Mohelnický dostavník zaparkoval. Jeden z nejstarších folkových a country festivalů končí po 45 letech

Jeden z nejstarších folkových a country festivalů v Česku Mohelnický dostavník po 45 letech a 44 ročnících definitivně končí. Hlavní pořadatel Pavel Nenkovský to oznámil na stránkách festivalu s tím, že důvodem jsou především zdravotní problémy, ale i náročná administrativa. Pro pořádání přehlídky nemá nástupce. Festival v Mohelnici na Šumpersku každý rok navštěvovalo zhruba tři tisíce lidí.

„Bylo to asi nejhorší rozhodnutí v mém životě, budu mít 69 let, mrzí mě to nejvíce. Stále jsem o tom přemýšlel, jak to udělat, rozhodl jsem se ale po dohodě s nejbližšími. Měli obavu, že by mě to už položilo,“ řekl pořadatel Pavel Nenkovský. Uvedl také, že veškerá administrativa ležela právě na něm a že na pořádání tak velké akce už nemá sílu.

Na zprávu o konci festivalu okamžitě reagovali i hudebníci. Například Andrea Matlášková ze skupiny Marod na sociálních sítích napsala, že Mohelnický dostavník byl pro ni nejkrásnějším festivalem a že jeho zrušení je velká škoda. 

Festival v Mohelnici měl podle hudebníků výjimečnou atmosféru, jeho součástí byla i přehlídka amatérských filmů, nebo například koncert na hradě Bouzov. K akci tradičně patřila také polní bohoslužba.

Publicista: Dostavník byl na vysoké úrovni

Akci oceňují i hudební publicisté, podle kterých se v průběhu posledního desetiletí stala jedním ze dvou nejdůležitějších festivalů, na kterých se hraje folk a country. Stalo se tak díky dobré dramaturgicko-organizátorské práci Pavla Nenkovského a lidí kolem něj. Úroveň festivalu se tak údajně stále zvyšovala. 

„Zásadnější festivaly v tomto žánru skončily, festivalové hnutí se drobí do stále menších, velikost a důležitost Mohelnického dostavníku tím byla zvýrazněna,“ řekl hudební publicista Tomáš Hrubý.

Rána pro fanoušky i město

Rozhodnutí o ukončení festivalu zaskočilo i vedení města, i když pořadatel údajně už nějakou dobu o této možnosti mluvil. „Chtěla bych se s panem Nenkovským sejít a zjistit, zda by se to nedalo řešit jinak. Je to tradice města, nedokážu si představit, že by to tady nebylo,“ řekla místostarostka Mohelnice Jana Kubíčková (nestr.).

Snažil jsem se to někomu předat, kdo by měl odpovědnost a srdíčko k této akci na patřičném místě. Za celou dobu jsem však nikoho nenašel, chtějí pomoci, ale ne vzít za to odpovědnost.
Pavel Nenkovský
organizátor festivalu Mohelnický dostavník

V roce 2012 v Olomouckém kraji skončil také tradiční multižánrový festival Zahrada, který se konal po přesunu ze Strážnice v Náměšti na Hané. Pořadatele k tomu přiměla řada okolností, od finančních problémů až po personální a zdravotní důvody.

  • Mohelnický dostavník byl trampský, folkový a country festival, který se každoročně konal v Mohelnici poslední prázdninový víkend. V posledních letech začínal už ve čtvrtek recitálem na hradě Bouzov. 
  • První ročník se odehrál v roce 1975, u jeho zrodu stála mohelnická country skupina Smolaři. Za celou dobu vynechala přehlídka pouze jeden ročník, a to v roce 2011, kvůli dlouhodobé nemoci pořadatele. Od roku 2012 pokračovala.
  • Mohelnický dostavník obdržel za rok 2010 Cenu Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti profesionálního umění.