Ostravsku by pomohla americká základna, navrhl Vondra. Zkuste to a popereme se jako o radar, varuje Konečná

OVM: Petříček, Vondra a Konečná se neshodli na vzniku americké základny v Česku (zdroj: ČT24)

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra navrhl, aby na Ostravsku vznikla základna americké armády. Podle něj by to pomohlo regionu, který se nyní potýká s útlumem těžby uhlí. S tím ostře nesouhlasí europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná: „Jako matka a žena vám říkám, zkuste to a popereme se o to jako o radar v Brdech.“ Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) nic z toho není na stole. Zaznělo to v pořadu Otázky Václava Moravce.

„Podle průzkumů veřejného mínění 60 procent lidí oceňuje naše členství v NATO. To je měřitelné, buď nám to přináší prospěch, nebo ne. A je tady shoda, že NATO je pro nás dobré. A klíčem k NATO je americká přítomnost v Evropě,“ vysvětlil Vondra. Proto by měla podle něj v Česku stát americká základna.

Příhodným regionem by podle Vondry byl Moravskoslezský kraj. „Region bude mít velké problémy s restrukturalizací a dekarbonizací. Green Deal (příklon EU k obnovitelným zdrojům – pozn. red.) bude velký útok na peněženky lidí,“ tvrdí europoslanec. „Přinese to zavírání různých závodů, propouštění lidí, už to vidíme, klesla cena uhlí.“

Vondra připomněl, že těsnější vztahy s USA má například Varšava. „Poláci se nevzdali, mají rakety, mají Fort Trump. Ví, co dělají, jdou si za tím, dosahují svých cílů v bezpečnostní oblasti,“ dodal.

Konečná: Popereme se jako o radar

Vondrův návrh zkritizovala Konečná. „Chvíli jsem nevěděla, jestli si Vondra nehraje na (premiéra Andreje) Babiše, ten taky říká šílené nápady, ale občas je dovede i realizovat. Pevně věřím, že Vondra k tomu nedostane příležitost nikdy,“ prohlásila.

Americká základna by podle Konečné učinila z České republiky, která je dnes považovaná za bezpečnou zemi, „terč a cíl“. „Poláci mají základny díky východní hysterii, která v tamní politice vládne. Rozhodně jim to nepřináší větší bezpečnost. Jakékoliv jednotky v Pobaltí a blízko Ruska pouze eskalují situaci, která není dobrá,“ prohlásila Konečná.

Podle ní by regionu více pomohla třeba obnova ostravského letiště. „Jste v koalici v kraji s hnutím ANO,“ řekla Vondrovi coby zástupci ODS. „Ostravské letiště jste na kraji dovedli k tomu, že tam létá jedno nebo dvě charterová letadla denně. Možná to byl cíl, teď si z něho chcete udělat základnu. Udělám vše proti tomu, aby jakákoliv základna cizího státu stála na území České republiky.“

Svoji řeč skončila Konečná varováním: „Garantuji vám jako politička KSČM a především jako matka a žena: Jen to zkuste a popereme se stejně jako o ten radar (v Brdech).“

Vůbec to není na stole, reagoval Petříček

Podle místopředsedy ČSSD a ministra zahraničí Petříčka ale otázka americké základny v Česku není na pořadu dne. „Ta debata není nutná, jsou to témata, která nejsou aktuální. Nemám indikace, že by to bylo na stole. Neměli bychom tomuto tématu věnovat čas, energii a veřejné zdroje,“ reagoval na slova Vondry a Konečné. „Pan poslanec možná chce Fort Vondra,“ žertoval Petříček.

Podle něj by se Česká republika měla soustředit na plnění již uzavřených závazků, jako jsou například výdaje na obranu, které by měly dosáhnout dvou procent HDP.

Hosté první části Otázek Václava Moravce hovořili také o české zahraniční politice a vztazích s Čínou. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.