Hlavní obsah

Neutíkají. Stojí a neví si rady, popsal hasič záchranu klientů při požáru ve Vejprtech

– Vejprty • Aktualizováno

Zásah při požáru domova pro mentálně postižené klienty ve Vejprtech, při němž v neděli ráno zemřelo osm lidí, byl velmi stresující pro záchranáře i pro samotné klienty domova. Někteří nechápali, co se děje, a nechtěli se odloučit od svých věcí. Při příjezdu hasičů již z oken šlehaly plameny.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah po požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Zaměstnanci a poté i policisté a hasiči se snažili po vzniku požáru evakuovat rychle všechny klienty. Těch bylo v domě celkem 35. „Celý objekt byl silně zakouřen. Už při příjezdu prvních jednotek šlehaly z oken plameny,“ popsal začátek zásahu velitel hasičů z Klášterce nad Ohří Josef Bauer.

Klienti mají vztah ke svým věcem, snaží se je k sobě připoutávat. Jeden z nich se například nechtěl vzdát svého medvídka. „Stojí a neví si rady, není to tak, že by utíkali sami. Je to pro ně obrovská zátěž, obrovský stres. To samé je to pro zasahující hasiče i zaměstnance domova,“ doplnil Bauer. Podle něj by ale nikdo při takovémto probuzení nebyl ve formě.

Kromě osmi obětí ošetřili záchranáři na místě 30 lidí, v nemocnici jich v neděli večer zůstávalo pět, dva lidé jsou ve vážném stavu.

Jsou jako rodina

Mezi obyvateli vyvolala zpráva o požáru a úmrtí osmi klientů domova pro mentálně postižené šok. Někteří klienty znali od vidění a potkávali je ve městě. K městu podle nich domov s klienty nerozlučně patří již dlouhá desetiletí. Lidé z městečka také vzpomněli na tragický požár v nedalekém Měděnci, při němž uhořelo 26 dívek v ústavu sociální péče. Tuto událost „proslavil” film Requiem pro panenku.

„Jsou to často lidé, o které se jejich vlastní rodina nestará, my jsme jejich rodina," řekla starostka Vejprt Jitka Gavdunová. Pomoc nabídl Ústecký kraj, okolní obce i stát.

Klienti domova se objekt pokoušeli několikrát zapálit, řekla starostka

Domácí

„Chci poděkovat za vlnu solidarity, která se na základě této události zvedla," zdůraznila Gavdunová. „Postaráme se o naše klienty, s událostí se musíme vyrovnat my všichni jako rodina," řekla.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS)Video: Aleš Pelikán, Právo

Vejprty leží na hranici s Německem, od obce Bärenstein je dělí jen potok. Starostka je zklamaná, že z německé obce nepřijeli hasiči na pomoc. Z Německa přijely dvě posádky zdravotníků.

„Bylo to hrozné zděšení, to jsme nečekaly. Tu budovu v létě opravovali, že se něco takového stane, jsme opravdu nečekaly,“ řekly místní obyvatelky Olga Císařová a Anastázie Matlochová.

S klienty prý nikdy problémy nebyly. „Celkem slušní kluci. Dřív s nimi chodily vychovatelky, teď chodili i sami, alespoň co já vím, žádné problémy nebyly. Každopádně je to tragédie,“ doplnily seniorky.

Při požáru ve Vejprtech zemřelo osm lidí, oheň se v domově rozšířil do tří místností

Krimi

„Pracuje tam moje máma, ale střídá se, jednou dělá tady, jednou dole v jiném domově. Myslel jsem, jestli není tady, tak jsem jí hned volal,“ řekl Právu Jan Polák. Obyvatele domova zná jenom podle vidění. „Občas jsem je viděl ve městě. Že by se dříve něco pokusili zapálit, to nevím,“ dodal.

„Ty kluky jsem znal, byli úplně v pohodě. Občas jsme se venku spolu bavili. Zajímalo by mě, co se tam stalo, že to takto špatně dopadlo,“ uvedl muž bydlící nedaleko místa tragédie.

Tragédie v Měděnci

Lidé také začali připomínat událost z roku 1984. V nedalekém Měděnci hořelo tehdy v ústavu sociální péče pro mladé dívky a 26 z nich tam zemřelo. Podle této události byl později natočen film Requiem pro panenku.

Požár tehdy založila Eva Kováčová, která uvedla, že zapálila skříň s novinami. Při následném požáru vypukl zmatek, vychovatelky měly velké problémy evakuovat chovankyně, z nichž některé nebyly schopny kvůli svému postižení chůze.

Desítky uhořelých dívek v guatemalském sirotčinci, byly zamčené v místnosti bez vody

Amerika

Problémové bylo i hašení, požárníci měli špatné vybavení a v okolí nebyl žádný hydrant. Přivoláni navíc byli pozdě, protože chovatelky ústavu nemohly z budovy zavolat pomoc a jedna z nich běžela k telefonnímu automatu ve vesnici.

Žhářka se k založení požáru přiznala po několika dnech. Byla odsouzena na pět let. Posléze se nechala přeoperovat na muže a dala si jméno René. V roce 2014 spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Malešicích hořel domov důchodců

V domově důchodců v Rektorské ulici v pražských Malešicích vypukl večer požár. V budově vzplál jeden pokoj. Hasiči evakuovali 27 seniorů, šest jich bylo lehce...

V Ostravě hořel domov pro seniory

Při nočním požáru střechy v Domově pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě museli hasiči do společenské místnosti v přízemí objektu evakuovat 62 lidí včetně...

Výběr článků

Načítám