Ruská politická scéna se dál otřásá. Generální prokurátor Čajka složil funkci

Ruský generální prokurátor Jurij Čajka odchází z funkce. S odvoláním na Kreml o tom dnes informovala agentura Interfax. Prezident Vladimir Putin na Čajkovo místo navrhl Igora Krasnova, který dosud zastával post náměstka Vyšetřovacího výboru Ruské federace. Odchod dlouholetého šéfa prokuratury přichází necelý týden po ohlášených ústavních změnách a rezignaci vlády premiéra Dmitrije Medveděva.

O prezidentově návrhu na odvolání Čajky bude v úterý hlasovat ústavněprávní výbor Rady federace. Horní komora ruského parlamentu jako celek tak učiní ve středu, uvedla agentura TASS.

Personální změna se odehrává poté, co Putin minulý týden ohlásil rozsáhlé změny ruského politického systému. V reakci na to podala demisi vláda premiéra Medveděva, kterého na postu šéfa kabinetu nahradil Michail Mišustin. Analytici kroky hlavy státu považují za signál změny poměru sil v nejvyšší ruské politice a rovněž za odraz snahy Putina udržet si vůdčí roli i po roce 2024, kdy mu vyprší současný prezidentský mandát.

Čajka byl v pozici generálního prokurátora od roku 2006. Platil za vlivnou osobu Putinova režimu, která mimo jiné dohlížela na trestní stíhání oponentů Kremlu. Nejvyšší ruský prokurátor byl rovněž součástí skandálu, který rozpoutalo tvrzení opozičního předáka Alexeje Navalného, že Čajkovi synové jsou napojeni na mafii a bohatnou díky státním zakázkám.

Čajkův ohlášený nástupce Krasnov se narodil v roce 1975 v Archangelsku. Pozici náměstka ředitele vyšetřovacího výboru, což je národní kriminální ústředna, zastává od roku 2016. Za svou kariéru vyšetřoval řadu významných případů, včetně pokusu o atentát na expremiéra Anatolije Čubajse či vraždu opozičního politika Borise Němcova v roce 2015.

Ruská redakce BBC pod titulkem "Odstraněn od případu povýšením" připomněla, že čtyřiačtyřicetiletý generálporučík Krasnov také vyšetřoval vraždu advokáta Stanislava Merkelova a novinářky Anastasije Baburovové a související případy - a přičítají se mu zásluhy o očištění Moskvy od ozbrojených neonacistů, kteří měli tyto vraždy na svědomí.

Krasnovově týmu se také podařilo dopadnout zabijáky, kteří zlikvidovali bývalého vicepremiéra Borise Němcova, ale "dotáhnout vyšetřování do konce Krasnov nesměl", poznamenal web BBC. Vyšetřovatelům se tak nepodařilo odhalit, kdo si vraždu opozičního politika objednal, a dokonce ani nesměli zadržet a vyslechnout jednoho z podezřelých, Ruslana Geremejeva (těšícího se podle tisku ochraně od vedení autonomního Čečenska). Podle advokáta dcery zavražděného politika je pokaždé zarazil šéf kriminální ústředny Alexandr Bastrykin, jehož zástupcem se Krasnov stal. Advokát Vadim Prochorov sice považuje Krasnova za "dobrého poldu a profesionála", ale za ostudu považuje Krasnovovy výroky o loňské smrti ruských žurnalistů ve Středoafrické republice: oficiálně byla jejich vražda připsána místním lupičům, přestože novinářský tým se do Afriky vydal za ruskými žoldnéři.

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin Jurij Čajka

Aktuálně se děje

před 27 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy