Serena zahájila útok na rekord Courtové suverénně. Bartyová musela úvodní duel otáčet

20. 1. 2020, 04:37
Aktuality 10
AUSTRALIAN OPEN - Serena Williamsová má na letošním Australian Open další šanci vyrovnat rekord Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí. Majitelka 23 grandslamových titulů své letošní působení v Melbourne Parku zahájila suverénním vítězstvím nad Anastasií Potapovovou a vyhrála i šestý letošní zápas. Obratem odstartovala domácí světová jednička Ashleigh Bartyová.
Serena Williamsová (© AFP)

Serena Williamsová se předloni v březnu vrátila na kurty po mateřské pauze a před startem letošní sezony si celkem pětkrát zahrála finále, z toho čtyřikrát na grandslamech, přesto stále čeká na vyrovnání rekordu Margaret Courtové. Jedno z trápení ale majitelka 23 grandslamových vavřínů hned v úvodu letošního roku pokořila, když si v novozélandském Aucklandu připsala svůj první triumf od Australian Open 2017 a přerušila sérii finálových porážek.

Do letošního ročníku úvodního grandslamu sezony, kde v minulosti sedmkrát zvedla nad hlavu trofej pro vítězku, vstoupila suverénním vítězstvím nad Anastasií Potapovovou a stále si drží letošní neporazitelnost.

Osmatřicetiletá Williamsová byla se svou soupeřkou v úvodním dějství hotová za pouhých 19 minut a nepovolila jí jediný game. Druhá sada už byla podstatně vyrovnanější, favorizovaná Američanka v ní dokonce po dvojchybě prohrávala o brejk. S o 20 let mladší Ruskou si nicméně za necelou hodinu hry poradila 6-0 6-3 a i při své 19. účasti v Melbourne Parku zvládla úvodní kolo.

Ve druhém kole bude chtít její útok na historický rekord Courtové překazit Tamara Zidanšeková. Se slovinskou tenistkou, která bude bojovat o vylepšení svého grandslamového maxima, se utká poprvé.

Caroline Wozniacká na Australian Open, kde předloni získala svůj jediný grandslamový titul, zahájila svůj poslední turnaj kariéry skvěle. Bývalá světová jednička si v úvodním kole poradila 6-1 6-3 s Američankou Kristie Ahnovou. Svůj odchod do tenisového důchodu se pokusí oddálit proti Kaje Juvanové, nebo Dajaně Jastremské.

Světová jednička Ashleigh Bartyová , která v sobotu slavila titul v Adelaide, vstoupila do domácího grandslamu ztraceným setem, vývoj utkání proti Ukrajince Lesje Curenkové ale bleskově otočila a zvítězila 5-7 6-1 6-1.

Vítězka Roland Garros Bartyová v prvním setu nevypadala, že by se mohla stát následovnicí Chris O'Neilové, která Australian Open ovládla v roce 1978. Příliš chybovala, ale po ztracené úvodní sadě se rozjela a zbytku utkání dominovala.

"Všechno je v pohodě, i když po titulu v Adelaide nebylo snadné se přehodit. Ale od druhé sady jsem hrála razantněji a dělala jsem, co bylo třeba," řekla Bartyová v Rod Laver Areně. "Fanoušci jsou tady skvělí a pomohli mi k obratu," dodala. Ve druhém kole se Bartyová utká s Hercogovou, nebo Petersonovou.

Obhájkyně titulu Naomi Ósakaová už má úvodní kolo úspěšně za sebou.

Cori Gauffová loni ve Wimbledonu šokovala vítězstvím nad Venus Williamsovou a bývalou světovou jedničku v prvním kole letošního Australian Open dokázala porazit znovu. Patnáctiletá Američanka proti svému o 24 let staršímu idolu zvítězila 7-6(5) 6-3 a úspěšně zahájila svůj debut na úvodním grandslamu sezony. V dalším kole narazí na Soranu Cirsteaovou.
Semifinalistka z roku 2013 Sloane Stephensová znovu po dvou letech neudržela v 1. kole Australian Open vedení proti Shuai Zhang. Dnes sice proti Číňance podávala na vítězství, ale nakonec prohrála 6-2 5-7 2-6 a ani na třetí pokus se nedočkala první letošní výhry. Z posledních deseti turnajů už posedmé nezvládla svůj úvodní zápas.

Shuai Zhang, jež v sobotu hrála finále v Hobartu, si postupem dala dárek k zítřejším 30. narozeninám. O třetí kolo bude Číňanka bojovat proti osmnáctileté americké kvalifikantce Caty McNallyové, jež porazila 6-1 6-4 domácí Samanthu Stosurovou. Pětatřicetiletá Australanka, jejímž maximem v Melbourne jsou osmifinále z let 2006 a 2010, vypadla na Australian Open v 1. kole už pátý rok po sobě.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 49.100.000 dolarů
pondělní výsledky (20. 1. 2020)
• Dvouhra ženy - 1. kolo •
Kvitová (7-ČR) - Siniaková (ČR) 6-1 6-0
Krejčíková (ČR) - Kanepiová (Est.) 7-6(3) 2-6 6-3
Ósakaová (3-Jap.) - Bouzková (ČR) 6-2 6-4
Cirsteaová (Rum.) - Strýcová (32-ČR) 6-2 7-6(5)
Bartyová (1-Austr.) - Curenková (Ukr.) 5-7 6-1 6-1
S. Williamsová (8-USA) - Potapovová (Rus.) 6-0 6-3
Martičová (13-Chorv.) - McHaleová (USA) 6-3 6-0
Keninová (14-USA) - Trevisanová (It.) 6-2 6-4
Čang Šuaj (Čína) - Stephensová (24-USA) 2-6 7-5 6-2
Alexandrovová (25-Rus.) - Teichmannová (Švýc.) 6-4 4-6 6-2
Badosaová (Šp.) - Larssonová (Švéd.) 6-1 6-0
Görgesová (Něm.) - Kužmová (SR) 6-1 6-2
Saisai Zheng (Čína) - Kalinská (Rus.) 6-3 6-2
Lin Zhu (Čína) - Golubicová (Švýc.) 4-6 6-1 7-6(5)
Zidanšeková (Slovin.) - Na-Lae Han (Korea) 6-3 6-3
Liová (USA) - Cabreraová (Austr.) 7-6(4) 7-6(10)
Wozniacká (Dán.) - Ahnová (USA) 6-1 6-3
Gauffová (USA) - V. Williamsová (USA) 7-6(5) 6-3
McNallyová (USA) - Stosurová (Austr.) 6-1 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

10
Přidat komentář
kada.tom
Jen tak dál :-)
Ještě šest výher a je to :-)
Reagovat
dadaft
Chudák Potápka, tým i ambice nastavené na vyhrávání grandslamů....... a zase prd. I když samozřejmě Serena v 1K je prostě konečná v podstatě pro každého, to se musí uznat.
Ale stejně -- myslím, že už loni počítali s lepší sezónou a letos to taky nějak bůhvíjak dobře nezačalo...
Přitom třeba její zápas s Cirsteou loni v SF v Budapešti byl jeden z nejhezčích mačů sezóny.
Reagovat
misa
Vždyť má 18 a píšeš tady, jako by měla před sebou už jen pár turnajů.
Reagovat
turista
Vypadá to tak, že titul po dlouhé pauze Sereně pomohl.
Reagovat
Fandina
Caro super, porazila Ahn ve dvou setech a je škoda, že končí. Fakt se mi na ní dneska moc hezky dívalo.
Reagovat
tommr
Wozniacká bude na okruhu chybět ...
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
FulnekUltras
Zastavte TO.
Reagovat
FulnekUltras
anebo zničte
Reagovat
Aussie
Ták! Ať to někdo zastaví. Dřív než to prorazí v Melbourne beton. Už teď tam bylo těch starostí dost...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist