24.4.2024 | Svátek má Jiří


SVĚT: Viníkem je Trump

20.1.2020

Že mu nemohou přijít na jméno voliči Demokratické strany, není samozřejmě vůbec nic divného. V prezidentských volbách naprosto nečekaně porazil jejich kandidátku, a to mu přece nemohou odpustit. Proto také se demokraté snaží už od prvního dne jeho prezidentského úřadu dostat se mu na kobylku a sesadit ho impeachmentem. Když Muellerovo vyšetřování vyvrátilo pomluvu o jeho spolupráci s Ruskem na ovlivnění voleb v jeho prospěch, protlačili v Kongresu žalobu ze zneužití pravomoci a pohrdání Kongresem, kterou se teď bude zabývat Senát. Tam ovšem mají většinu republikáni, takže se dá očekávat, že ani tenhle pokus demokratům nevyjde.

Z pochopitelných důvodů nemají Trumpa rádi lidskoprávníci, protože nechal postavit zeď na mexicko-americké hranici, čímž zhatil latinskoamerickým emigrantům možnost hranici libovolně přecházet a usazovat se v USA. Nemají ho rádi ekologové, protože chce zrychlit a ulehčit schvalování velkých infrastrukturních projektů, jako jsou stavby ropovodů a plynovodů, silnic nebo otevírání nových dolů, omezit byrokracii a podpořit průmysl. Nemají ho rádi íránští ajatolláhové, protože jim ztěžuje přístup k atomové bombě a zrovna nedávno jim dal ochutnat jejich vlastní teroristické medicíny, když nechal zlikvidovat arciteroristu Kásima Sulejmáního. Ve výčtu by se dalo pokračovat, ale nechci vás nudit. To všechno, pravím, je přirozené a pochopitelné.

Nad čím ovšem i sami Kanaďané nevěřícně vrtí hlavou, je logický kotrmelec jejich premiéra Justina Trudeaua, který vinu za sestřelení ukrajinského letadla, v němž přišlo o život také 57 kanadských občanů, přičítá nikoli Íránu, který se po prvotním zapírání ke svému „omylu“ přiznal, ale americkému prezidentovi. V pondělním rozhovoru v kanadské Global News Television řekl doslova: „Kdyby tu nebylo žádné napětí, kdyby v té oblasti nedošlo nedávno k eskalaci, ti Kanaďané by právě teď seděli doma se svými rodinami.“ Řečeno méně zaobaleně: kdyby byl Trump Íránce zbytečně nepopudil, nikdo by na letadlo nestřílel. Za to neštěstí může vlastně on.

Ano, i tak se dá argumentovat: vyvraždění Lidic zavinili Gabčík s Kubišem, protože zabili Heydricha a nacisty tím jen zbytečně rozzuřili. Islámské teroristy, v podstatě mírumilovné muslimy, vydráždili k nepříčenosti nezodpovědní vtipálci z redakce Charlie Hebdo. Palestinci by neměli proč ostřelovat z Gazy Izrael, kdyby z něj Židé dobrovolně odpochodovali do moře. Viníci zkrátka nejsou ti, kdo vraždí, ale ti, kdo jim k tomu poskytují důvod, nebo alespoň záminku.

Trump není ani zdaleka výlupek všech ctností. Má své chyby, jako ostatně každý, a kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Kdyby byl k agresivní politice Íránu tolerantnější, sklidil by kritiku zrovna tak. Pro své politické soupeře bude zloduchem vždycky, i kdyby se na hlavu stavěl, amen.