Putování časem. Ve středověkém scriptoriu broumovského kláštera zkuste napsat text husím brkem

19. leden 2020 10:43

Návštěvníci broumovského kláštera na Náchodsku si mohou nově prohlédnout scriptorium. Tamní středověká písárna se podle Kateřiny Ostradecké z Agentury pro rozvoj Broumovska doposud využívala jen pro interaktivní výuku žáků, teď je přístupná i veřejnosti. Navíc v prostoru před scriptoriem vznikla nová expozice středověké tiskárny.

Nacházíme se právě ve středověkém scriptoriu a zkoušíme, jaké to je psát husím brkem.

Čtěte také

„Musím říct, že je to docela náročné. Vůbec se to nedá srovnat s tím, jak dnes píšeme propisovací tužkou nebo tužkou. Dříve to tedy bylo mnohem náročnější," usmívá se Kateřina Ostradecká.
„Používáme na psaní buď přírodní barvy, které si tady mohou návštěvníci i sami vyrobit, nebo klasický inkoust."

Je tu vidět několik psacích stolků. Tak vypadaly stojany, na kterých kdysi psávali mniši.

„Jsou to takzvané pulpity. K nim se dá sednout na dřevěnou stoličku, návštěvníci si vezmou husí brk, jsou tu připravené inkousty. A zkusí si opsat různé typy abecedy nebo textu, aby viděli, jak to dříve měli písaři složité."

Ve středověkém scriptoriu broumovského kláštera se vrátíte zpátky v čase

Jdeme se podívat na chodbu před scriptorium. Protože tam vznikla nová expozice.

„Od ledna 2020 tu máme kompletní vybavení tiskařské dílny z 16. století. Jde o expozici, kterou nám zapůjčil Památník národního písemnictví," vysvětluje Kateřina Ostradecká.

Co v historické tiskárně uvidíme?

Stojíme u stolu, na kterém jsou přihrádky na písmenka.

Čtěte také

„Je to dřevěná police se skleněným krytím. Těmto policím se dříve říkalo kasy. A právě tyto skleněné kasy sloužily k tomu, že v nich byla zásoba liter. Všechny se vzaly pomocí takové velké dřevěné pinzety, byly totiž vyrobeny ze slitiny, která byla jedovatá. To znamená, že tiskaři na ně nesměli sahat. Tedy pomocí pinzety se jednotlivá písmenka nanesla na dřevěné prkénko, tam se vyskládala do celého textu, to se přeneslo k velkému dřevěnému lisu. Deska se dala dolů, barva se otiskla na papír a vznikla jedna stránka textu knihy," dodává Kateřina Ostradecká.

Klášter Broumov
je pohostinným místem vzdělávání, umění, dialogu, setkávání a spolupráce. Inspiruje prohlídkou monumentální ukázky české barokní architektury stejně jako živým programem a kulturou. V prostorách památky funguje Vzdělávací a kulturní centrum - evropská instituce podněcující tvořivost, sebevědomí a toleranci. Nechte se inspirovat barokem.

Nyní tedy mohou zájemci navštívit scriptorium broumovského kláštera každou sobotu. Prohlídky budou trvat po celý rok.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související