Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kvůli Válkové další prásknutí dveřmi: Romskou radu opouští koordinátorka

Autor: ČTK, simao - 
20. ledna 2020
12:27

Radu vlády pro romskou menšinu opouští kvůli setrvání Heleny Válkové (ANO) na postu zmocněnkyně pro lidská práva koordinátorka pro menšiny Olomouckého kraje Renata Köttnerová, píše Romea. Koordinátorka uvedla, že je jí Válkové sice lidsky líto, ale nechápe, proč exministryně spravedlnosti lpí na svých současných funkcích.

Exministryně a poslankyně ANO Helena Válková se po zveřejnění informací o společném článku s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, k čemuž došlo v období normalizace, rozhodla vzdát kandidatury na ombudsmanku. Zdůvodnila to svým členstvím v KSČ.

Do funkce ji původně navrhl prezident Miloš Zeman. Nominaci ale stáhl. Válková, která jako poslankyně ANO předsedá sněmovnímu petičnímu výboru, zůstala ale místopředsedkyní několika vládních rad.

Válková pracovala v minulosti v kriminologickém ústavu socialistické generální prokuratury. Spolu s prokurátorem z procesu Milady Horákové Urválkem napsala článek o tzv. ochranném dohledu. Tento nástroj se podle expertů zneužíval k šikaně disidentů i ostatních propuštěných vězňů.

Z funkce zmocněnkyně může Válkovou odvolat vláda. Minulé pondělí o ní jednala, ale nehlasovala.

Köttnerová: Válkové je mi líto. Ale lpí na pozicích

Válková se hájila mj. tím, že nevěděla, kdo byl Josef Urválek. To jí však mnozí neuvěřili.

„Jsme si věkově velmi blízké a dovedu pochopit, že někteří lidé s vysokou motivací k úspěchu vstoupili do KSČ. Spíše dětinská mi připadala ztráta paměti,“ uvedla v prohlášení Renata Köttnerová. „Lidsky je mi paní profesorky velmi líto, musí prožívat těžké období. Nicméně nemohu pochopit, proč tak urputně lpí na dalších pozicích, když může své odborné znalosti uplatnit jako poslankyně a při výuce studentů,“ dodala.

„Její ubohá výmluva, že nevěděla o žalobci J. Urválkovi, který s její prací souhlasil. Ona nezná osud Milady Horákové? Tato osoba nemá co dělat na lidsko-právních pozicích. Je to ostuda politiky, která se v dnešní době vede. Všechno je politická hra. Jsem proti nominaci na ombudsmanku a také nesouhlasím s tím, aby byla dále zmocněnkyní pro lidská práva. Ať podá rezignaci,“ uvedl pro Romea.cz člen rady Zdeněk Guži.

Romské gremium: Vedla výzkum „cikánské otázky“

Gremium romských regionálních představitelů v tiskovém prohlášení uvedlo: „Vedla výzkum při Generální prokuratuře ČSSR zaměřený na ,delikventní populaci mladistvých cikánů′. Jeho závěry byly publikovány ve sborníku. Z nich vyplývá, že ,Romové jsou ke zločinu předurčeni′.“

„Helena Válková je tragická postava s výrazně pošramocenou minulostí (...). Že se ale Válková na nejvyšší úrovni státu podílela na přípravě metodologie při řešení tzv. ,cikánské otázky′, nikoho z politiků ani odborné veřejnosti netrápí,“ postěžovalo si romské gremium.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa