Při požáru domova pro handicapované ve Vejprtech zemřelo osm lidí, pomoc slibuje stát i kraje

UDÁLOSTI: Požár ve Vejprtech vzal osm životů (zdroj: ČT24)

Při tragickém požáru v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech na Chomutovsku v neděli ráno zemřelo osm mužů s mentálním a kombinovaným postižením. Třicet lidí utrpělo zranění. Místo navštívil premiér Andrej Babiš, který přislíbil pomoc vlády, i generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.

V kulturní místnosti domova pro mentálně handicapované začalo hořet v neděli, krátce před pátou hodinou ranní. Oheň se postupně rozšířil do tří místnosti. Na hasičský dispečink byl požár nahlášen ve 4:49 ráno.

Jednotka poloprofesionálních hasičů má stanici necelých 800 metrů od objektu a na místo dorazila ještě před pátou hodinou. Mezitím už v domově pomáhala i první policejní hlídka z místního obvodního oddělení Vejprty. Spolu se zaměstnanci se záchranáři snažili dostat na vzduch osoby v objektu.

Podobně rychle na místo dojeli i první zdravotníci. Dispečink záchranářů na místo povolal celkem sedm sanitek: čtyři z Ústecka, jednu z Karlovarska a dvě ze Saska. Ústecká záchranka dokonce žádala Prahu o zásah letecké služby, kvůli špatnému počasí ale vrtulník nemohl vzlétnout.

Při požáru v domově pro handicapované zahynulo osm lidí (zdroj: ČT24)

Osm mrtvých

V domově bylo v době požáru pětatřicet klientů z celkových devětatřiceti. Všichni byli dospělí muži mezi osmnácti lety a důchodovým věkem a všichni měli mentální handicap, kvůli kterému (podle zaměstnanců domova) odpovídali úrovni šesti až dvanáctiletých dětí. Spolu s nimi se v objektu nacházeli i tři zaměstnanci domova.

„Celý objekt byl silně zakouřený a už během příjezdu první jednotky šlehaly z oken plameny,“ přiblížil okolnosti zásahu jeho velitel z ústeckého hasičského sboru Josef Bauer – a upozornil, že dostat z hořícího domova jeho klienty bylo náročné i kvůli jejich stavu; někteří totiž v plamenech nechtěli nechat své věci.

Na místě nakonec zasahovalo sedm hasičských jednotek a policistům a hasičům se podařilo z objektu vyvézt třicet osob. Kvůli ztrátám na životech se ale jedná o jeden z nejtragičtějších incidentů tohoto druhu v porevoluční historii Česka.

„U osmi osob bohužel byl konstatován exitus vlivem nadýchání zplodinami,“ sdělil v ranních hodinách velící operační důstojník HZS Ústeckého kraje Michal Zavoral. Nejhorší byl požár v říjnu 2010, kdy v Praze zemřelo devět bezdomovců.

„Všichni, kdo přijeli, je okamžitě vytahovali ven. Pan místostarosta leží v současné době v nemocnici v Kadani na pozorování. Osm obětí je nesmírná tragédie, ale kdyby nebylo včasného zásahu, obětí bude mnohem více,“ řekla starostka Vejprt Jitka Gavundová.

Do nemocnic v Mostě, v Chomutově, a v Kadani záchranáři přivezli všechny živé vyproštěné, z toho čtyři s vážným zraněním. „Mezi mrtvými a zraněnými není nikdo z pracovníků domova, mezi těmi lehce zraněnými byl jeden policista, který se nadýchal kouře, odjel na kontrolní vyšetření,“ dodal mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník. V nemocnicích zůstává v neděli večer pět zaněných.

Místo tragického požáru ve Vejprtech navštívil premiér Andrej Babiš (zdroj: ČT24)

Policie případ šetří jako ohrožení z nedbalosti

Policie místo požáru hned ráno uzavřela. Už dopoledne začali příčinu požáru zjišťovat vyšetřovatelé hasičského záchranného sboru, krátce před polednem dorazil i speciálně vycvičený pes. Případ zatím policie šetří jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Proč v domově pro mentálně handicapované začalo hořet, se v tuto chvíli neví. Vyšetřovacích verzí je několik, včetně té, že oheň byl založený úmyslně. Na místě byli po celý den kriminalisté, kteří zajišťovali a dokumentovali stopy.

Na místo se vydal premiér i ministryně práce

Na místo události vyrazil generální ředitel hasičů Drahoslav Ryba i premiér Andrej Babiš (ANO). „Přišel jsem hlavně proto, abych jednak vyjádřil solidaritu naší vlády a také se dozvěděl, co se stalo a co je třeba udělat pro to, abychom v budoucnu zabránili podobným tragédiím,“ uvedl a přislíbil pomoc vlády.

„Mám plno podnětů, které je potřeba řešit, i třeba to, že tomu ústavu chybí deset pracovníků, které se snaží získat ze zahraničí,“ řekl. Odpoledne pak konkrétní pomoc postiženým lidem přijela do Vejprt osobně oznámit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) – úřad práce bude vyplácet mimořádnou padesátitisícovou pomoc každému z klientů.  

Brífink premiéra, náměstka hejtmana, starostky Vejprt, vedoucího domova Kavkaz a ředitele hasičů Ústeckého kraje (zdroj: ČT24)

 Ústecký kraj nabídl Vejprtům pomoc s umístněním klientů. Z fondu pro mimořádné události, v němž má Ústecký kraj zhruba 30 milionů korun, uvolní krajská samospráva peníze na opravu objektu. Objekt domova je velmi zakouřen a promáčen, kraj proto dodá městu v Krušných horách maximum vysoušečů.

Pomoc Ústeckému kraji nabídl sousední Karlovarský kraj. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kubise (ANO) požádal Ústecký kraj předběžně o zajištění převozu a ubytování pro šest klientů, jejichž zdravotní stav nevyžadoval následnou hospitalizaci.

K neštěstí se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Policistovi, který s nasazením života pomohl obětem požáru, plánuje udělit na podzim medaili a o tragédii bude v pondělí jednat s premiérem Babišem.