Jonáš Bartoš
20. ledna 2020 • 18:42

Revoluce Barcelony: Messi sprinterem, návrat ke kořenům i nebezpečí

Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Barcelony hráli pod novým trenérem proti Granadě, jak vypadala jejich hra?Fotbalisté Barcelony hráli pod novým trenérem proti Granadě, jak vypadala jejich hra?FOTO: Koláž iSport.cz

    Výhra 1:0, navíc gólem až v závěru ve chvíli, kdy Granada na Camp Nou úpěla bez vyloučeného stopera Germána Sáncheze. Z vydřených tří bodů ale v Barceloně vzešel zajímavý výkon. Energický, zarputilý, plný klasických krátkých přihrávek i obří dominance na míči (83 procent, k tomu rekord v počtu úspěšných přihrávek). Čím vším se klub po nástupu nového trenéra Quique Setiéna v neděli prezentoval?

  • Messi: větší volnost, více chuti i běhání

    Pořád je to pan Nepostradatelný, nadpozemský hráč. Jenže když se Messimu nechce, ze sledování jeho chůze po hřišti často bolí oči. Ale jeho výkon proti Granadě? Argentinský štírek létal po trávníku plný elánu, dokonce se zapojoval do presinku, což takto poctivě činil snad naposledy pod trenérem Guardiolou. V jeden moment neváhal a ve sprintu napadal i rozehrávku gólmana. Neustále si říkal o balon, vymýšlel, střílel, kličkoval, centroval. Vyplývalo to i z absolutní volnosti, kterou mu nový trenér Setién na place poskytl. Messi se chvíli zjevil v roli středního záložníka, tu si seběhl na křídlo nebo vyplaval až na úplném hrotu v pozici, ze které nakonec rozhodl. Určitě šlo o jeden z jeho nejaktivnějších a nejběhavějších výkonů sezony.

    Gólová radost Lionela Messiho v utkání Barcelony s GranadouFoto Reuters

  • Totální dominance na míči

    Celkově Barcelona držela míč na svých kopačkách 83 procent veškerého času, v některých fázích utkání se dostala i na 85 procent. Quique Setién dopředu avizoval, že hodlá navázat na slavný klubový model a způsob hry. Barcelona ničila soupeře krátkými přihrávkami a hledala volné prostory k průnikům ve finální fázi. Valverde nutil tým hrát víc přímočaře, což některým borcům nevonělo a dávali mu to najevo slabším nasazením. Jeho nástupce nenachystal žádné harakiri, naopak vychází z principů, které klubu zajistily největší slávu. Zda to bude stačit i na elitní evropská mužstva, se ukáže velmi brzy v jarním zápasovém programu.

    Fotbalisté Barcelony slaví branku do sítě GranadyFoto ČTK

  • Aktivita v presinku

    „Jakmile jsme přišli o balon, chtěli jsme ho okamžitě zpět.“ Tak popsal trenér jednoduchý recept, který se jeho hvězdní svěřenci snažili proti Granadě plnit. Hlavně v úvodu zápasu hráči jezdili na plný plyn, nalepili se na soupeře a jako vosy bodali obránce už na útočné polovině. Pod Valverdem Barcelona v ofenzivě často napadání vypouštěla a stahovala se do bloku, navíc hráčům scházela dynamika a potřebný pohyb, z čehož pak pramenily i inkasované góly. Nový trenér (alespoň v prvním zápase) vlil do mužstva potřebnou energii, bez které v náročném moderním fotbale nelze uspět.

    Quique Setién dohlíží na první zápas coby kouč BarcelonyFoto Profimedia.cz

  • Busquets jako za Guardioly

    Sergio Busquets se vrátil do role, kterou má nejraději. Dispečera mezi obranou a útokem, mužem, přes kterého jde většina akcí. Proti Granadě rozdal víc přihrávek, než všichni hráči soupeře dohromady. Zatímco Valverde po hráčích chtěl, aby už obrana dávala balony častěji víc kolmo nahoru a Busquets nebyl tolik ve hře, teď se zase rozehrávalo přes barcelonský komputer. Vytáhlý středopolař si proti Granadě hodně zahrál. Tím, že jeho parťáci v ofenzivě vysoko napadali a nutili soupeře k chybám, mohl pohodlně sbírat balony a zase je rozdávat do útočných pozic. Odehrál velmi dobrý zápas a ukázal, že v Barceloně stále patří k TOP fotbalistům.

    Záložník Barcelony Sergio Busquets se rozčiluje v utkání s GranadouFoto Reuters

  • Chybí góly i klasická devítka

    Všechno růžové ve hře barcelonského kolosu rozhodně nebylo. Když z úvodního tlaku nekáply branky, rostla na kopačkách favorita větší a větší nervozita. Barcelona nedokázala kvalitně řešit finální fázi, teprve sedmnáctiletý Ansu Fati ještě musí herně vyzrát, aby nadějné akce kvalitně zakončil. Hodně chyběl Luis Suárez, hráči někdy až naivně předávali balon Messimu a čekali, že za ně sám vše zařídí. Barcelona musí být víc gólová a kolem vápna dynamičtější, pokud chce uspět v klíčových zápasech Ligy mistrů a ve Španělsku udržet první místo před hladovým Realem. Je dost možné, že klub ještě vstoupí na trh a vzhledem k dlouhodobému zranění uruguayského snajpra bude shánět klasickou devítku.

    Quique Setién během svého prvního zápasu v roli trenéra BarcelonyFoto Reuters

  • Gólová radost Lionela Messiho v utkání Barcelony s Granadou
    Gólová radost Lionela Messiho v utkání Barcelony s Granadou

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud