Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po požáru ve Vejprtech je ve vážném stavu jeden pacient, klienti se vracejí

  11:37
Jeden z pacientů hospitalizovaných po požáru ústavu ve Vejprtech je stále ve vážném stavu připojen na plicní ventilaci. Většina ostatních už byla z nemocnic propuštěna. Klienty, kteří se z nemocnic vrátili, Vejprty rozmisťují v rámci městských sociálních služeb do jiných zařízení po městě.

„V nemocnicích nám zůstává celkem pět klientů, 22 se jich už vrátilo,“ řekl vedoucí domova Petr Vagaši.

Ze 17 pacientů, které přijala v nemocnicích v Mostě a Chomutově Krajská zdravotní, už propustila všechny kromě tří. Kromě pacienta na plicní ventilaci zůstává v péči lékařů v Chomutově ještě muž ošetřený s popáleninami, v Mostě je pak pacient, který byl z jednotky intenzivní péče přemístěn na standardní lůžko.

Další pacienty přijímala městská nemocnice v Kadani. „Jsou tu ještě dva lidé na interně, kteří půjdou dnes domů. Jeden člověk je na oddělení jednotky intenzivní péče, jeho stav je stabilizovaný. Ten tu ještě zůstane,“ řekla Lenka Pešová z vedení kadaňské nemocnice.

Co bylo příčinou nedělního tragického požáru, při kterém zemřelo osm lidí, vyšetřovatelé stále zjišťují.

„Vyšetřování příčin vzniku požáru v Ústavu sociální péče Vejprty stále probíhá. Na místě jsou vyšetřovací týmy Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru. Zatím nejsou žádné nové informace k jeho průběhu,“ sdělil dnes dopoledne mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

V objektu, který v neděli vyhořel, byli ubytováni muži s různým stupněm mentálního postižení ve věku od 18 do 60 let a výhradně ti, kteří mohli sami chodit. Radnice nyní řeší, kam klienty vyhořelého třípodlažního domu umístit dlouhodobě.

Tragický požár ve Vejprtech

  • Hořet začalo v neděli před pátou hodinou ranní v domově pro zdravotně postižené Kavkaz.
  • Plameny se poprvé objevily ve společenské místnosti.
  • Zemřelo 8 mužů, šlo o postižené klienty městských sociálních služeb.
  • Sanitky odvezly do nemocnic v Chomutově, Mostě a Kadani 30 zraněných.
  • Jeden pacient je stále ve vážném stavu připojen na plicní ventilaci.
  • V nemocnicích zůstávají i další čtyři pacienti.
  • V nemocnici skončil i jeden policista, který se nadýchal kouře.
  • Kvůli nepříznivému počasí nemohl na místo letět vrtulník.
  • Hasiči už požár uhasili, příčinu tragédie zkoumají na místě policisté.
  • Kriminalisté případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti.
  • Po požáru domu pro mentálně postižené bude vyplacena okamžitá finanční pomoc během tohoto týdne.
  • Výplata bude v rozsahu 10 tisíc až 50 tisíc korun a výši pro každého klienta určí úřad práce individuálně.
  • Ústecký kraj pošle do Vejprt na pomoc po tragickém požáru milion korun. Navrhli to radní, schvalovat pomoc budou za týden zastupitelé.
  • O pět milionů pro město žádá kraj stát.
  • Až budovu opustí kriminalisté a hasiči po vyšetření události na místě, pošle kraj do Vejprt z humanitárního skladu vysoušeče.

„Je nutné skloubit zájmy klientů, předpisy, zákon a reálnou situaci,“ uvedl Viktor Koláček z Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech.

Dům, kde hořelo, spadal právě pod tuto správu. Vejprty chtějí, aby se přeživší klienti vrátili zpátky do svého domácího prostředí.

„Jsou psychicky poznamenaní tou událostí, myslíme si, že by měli být zpět u nás,“ sdělila starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS).

„Máme pro ně postele. Vyhodnotíme v následujících dnech, zda se o ně budeme schopni dlouhodobě starat. Pokud ne, požádáme kraj, zda by nám pomohl klienty umístit,“ dodala starostka.

Podle ředitele sociálních služeb je potřeba provést sociální šetření klientů, jak situaci sami vnímají a jak se cítí. Klienti jsou mentálně postižení, v některých případech i s kombinací fyzického postižení.

„Sedneme si nad tím, co jsme od klientů zjistili a do konce týdne se rozhodneme, jestli využijeme nabídku kraje na redislokaci našich klientů do zařízení podobného typu,“ řekl Koláček.

Oheň se začal zřejmě šířit ze společenské místnosti k pokojům

Hořet podle předběžných zjištění začalo v neděli ráno ve společenské místnosti, odkud se požár šířil dál do pokojů. Bylo zhruba tři čtvrtě na pět ráno, když jeden z vychovatelů domova procházel okolo protipožárních dveří, za kterými je chodba s pokoji mentálně postižených klientů.

V domě bylo absolutní ticho, přes silné dveře nic neslyšel a jako každé ráno mířil do kuchyňky na druhý konec domu vařit čaj a připravovat snídani pro pětatřicet klientů, kteří ještě spali.

Za dveřmi už se ale tou dobou muži velmi pravděpodobně dusili a ve společenské místnosti hořelo. Jeden z mentálně postižených klientů najednou rozrazil dveře na druhém konci chodby a křičel na vychovatele, že hoří.

Z chodby se valil černočerný kouř, nebylo vidět na metr a z dýmu vybíhali ti, kteří se stihli probudit a utíkat z oddělení v prvním patře budovy pryč.

Osm mentálně postižených mužů už to nestihlo a zemřelo. V domě byli jen tři vychovatelé, kteří urychleně začali postižené evakuovat ven.

Protipožární dveře fungují bohužel i jako protihlukové

„Ty dveře jsme koupili před dvěma měsíci asi za dvě stě tisíc. Fungují jako protipožární a zároveň bohužel jako protihlukové,“ popsala starostka Gavdunová.

„Problém také byl, že se je klientům nepodařilo otevřít. Kdyby ano, dostali by se do chodby a na venkovní kovové schodiště. Na vzduch,“ dodala Gavdunová.

19. ledna 2020

Ačkoliv dům měl protipožární dveře krátce, v minulých měsících zůstávaly otevřené.

„Byla tendence je otevírat a mít je pro parádu. To jsem zakázal. Nespekuloval bych o příčině ani opatřeních, jsou to dveře, které měly oddělit protipožární úsek. Je ale pravda, že je to hluková bariéra a v tu chvíli tam jeden člověk po schodišti šel,“ řekl ředitel Městské správy sociálních služeb Koláček.

Místostarosta Vlastimír Volín Kavkaz dokonale znal

O požáru se okamžitě dozvěděl i místostarosta Vlastimír Volín. Běžel k domovu a vběhl dovnitř pro klienty. Dokonale Kavkaz znal, stejně jako jeho obyvatele – v minulosti tu dělal vedoucího.

Stejně jako devětadvacet lidí, i on se nadýchal kouře a skončil v nemocnici v Kadani, spolu s ním také policista, který z budovy bez dýchacího přístroje vyvedl deset mentálně postižených klientů.

K požáru vyjely i desítky hasičů, první hasiči byli u domova pro mentálně postižené za sedm a půl minuty.

I přesto, že požár v podstatě okamžitě uhasili, někteří obyvatelé Vejprt jim vyčítají, že si na pomoc nezavolali dobrovolné hasiče z německého horského města Barenstein. Ten je v podstatě druhou polovinou Vejprt na protější straně hranice.

Němečtí hasiči by tu byli za pět minut, míní starostka

„Němečtí hasiči byli připraveni, ale povolat je musí čeští hasiči, my to nemůžeme udělat. Oni by projeli městem a za pět minut by tu byli,“ sdělila starostka města.

19. ledna 2020

Mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená však tvrdí, že povolávat dobrovolnou jednotku z Německa nebyl důvod.

„Teď se bude hledat viník všude, ale byl to požár velmi rychle uhašený, nad rámec byly ještě povolány české jednotky. Nebyl důvod volat si příhraniční pomoc, v momentě, kdy třeba hoří lesy nebo velké plochy, pak bychom je samozřejmě volali. I kdybychom volali hasiče z půlky Německa, tak by to nepomohlo,“ reagovala Studená.

„My jsme je (německé hasiče) nepotřebovali,“ řekl dnes také krajský mluvčí hasičů Marvan. „Na místě byl dostatek sil a prostředků ke zvládnutí situace a požáru,“ uvedl.

Na místě se vystřídalo celkem 50 hasičů

Místní jednotka hasičů byla u budovy na kopci jako první deset minut po ohlášení ve 04:59. Další dobrovolní hasiči přijeli z nedaleké Kovářské a následně profesionální hasiči.

Na místě bylo šest jednotek, 12 kusů techniky a 37 hasičů, vystřídalo se celkem 50 hasičů.

„Vzhledem k poloze a místu by další technika byla problematická, měli jsme tam optimální počet všeho,“ uvedl Marvan s tím, že hasiči obou států spolupracují.

„Jezdíme k nim a oni k nám, ale většinou se to týká požárů dlouhodobých, například u požárů lesa, kdy je potřeba co nejvíce jednotek na dopravu vody,“ uvedl Marvan.

Autoři: , , ,
  • Nejčtenější

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zase se ožrali a pobodala ho, říkají místní o smrti muže v zahrádkářské osadě

11. dubna 2024  9:35,  aktualizováno  15:35

Před dveřmi do malé dřevěné chaty v zahrádkářské kolonii je zřetelná kaluž zaschlé krve, okolo mezi...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič jel po D8 dvacet minut v protisměru, jiný šofér kvůli tomu boural

5. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  12.4 14:54

Policistům z dálničního oddělení Řehlovice se podařilo vypátrat řidiče, který jel v úterý 2. dubna...

OBRAZEM: Tréninková fantazie! Teplické fotbalisty podpořily dvě tisícovky dětí

19. dubna 2024  9:59

Nevšední den pro fotbalisty i školáky. Prvoligové Teplice ve čtvrtek uspořádaly na Stínadlech...

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Chmelaře trápí agresivní houbová choroba, při rozšíření hrozí likvidace polí

19. dubna 2024  7:17

Pěstitelé chmele v Ústeckém kraji čelí hrozbě v podobě agresivní houbové choroby, která způsobuje...

Žatec je historickým městem roku 2023, loni se dostal na seznam UNESCO

18. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  16:29

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...