Vše o elektřině

Vláda chce utnout solární barony. Příspěvek na obnovitelné zdroje má klesnout až o třetinu

Až o 30 procent by se měl snížit příspěvek na podporované zdroje energie. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka nesmí být gigantický účet na obnovitelné zdroje jen na bedrech spotřebitelů.

Vláda chce utnout solární barony. Příspěvek na obnovitelné zdroje má klesnout až o třetinu
Vláda chce utnout solární barony. Příspěvek na obnovitelné zdroje má klesnout až o třetinu

Příspěvek na obnovitelné zdroje by se měl snížit. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmysl a obchodu (MPO) Karel Havlíček. „My se musíme vypořádat s minulostí, která se úplně vymkla z kontroly," uvedl ministr, podle kterého by příspěvěk měl poklesnout o 25 % až o třetinu. 

Stát na podporu obnovitelných zdrojů vynakládá každým rokem 47 miliard korun. Z toho přibližně 27 miliard zaplatí stát, koneční spotřebitelé dalších 20 miliard korun. Většina těchto dotací míří do fotovoltaických zdrojů ještě z dob solárního boomu v roce 2010. 

Jak na fotovoltaiku: Jaká jsou PRO a PROTI solárních panelů?

 „Jednáme se všemi zainteresovanými stranami. Musíme si už pro jednou říci, aby ten gigantický účet nebyl jen na bedrech spotřebitelů, firem a státního rozpočtu, ale musí se rozložit i mezi investory,“ uvedl v OVM Havlíček.

Zaříznutí obnovitelných zdrojů energii nezlevní

V současné době tvoří příspěvek na obnovitelné zdroje přibližně 13 % ceny elektřiny. Snížení tohoto poplatku by mohlo podle ministra vést k pomalejšímu růstu cen silové elektřiny, která není regulována.

Silová elektřina však ale nadále bude v dalších letech zdražovat. „Že to (zdražování) je velmi pravděpodobný scénář, o tom není nejmenších pochyb. Zaprvé proto, že se utlumuje uhlí, zadruhé Německo jde cestou útlumu jádra a fakticky začne nastávat v Evropě jiný model, kdy se z čistých exportérů začnou stávat hospodářství na hraně soběstačnosti, případně budou muset elektřinu dovážet. To samo o sobě, když ještě připočteme pravděpodobně rostoucí cenu emisních povolenek, půjde nahoru,“ uvedl ministr Havlíček. 

Ceny elektřiny 2020: Analytici čekají zdražení energie pro domácnosti o 5 až 6 %

V minulém roce se maloobchodní cena elektřiny zvýšila o více než desetinu. Podle údajů ČSÚ rostla meziročně v prosinci dokonce o 12,3 %.

Česko nemá ambice v obnovitelných zdrojích

Česko plánuje v roce 2030 generovat 17 % energie z obnovitelných zdrojů, zatímco Německo se podle plánů má dostat na 65 %. Znamená to, že obnovitelné zdroje budou až druhým nejvýznamnějším zdrojem výroby elektřiny, první nejspíše bude jádro.

Havlíček už v minulosti uvedl, že by rád vystavěl nejen nové jaderné blok v Dukovanech, ale také do pěti let nastartoval debatu o rozšíření jaderné elektrárny Temelín.

Jaderné bloky za každou cenu? Česku hrozí průšvih za stovky miliard