Jana žije v Léčebně dlouhodobě nemocných pražské FN Motol, Hana, hvězda Formanova filmu Lásky jedné plavovlásky, zase v Domě s pečovatelskou službou Buštěhrad. Jana je nepohyblivá, Haně to ještě skvěle chodí. Přesto sestru, která ji vychovávala, odmítá navštívit, a dokonce pogratulovat po telefonu nebo poslat „Všechno nejlepší“ po Janině dceři Tereze Brodské (51).

Uvědomuju si, že už sestru asi v životě neuvidím, že dřív Jana umře, ale je mi to opravdu jedno. Má, co chtěla. Já další vstřícný krok už dělat nebudu,“ řekla rozhodně Hana, když ji Aha! přijelo navštívit do Buštěhradu. A potom spustila. „Vždyť ona mne ani vidět nechce! Když jsem za ní šla po tom jejím kolapsu na Malvazinky, podruhé mne už nepřijala, a to si objednala rybízový koláč, který jsem jí potom nesla,“ stěžovala si Hana a dodala: „Víte, jak mi bylo? Když jsem ten koláč potom rozdávala zdravotnímu personálu? Bylo mi to strašně líto.“ Další vstřícný krok prý Hana už dělat nehodlá. „Ono by to asi dopadlo stejně a to já už nechci zažít,“ dodává.

Že je její sestra Jana moc ošklivě nemocná, ví moc dobře. Stejně to Hanu neoblomí a své chování omlouvá dál slovy: „Když nám umírala maminka, bylo jí to lhostejný. Když bylo tatínkovi 60, nepopřála mu. Když mu bylo 70, nepopřála mu. Jana se chovala jako necitelný sobec. Přesto jsem se přemohla a šla za ní poté, co zkolabovala, na Malvazinky. A jak to dopadlo? Co s takovouhle sestrou? Ta už pro mě dávno umřela.“

To NEJ hvězdy stříbrného plátna

Kráska v nesnázích, Citlivá místa, Skalpel, prosím, Zánik samoty Berhof, Jehla, Mladý muž a bílá velryba, Touha, Vyšší princip, Vlčí Jáma, Olověný chléb, Noc na Karlštejně, Hodíme se k sobě, miláčku...?, Ženu ani květinou neuhodíš, Farářův konec.

Odumírání bílé hmoty mozkové

Na podzim 2013 Janu Brejchovou našla téměř bez známky života  doma na podlaze Tereza Brodská (51). A protože diagnóza slavné herečky – odumírání bílé hmoty mozkové – je neúprosná, Brejchová se od kolapsu už doma neobjevila. Téměř rok strávila na Rehabilitační klinice Malvazinky v Praze, další měsíce potom v Rehabilitační nemocnici Beroun, až skončila v Léčebně dlouhodobě nemocných pražské Fakultní nemocnice Motol. Kvůli kruté diagnóze se z ní stal „ležák“ závislý ve všem na druhých. Dost drsný konec snad jediné naší hvězdy stříbrného plátna.

Čtyři manželé a jedna dcera

Brejchová excelovala nejen ve filmech. Už v osmnácti si ji odvedl k oltáři oscarový režisér Miloš Forman. Když se provalila jeho nevěra s baletkou, rozvedli se. Hned pak se na truc Brejchová provdala za německého herce Ulricha Theina. Manželství skončilo po roce. Poté se zamilovala do Vlastimila Brodského, toho si vzala v roce 1964. Jejich vztah vydržel dlouhých šestnáct let, během nichž se jim narodila i vytoužená dcera Tereza. Po rozvodu Brejchová třináct let žila s Jaromírem Hanzlíkem. Posledním mužem jejího života se stal herec Jiří Zahajský, kterého si vzala v roce 1993. Začátky vztahu ale nebyly snadné, Zahajský patřil jiné ženě, a to Kamile Moučkové. Nakonec ji kvůli Brejchové opustil. V Zahajském zřejmě našla Brejchová skutečně muže, o němž si myslela, že společně zestárnou. Bohužel znova zasáhl osud. Herec onemocněl rakovinou prostaty, a když v roce 2007 zemřel, Brejchové se zhroutil svět a od té doby už to nebyla ona.

Fotogalerie
46 fotografií