Hlavní obsah

Zabijeme rychlý internet v mobilu, varuje expert kvůli aukci 5G sítí

Rozhovor s expertem na telekomunikace Michalem Čupou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Aukce kmitočtů pro 5G sítě by se mohla posunout, protože podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka nejsou její podmínky dostatečně atraktivní. A nepřilákaly by tak dost zájemců. Drahá data by tak mohla dál zůstat drahá. Podmínky aukce, které zveřejnil Český telekomunikační úřad, se nelíbí ani expertovi na telekomunikace Michalu Čupovi.

Článek

Jak se na současné dění kolem aukce kmitočtů pro 5G díváte vy. Myslíte si, že by bylo vhodné aukci posunout?

My bychom asi neuvažovali o posunutí aukce, pokud by existovala naprostá nebo dostatečná jistota, že je kvalitně připravená. To, že pan ministr Havlíček teď trochu šlápnul na brzdu, ukazuje, že má pochybnosti. Ty pochybnosti velmi zřetelně vyjádřila také Evropská komise. Takže máme problém. A pokud máme problém, tak ho musíme vyřešit, nikdo to za nás neudělá a tím méně operátor, který může, ale nemusí přijít na trh.

Než se dostaneme k pochybnostem, řekněte, co Česko vlastně od aukce očekává.

Před přípravou aukce vlastně nevznikla žádná strategie, co od sítí páté generace očekáváme. Ale jenom chci ještě zdůraznit, že aukci na 5G nelze chápat jako nějaké technické cvičení. Sítě a služby 5G budou mít strategický dopad na to, jak se například náš průmysl bude transformovat do průmyslu 4.0.

Co tedy má Česko od aukce očekávat? Je hlavní cíl zlevnit data?

No, těch cílů je hned několik a bohužel se zdá, že každý ty cíle vidí někde trochu jinde. Aukce, pokud proběhne a proběhne řádně, by zejména měla pomoci tomu, aby si Česko udrželo nebo aby získalo konkurenceschopnost, kterou potřebuje. Pak je tady samozřejmě snížení cen. Každá nová technologie, která přijde na trh, ty ceny automaticky sníží. Prostě proto, že náklady na přenos jednotkového objemu dat jsou u nových technologií nižší, ale samozřejmě záleží na tom, zda aukce je připravena správně, nebo špatně. A tady právě existují pochybnosti, zda aukce je připravena správně. Pokud je připravena špatně, tak samozřejmě k těm efektům nedojde. Nebo nedojde v takové míře, jak bychom si přáli všichni.

Pokud by se aukce teda nepovedla, jak už se to v minulosti také stalo, tak co by to znamenalo pro Česko?

Tady vzniká hysterie nebo chiméra, že když se aukce nevypíše v lednu, tak se zboří svět. Pan ministr mluví o tom, že se to zpozdí o tři nebo čtyři měsíce, což je ten čas, který je potřeba na to, abychom se přesvědčili, že aukce je správně nastavená.

Tři čtyři měsíce nejsou problém?

To určitě není problém. Protože pokud se podíváte do světa, tak tam je asi 850 mobilních operátorů, kteří poskytují služby 4G nebo také se říká LTE. A z nich asi 60 nějakým způsobem experimentuje s 5G nebo už 5G sítě mají – to je asi sedm procent operátorů. Takže se určitě nedá říct, že České republice ujíždí vlak nebo že jsme se dostali na chvost. Ne, není to pravda. Druhý aspekt se týká vysloveně sítě v Česku. V mnoha zemích vidíte, že operátoři rychle sahají po 5G, protože mají fundamentální problémy třeba s přetížením sítí v městských aglomeracích. Ale tento problém my nemáme. Síť, kterou máme v Česku, je dostatečně robustní, což koneckonců ukázal i pilotní projekt T-Mobilu, kdy se lidé mohli přihlásit na neomezená data a žádné sítě nám nepadaly. Takže máme čas, není to žádné drama, svět se nezboří. Ale to, co musíme udělat, je v každém případě to udělat správně. Protože další šanci už mít nebudeme.

Další šanci mít nebudeme? Proč myslíte?

Protože není kde vzít ty frekvence. Tady si musíme uvědomit, že dneska ta aukce drží kmitočty, které se sebraly z televizního pásma. Kvůli nim vlastně tři miliony domácností přecházely na nový standard DVB-T2. A na dlouhou, dlouhou dobu žádné další kmitočty nebudou. Takže když to tentokrát uděláme špatně a ty kmitočty rozdáme a nepovede to k takovým cílům, které chceme, tak je to nezhojitelná škoda, to je jako pacient zemřel. Tečka.

Takže tady třeba na příštích deset let zamrzneme se stejně drahými daty, mimo jiné?

Cena dat půjde tak jako tak dolů. Ale otázka je, zda budeme mít konkurenceschopný průmysl, zda naše hospodářství bude prostě odpovídat té úrovni, kterou má mít v této dekádě. Otázka také je, zda spotřebitelé budou moci připojit všechna možná zařízení v tom systému, který si říká internet věcí. A samozřejmě potřeby zákazníků budou stoupat, takže dneska možná síť 5G nepotřebujeme, ale za pár let ji potřebovat budeme.

Když se podíváme na podmínky aukce, co je na nich tedy špatně?

Možná byste se mě mohla zeptat opačně: co je na nich dobře, protože to bychom ušetřili čas.

Ministr průmyslu má pochybnosti, sdílíte je?

Ano, absolutně. A upřímně řečeno jsem velmi rád, že ty pochybnosti vznikly, protože to nám dává šanci chyby zkorigovat. A teď k těm chybám. Ta aukce v podstatě přesně kopíruje všechny chyby těch předchozích aukcí. To znamená z roku 2013 či 2016. Kam nás minulé aukce dostaly, to všichni víme. Zákazníci jsou nespokojeni, operátoři jsou nespokojeni, regulátor je nespokojen a Babiš je nespokojen. Takže něco jsme udělali špatně. A teď máme možnost to změnit. Ale ta aukce bohužel nic z toho, co je špatně, nemění.

To měl změnit čtvrtý operátor.

Celá filozofie aukce je, že na trh, který je deformovaný a není na něm férová soutěž, přijde nějaký čtvrtý operátor a jako mávnutím zázračného proutku vyřeší všechny problémy. Ne, ty problémy, které máme dneska v tom odvětví, si musíme sami vyřešit. A teprve až je budeme mít vyřešené, například tím, že na ně budeme myslet v té aukci, tak do toho systému můžeme pozvat čtvrtého operátora. Nebo tu možnost nabídnout. A my nevíme, jestli přijde nebo nepřijde. To znamená, my tady děláme sázku na to, že naše problémy kouzelným způsobem vyřeší operátor, ale nemáme žádnou kontrolu nad tím, jestli ten operátor přijde, nebo nepřijde.

Jaký je podle vás správný postup?

Nejdřív musíme ten trh vyčistit, udělat všechno správně. A nechť na něm fungují tři operátoři a soutěží mezi sebou, nebo ať jsou čtyři, pět nebo šest. A potom, teď jsem mluvil o těch chybách, které se přenášejí z minulosti, tak další chyba je, že aukce, alespoň když se na ni dívám, tak vypadá, jako že se domníváme, že pátá generace je vlastně jakýmsi prodloužením čtvrté generace. Ale to není. To je úplně revolučně nový systém. A pokud 5G aukce vmanévruje nový systém do polohy starého systému, tak ochudíme celou zemi o unikátní přednosti spojené právě s technologií páté generace. Takže já nějaký důvod k velkému nadšení nevidím, ale vidím tady prostor, protože chyby se dají zkorigovat.

Jak aukci napsat, aby přilákala kvalitní uchazeče?

Tak výhoda je, že teď pan ministr už má strategii, to znamená je možné tu strategii vtělit do té aukce.

Ví, co chce?

Zcela určitě. A upozornila ho na to i Evropská komise. Musíme si tou aukcí ujasnit, jak bude vypadat síťový půdorys, na kterém budou operátoři fungovat. Chceme mít dvě sítě pro tři operátory, tak jako teď, což je samo o sobě nesmysl? Nebo chceme mít čtyři sítě? Nebo jednu síť? A tak dál. A tohle je úplně fundamentální otázka, kterou ale současná podoba aukce neřeší.

Proč je to důležité?

Tato otázka představuje třeba pro operátora, který chce vstoupit na trh, desítky miliard korun. Pokud by se díval na příležitost, kterou budeme aukcí nabízet, tak to pro něj představuje kolosální nejistotu. A pokud je tam takové regulatorní riziko, tak bude operátor raději investovat peníze někam jinam.

Reklama

Doporučované