Hlavní obsah

Smrt čekala za protipožárními dveřmi. Pracovník domova neslyšel, že hoří

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová mluví o tom, že klienti domova porušovali zákaz kouření.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tragický ranní požár v domově pro postižené ve Vejprtech propukl ve společenské místnosti. Starostka Vejprt Jitka Gavdunová připouští, že i když mají klienti domova zakázáno v budově kouřit, zákaz porušují.

Článek

Před dvěma měsíci pořídily Vejprty na Chomutovsku do svého domova pro postižené nové protipožární dveře. Obec za ně zaplatila téměř 200 tisíc korun. V neděli za těmito dveřmi zemřelo osm klientů domova. Další dva jsou v nemocnici v kritickém stavu.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) teď přemítá, zda právě tyto dveře nezapříčinily, že se zaměstnanci o požáru ve společenské místnosti nedozvěděli včas.

„Z mého pohledu, z toho, co jsem slyšela, jsou ty protipožární dveře možná i kontraproduktivní,“ řekla Gavdunová. „Ony opravdu oddělily ten oheň od zbytku. Nepustily nic, ani ten kouř, který způsobil smrt klientů, ale jsou také protihlukové. Takže pracovník, co byl za těmi dveřmi, nic neslyšel,“ doplnila.

Podle posledních informací začalo v neděli ráno hořet ve společenské místnosti domova pro postižené. Právě tato místnost podle velitele dobrovolných hasičů Vejprty Milana Suchánka, který u požáru zasahoval, kompletně vyhořela. Potvrzuje to i starostka Vejprt. „Z dosavadních informacích víme, že vyhořela společenská místnost. Další dvě místnosti jsou lehce prohořelé, nejsou zničené,“ uvedla Gavdunová.

„Celá budova je zakouřená. Byla tam špatná viditelnost. Byl to jeden z nejtěžších zásahů, co jsem jako velitel jednotky zažil,“ popsal dále Suchánek.

V době požáru bylo v budově 35 postižených. Starali se o ně tři pracovníci.

I když mají klienti domova zakázáno v budově kouřit, podle starostky to porušují. „Jsou to mentálně postižení, takže něco pochopí a něco nepochopí. Už několikrát se stalo, že tam začalo hořet,“ řekla.

Obec si proto sama nakoupila čidla proti kouři, která však byla jen na toaletách, kam právě klienti domova chodili kouřit. Starostka je ale přesvědčená, že v ničem nepochybili. „Splňovali jsme všechny předpisy,“ dodala.

Co skutečně požár způsobilo, se zatím neví. Policisté v neděli odpoledne pouze uvedli, že po uhašení požáru začali s hasiči místo tragické události ohledávat.

Reklama

Doporučované