes svou exkluzivitu na českém filmovém poli zklamáním.

Příběh začíná před třemi lety výběrovým řízením na policejního náčelníka. To nakonec skončí tragicky a my se skokem dostáváme do současnosti, kde se seznamujeme s majorem Prubnerem a jeho kolegy, kteří mají na starosti vraždu Starablažkové. Během vyšetřování začnou oběti přibývat a detektivům začne docházet, že stopy vedou k někomu, koho znají.

Nápad dobrý, provedení špatné

Velmi dobrý pocit ve mně probudil fakt, že čeští tvůrci chystají parodii, která si bude utahovat z kriminálních filmů a seriálů, jež jsou nedílnou součástí našich domácností řadu let. Zároveň jsem se těšil, že se konečně zpestří česká filmová nabídka, která většinově nabízí jen hloupé rodinné a romantické komedie, jejichž kvalita je hrozivá. I herecké obsazení zpočátku vzbuzovalo nadšení.

Přes všechna pozitiva ale přišla studená sprcha hned v úvodních minutách, kdy jsem uslyšel první pokusy o humor. Začalo mi docházet, že se Případ mrtvého nebožtíka ubírá směrem k neúnosné trapnosti a lacinosti. Naštěstí jsem se dočkal i několika opravdu dobrých vtipů, o které se většinou postaral major Prubner v podání Davida Novotného. Miloslav Šmídmajer nakonec naplnil mírné obavy, že není kvalitním filmařem, nýbrž jen zaběhlým rutinérem, jehož dosavadní režisérská filmografie je pouze průměrnou až podprůměrnou sbírkou nekvalitních českých komedií.

Hvězdná herecká sestava

Krom neotřelého nápadu české kriminální parodie se mohla propagace snímku opřít také o herecká jména, která byla do snímku obsazena. Hlavní roli si s chutí zahrál již zmíněný David Novotný, jehož kriminalistický tým doplňovali Hana Vagnerová, Martin Pechlát a Lukáš Příkazský. Policejního náčelníka ztvárnil Miroslav Táborský a v epizodních rolích se objevili například Martin Myšička, Eva Holubová, Pavel Rímský, Jakub Štáfek, Klára Issová nebo Milan Šteindler.

Dobrý komický výkon Davida Novotného (jehož postava byla nejlépe napsaná) doplňuje vtipně Martin Pechlát a výrazně se v malých rolích projeví Eva Holubová a Klára Issová. Zbytek hereckého ansámblu spíše tápe a zejména Hana Vagnerová ve své roli hrůzně přehrává. Herecké přehrávání k parodiím samozřejmě patří, ale nesmí se překročit určitá meze trapnosti.

Nakonec mě na filmu nejvíc potěšilo, že se natáčel v prostorách filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, které znám z dob studia.

FILM: PŘÍPAD MRTVÉHO NEBOŽTÍKA

Režie: Miloslav Šmídmajer
Scénář: Lumír Holčák, David Ziegelbauer
Střih: Adam Dvořák
Kamera: Peter Beňa
Hrají: David Novotný, Hana Vagnerová, Martin Pechlát, Lukáš Příkazký, Miroslav Táborský, Milan Šteindler, Tereza Srbová, Pavel Rímský, Eva Holubová, Martin Myšička, Petra Jungmanová, Jakub Štáfek, Pavla Beretová, Anna Polívková, Lenka Krobotová, Klára Issová, Filip Kaňkovský, Denisa Pfauserová, Michal Čoudek, Pavel Krumpár, Michal Zelenka
www.falcon.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
2
Herecké výkony
4
Vizuální zpracování
5
Hudba
6
recenze-film-pripad-mrtveho-neboztikaPřípad mrtvého nebožtíka není v celosvětovém měřítku zdařilou komedií a ve srovnání s jinými slavnými parodiemi zcela propadá. Špatně uchopená režie, hloupé vtipy a nešťastné herecké výkony sráží snímek dolů. Musím ovšem pochválit nápad, který alespoň rozšiřuje záběr současné české kinematografie a ne zcela využívaný žánr.