Kostel sv. Václava skrývá obraz Petra Brandla


Uprostřed náměstí v Mníšku pod Brdy stojí kostel sv. Václava. Původní dřevěný kostelík sv.Václava byl založen již na přelomu 13. a 14. století a stál v místech nynějšího městského úřadu. V roce 1639 byl spolu s městem vypálen švédskými vojsky a ještě za Vratislavů z Mitrovic byl obnoven.

Interiér kostela

Roku 1743 přistoupil  Ignác Unwerth ke stavbě kostela nového. Jako místo pro nový chrám zvolil střed náměstí a jeho svažitý terén nechal vyrovnat terasou, na které založil nový hřbitov. Již na svátek sv. Václava roku 1756 došlo k slavnostnímu vysvěcení. Stavitel nového barokního kostela není známý. Některé znaky stavby a umělecké provedení ohradní zdi kolem kostela s nárožními výklenkovými kaplemi však ukazují na školu Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Ignác Unwerth kostel dokončil jako samostatnou chrámovou loď bez věže.

Empírová dvousoší Unwerthů

Teprve poslední z rodu Unwerthů - také Ignác - nechal západně od kostela vystavět kamennou zvonici. Za něj byl také zrušen hřbitov kolem kostela. Dnešní pseudorománská věž vysoká padesát metrů byla k lodi přistavěna v roce 1868 a Unwerthova zvonice byla poté zbořena. Tím kostel získal svou dnešní podobu. v letech 1996-2000 proběhla jeho obnova.

Kostel sv.Václava

Interiér kostela je převážně barokní s rokokovými prvky. Hlavní rokokový oltář z roku 1775 pochází z dílny slavného českého sochaře ignáce Platzera a je netypický tím, že je vyzdoben pouze sochami světců bez obvyklého ústředního obrazu. Autorem nástropních fresek z roku 1756 je Jan Václav Spitzer, pod pozdně barokní kazatelnou je empírové figurální dvousoší od Václava Práchnera z roku 1820 představující posmrtné setkání hrabat z Unwerthu. Jejich hrobka se nachází pod hlavním oltářem.

Obraz sv.Máří Magdaleny od Petra Brandla

Největší pozoruhodností mníšeckého kostela je obraz sv.Máří Magdaleny od Petra Brandla, původně nástropní freska umístěná v klášterním reflektáři na skalce. V době devastace skaleckého areálu byl restaurátory přenesen na plátno a umístěn do kostela sv. Václava, kde se nyní nachází nalevo vedle hlavního oltáře.

Původní barokní varhany byly obnoveny mistrem Suchým ze Slaného a hrávali na ně mimo jiné Jan Jakub Ryba a Antonín Dvořák.

Podle : Dempír Miloš ml., Státní zámek Mníšek pod Brdy

(lh,turistickélisty.cz,foto archiv)


PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...