„Filmu jsem od začátku fandila. Petrovi přeju, aby měl ten jeho film krásnou návštěvnost a aby se lidem líbil,“ řekla Blesku Vendula, kterou samozřejmě zaskočilo, že na ni její nevlastní syn ve filmu de facto zapomněl.

Nemrzí ji ani fakt, že se o ní v dokumentu zmínil jako o »lepidle«, ale především proto, že nevěnoval prostor dalším dvěma Karlovým dětem, své sestře Klárce, která zemřela v 5 letech na zrádnou leukémii, a bratrovi Jakubovi (14).

Sebevražda kvůli dceři

Byla to totiž právě nešťastná smrt dcery, která Svobodovi změnila život a prakticky ho dohnala až k tragické sebevraždě. Letos uplynulo přesně 20 let od smrti Petrovy sestry a on se o ní ve snímku zmínil pouze jednou holou větou bez fotografie, a to až úplně na konci dokumentu.

„Já si ho pamatuju jako srdečnýho a veselýho chlapa a mrzí mě, že jedna z prvních věcí, které lidem s jeho jménem naskočí, je sebevražda. Konec jeho života byl hodně smutnej, ale už jsem tak daleko, že se můžu ohlížet na to krásný,“ prozradil Petr Klein Svoboda zhruba před měsícem ve Studiu Blesku s tím, že nepřítomnost Venduly ve snímku nebude komentovat.

Zastání od Jandy

Své k filmu řekl i Petr Janda (77): „Byl to fenomén, který se rodí jednou za sto let. Je to extra liga. Film byl poučný a moc se mi líbil. Byli jsme s Karlem sousedi, Šiška byla výborná, občas mi dala i najíst,“ smál se Janda a k otázce opomenutí Venduly v ději dokumentu pouze dodal: „No myslím si, že se nedá nic dělat. Dokument je dokument, ale tyhle závažný věci se neměly vynechat. Myslím si, že by to v tomto případě filmu nepomohlo ani neublížilo.“

Rupertův dárek

„Když jsme točili první desku Monkey Business, tak jeden z hostů byl věhlasný kytarista David Williams (†59), který nahrávku natáčel v Americe a poslal nám ji na zařízení, kterému se říkalo ADAT. V té době už se nepoužívalo, ale vědělo se, že zařízení na přehrávání ADAT má právě Karel Svoboda, který nám ho zapůjčil. Tenkrát jsem ho viděl poprvé. A když jsem mu to zařízení po nějaké době vracel, tak jsem měl v ten den narozeniny a on mi to zařízení věnoval jako dárek. Tenkrát to stálo strašně moc peněz. Mám ho do dneška,“ zavzpomínal Matěj Rupert (41).

Sláva pro Semelku

Karel Svoboda znamenal významný posun v kariéře i pro zpěváka Leška Semelku (73). „Vždycky jsem si Karla moc vážil a vážím si ho do dnes jako geniálního skladatele. Výrazně mi pomohl v mé dráze zpěváka, protože mi nabídl, abych nazpíval na desku, která se tenkrát jmenovala Diskobolos, píseň Jsi prostě nejlepší. Já jsem ji nazpíval a z té písně se stal hit, který se hraje už pětačtyřicet let a lidi ho mají rádi.“

Rozčílený Ringo

„Byl jako brácha, byl to kus mého života. Měl jsem ho rád, měl víc předností než nedostatků. Myslím, že to Petr sestavil dobře,“ na otázku o Vendule jen ostře odvětil: „Myslím, že si to vůbec nezasloužila, myslím, že ona tam nepatří. Vy byste chtěli určitě slyšet nějakou sviňárnu. Ne, ne, ne, nepatří tam. Vůbec jsem ji nepostrádal a jsem rád, že tam nebyla. Zkazila by nám film,“ ukončil rozhovor herec František Ringo Čech (76).

Místo Štaidla Áňa

Bývalá manželka textaře Ladislava Štaidla (74), Áňa Štaidlová (73), která se na veřejnosti takřka neukazuje, dorazila na večírek v doprovodu své kamarádky. Kolegu Karla Svobody, Ladislava Štaidla, který složil text ke slavné Lady Karneval, s nynější přítelkyní Yvonou, na premiéru nikdo nepozval a ve filmu byla o něm pouze krátká zmínka.

VIDEO: Petr Klein Svoboda natočil dokument o tátovi Karlovi Svobodovi (†68): Nechci, aby se na něj vzpomínalo jen jako na sebevraha!

Video
Video se připravuje ...

Petr Klein Svoboda natočil dokument o tátovi Karlovi Svobodovi (†68): Nechci, aby se na něj vzpomínalo jen jako na sebevraha! Petr Macek

Fotogalerie
56 fotografií