Haščák soudu řekl, že nevěděl o vraždě Kuciaka. Zveřejněná zpráva o odstranění s ní prý nesouvisela

Události: Haščák vypovídal v případu Kuciak (zdroj: ČT24)

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák vypovídal u soudu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Mluvil i o zveřejněné zprávě, v níž ho obžalovaný podnikatel Marian Kočner měsíc před zločinem informoval, že pracuje na něčím odstranění. Vypověděl, že se netýkala tohoto případu, ale vyšetřovatele korupční kauzy Gorila Lukáše Kyselici, který se prý dopustil nelegálních činů.

Haščák rovněž soudu sdělil, že Kočner chtěl, aby o něm média ze skupiny Penta psala v lepším světle. Prý podnikatelovi vysvětlil, že to nemůže udělat, protože jsou nezávislá. Neměl pocit, že by Kočner vyhrožoval redaktorům za to, jak informují o jeho aktivitách.

Podle prokuratury si Kočner objednal Kuciakovu vraždu jako pomstu za to, že investigativní novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Jiný ze čtyř obžalovaných v případu se minulý týden přiznal k vraždě novináře i jeho snoubenky.

Další výpověď

Haščák byl dalším ze svědků, které soud v případu Kuciakovy vraždy vyslechl. Dopoledne vypovídal také podnikatel a vzdálený příbuzný někdejšího slovenského policejního prezidenta Norbert Bödör. Ten popřel, že by se podílel na financování sledování novinářů pro Kočnera a že by u policie získal osobní údaje o sledovaných reportérech.

Ze zmíněných aktivit Bödöra minulý týden u soudu obvinil bývalý šéf kontrarozvědky (slovenské civilní tajné služby SIS) a někdejší novinář Peter Tóth. Ten se také přiznal k tomu, že sledování novinářů zorganizoval.

Stopy po Gorile

Kočner je klientem finanční skupiny Penta, do jejích směnek investoval deset milionů eur (251,5 milionu korun). Je také klientem jedné z bank Penty.

Z nahrávky, která se dostala na veřejnost loni, vyplývá, že Kočner prodal Haščákovi nahrávky jeho rozhovorů týkající se korupční aféry Gorila, které patrně slovenská tajná služba pořídila v odposlouchávaném bytě. Tam se Haščák údajně setkával s politiky a vysokými úředníky.

Do médií unikla i samotná nahrávka odposlechů v kauze Gorila, která se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy. Penta, která nekalé jednání popírá, podle médií výměnou za úplatky získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků.