Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Suverén Fourcade zkompletoval v Německu vítězný hattrick, Charvátová se ve stíhačce propadla na 30. místo

Martin Fourcade se raduje z vítězství (foto archiv). foto: ČTK

Ruhpolding - Ondřej Moravec byl nejlepším českým biatlonistou v dnešních stíhacích závodech na Světovém poháru v Ruhpoldingu. Díky bezchybné střelbě se posunul ze 30. na 18. místo. O tři příčky za ním skončil Michal Krčmář, který s jednou chybou poskočil o 17 míst. Na střelnici se naopak nedařilo Lucii Charvátové, jež vinou šesti chyb klesla z 15. místa na 30. příčku. Vítězné hattricky v Ruhpoldingu zkompletovali Francouz Martin Fourcade a Norka Tiril Eckhoffová.
  13:22aktualizováno  15:57

Pětatřicetiletý Moravec skončil třicátý ve čtvrtečním sprintu a měl nejvýhodnější pozici z českých reprezentantů. Díky přesné mušce se posouval kupředu, i když na trati nepatřil k nejrychlejším. Krčmář s ním po dvou nulách vleže přijížděl na první střelbu, ale pak jednou minul a nakonec obsadil 21. místo. Nedařilo se Jakubu Štvrteckému, který se kvůli pěti chybám propadl z 31. příčky na 45. místo.

Sedminásobný vítěz SP Fourcade od začátku roku dokonale využívá absence Nora Johannese Thingnese Böa, jenž s manželkou očekává narození potomka. V roce 2020 vyhrál všechny čtyři individuální závody. V Ruhpoldingu navázal na těsnou výhru ze sprintu. Rozhodl při třetí položce, kdy byl neomylný, zatímco jeho krajan a největší konkurent Quentin Fillon-Maillet jednou minul. Vedení potvrdil závěrečnou nulou a v tomto kole SP společně se štafetovým úspěchem zaznamenal třetí triumf.

Mezi ženami má stejnou bilanci Eckhoffová, která ve stíhačce předvedla sólový závod a půlminutový náskok po vítězství ve sprintu navýšila na 46,3 sekundy. Devětadvacetiletá Norka po dvou nulách vleže navýšila náskok na téměř minutu, i když neběžela tak rychle jako obvykle. Na první stojce sice minula jeden terč, ale pořád vedla o více než půlminutu a závěrečnou nulou svou dominanci potvrdila. V posledním kole hodně zvolnila, přesto vyhrála i třetí stíhačku sezony. V boji o velký křišťálový glóbus navýšila vedení před italskou obhájkyní titulu Dorotheou Wiererovou, která dnes skončila dvacátá.

Tiril Eckhoffová na střelnici během vítězného závodu v Ruhpoldingu.

Poprvé v sezoně se dostala na stupně vítězů Slovenka Paulina Fialková, která se posunula z páté příčky na druhou pozici. Třetí skončila Švédka Hanna Öbergová.

Charvátová po nezdarech reprezentačních kolegyň ve středečním sprintu postoupila do stíhačky jako jediná Češka. Po střeleckém kolapsu v páteční štafetě si dnes pokazila závod hned při úvodní střelbě, po které musela na tři trestná kola a klesla na 46. místo.

Pak přidala další tři chyby, ale nulou při závěrečné stojce se vrátila na bodované pozice. V závěrečném kole zabojovala a díky druhému běžeckému času těsně za Němkou Denise Herrmannovou se posunula o pět míst na konec třetí desítky.

Biatlonisté se nyní přesunou do slovinské Pokljuky, kde se příští týden uskuteční další kolo Světového poháru. Začne ve čtvrtek vytrvalostním závodem mužů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!