Classic Prague Awards získal Garrick Ohlsson i Česká filharmonie

Z vítězství na cenách klasické hudby Classic Prague Awards se dnes stejně jako před rokem v kategorii orchestrální výkon radovala Česká filharmonie. Laureátem ceny za celoživotní přínos se stal Vladimír Válek, dlouholetý šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Cenu za propagaci české hudby v zahraničí si ze slavnostního ceremoniálu v pražském Obecním domě osobně odnesl americký koncertní pianista Garrick Ohlsson.
Classic Prague Awards (zdroj FB)

Předávání křišťálových trofejí s grafikou Janáčkovy partitury se ve třech nominačních a šesti soutěžních kategoriích konalo už počtvrté. Na slavnostním ceremoniálu, který se z části zaměřil na filmovou hudbu, zahrál Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s dirigentem Rastislavem Štúrem. Jako sólisté se představili houslista Pavel Šporcl a sopranistka Patricia Janečková.

Jedenasedmdesátiletý Ohlsson se českému publiku představil poprvé v roce 1973, kdy na festivalu Pražské jaro zastoupil nemocného Rudolfa Serkina. Třikrát byl nominován na Grammy a tuto prestižní cenu získal v roce 2008. K české hudbě má hluboký a trvalý vztah a za šíření dobrého jména české kultury obdržel v roce 2010 medaili Artis Bohemiae Amicis, kterou uděluje Ministerstvo kultury ČR. “Jsem nesmírně rád, že si tento světově uznávaný umělec našel ve svém nabitém programu čas a přijel si pro cenu osobně. I to je pro nás důkaz, že ceny Classic Prague Awards mají smysl,” sdělil Jiří Besser, ředitel soutěže.

Celý galavečer vysílala stanice ČT art, jejíž zástupci udělili cenu České televize v kategorii Klasika roku, a to hudebnímu tělesu Epoque Quartet. To navíc zvítězilo také v kategorii Crossover projekt díky počinu The Best of 20 Years. Jako nahrávka roku bylo vyhlášeno CD Shostakovich Strings Quartets 2/7/8 v provedení Pavel Haas Quartetu. Cenu za nejlepší soudobou kompozici pak získal Zdeněk Král za skladbu pro smíšený sbor a varhany Magnificat, kterou poprvé představil loni na Festivalu pěveckých sborů v Jevíčku.

V kategorii orchestrální výkon vyhrála Česká filharmonie za zahajovací koncert své 124. sezony, na němž orchestr pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova zahrál Šostakovičovu Symfonii č. 8 c moll. V kategorii sólový výkon zabodoval koncertní mistr České filharmonie, houslista Jan Mráček. Křišťálové trofeje se dočkal Český filharmonický sbor Brno za vokální výkon a Belfiato Quintet za komorní výkon roku.

Za největší mladý talent byl vybrán šestadvacetiletý klavírista, varhaník a skladatel Marek Kozák, který momentálně sbírá ocenění a uznání na festivalech po celé republice i v zahraničí. “Dramaturgicky i soutěžně se podle nás podařilo propojit stálice a legendy s novými vycházejícími talenty,” uvedl prezident soutěže Petr Stuchlík.

Moderátorem večera byl hudební publicista Jiří Vejvoda. O nominovaných i vítězích ve všech kategoriích rozhodovaly odborné vedlejší poroty v čele s hlavní porotou osobností klasické hudby. Tvoří ji sopranistka Gabriela Beňačková, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč, houslový virtuóz Václav Hudeček, klavírista a pedagog Ivan Klánský a skladatel Ondřej Soukup.

Classic Prague Awards vznikly z iniciativy společnosti Voice of Prague a bývalého ministra kultury Jiřího Bessera. Výsledky a podrobná pravidla českých cen klasické hudby se nacházejí na www.classicpragueawards.eu.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat