Hlavní obsah

Zachraňovali pacienty z hořícího domu. „Nejsme hrdinové,“ vzkazují

Foto: Profimedia.cz

Kromě hasičů byli jako první na místě i dva místní policisté a místostarosta.

Reklama

V době požáru domova pro mentálně postižené ve Vejprtech bylo v budově 35 pacientů. Záchrau komplikovalo také to, že se různě schovávali.

Článek

V neděli brzo ráno začalo hořet ve společenské místnosti domova pro mentálně postižené v severočeských Vejprtech. Místní jednotka hasičů byla na místě požáru jako první ve 04:59, postupně se do hašení požáru a záchrany pacientů zapojilo šest hasičských jednotek.

„Vystřídalo se tady celkem 50 hasičů,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Roman Vyskočil.

Kromě hasičů byli jako první na místě i dva místní policisté a místostarosta, všichni tři se okamžitě zapojili do záchrany lidských životů. Velitel dobrovolných hasičů z Vejprt Milan Suchánek pro Seznam Zprávy popsal, jak akce probíhala.

„Kluci v dýchacích přístrojích klienty vytahovali ven a my s policií jsme je evakuovali do další budovy,“ uvedl Suchánek. „Prezident chce jednoho z nich odměnit, ale oni tam byli dva, oba dva makali, stejně tak i místostarosta a všichni hasiči okolo.“

Kromě kouře ztěžovalo záchranu i to, že se pacienti schovávali, místo aby utíkali z budovy ven, popsal Suchánek.

„Bylo to celé zakouřené, nešla elektrika, byla tam tma. Hasiči s pomocí termokamery nacházeli klienty. Někteří byli schovaní za postelí, někteří byli schovaní za rohem, tím to bylo pro kluky ztížené. Hodně jich spalo, ti už se nadýchali oxidu uhličitého, kluci je brali z postelí,“ řekl Suchánek.

Policisté Jakub Ježko a Martin Marek z obvodního oddělení Vejprty byli u požáru mezi prvními krátce po páté hodině, pacienty odváděli z budovy do bezpečí. Jeden z nich se při tom nadýchal kouře.

„Určitě mu patří velký dík, neměl na místě dýchací přístroj,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele Petr Sytař.

Prezident Miloš Zeman posléze v nedělním pořadu rádia Frekvence 1 vyjádřil soustrast pozůstalým a uvedl, že policistu, který vytáhl z ohně devět lidí, ocení 28. října medailí Za hrdinství.

Samotní policisté se k zásahu vyjádřili pouze krátkým prohlášením pro média.

„Velmi si vážíme všech projevů uznání, kterých se nám dostalo. Necítíme se být však hrdiny, jednali jsme tak, jak by se v této situaci zachoval každý z nás. A navíc, nebyli jsme jedinými, kteří pomáhali,“ uvedli Ježko s Markem.

Spolu s hasiči a policisty byl mezi prvními na místě také místostarosta Vejprt Vlastimír Volín. Také on se nadýchal kouře. Volín pro Seznam Zprávy uvedl, že by po ošetření mohl ještě během pondělí opustit nemocnici. K událostem nedělního rána už se ale vracet nechtěl, osm pacientů totiž během požáru zahynulo.

„Je to i pro mne obrovská tragédie, kdysi jsem tam pracoval a všechny znám,“ uvedl místostarosta.

Policisté v pondělí pokračovali v ohledání místa požáru. V nemocnicích zůstávali krátce po poledni čtyři lidé, jeden člověk je ve vážném stavu. Příčinu vzniku požáru kriminalisté zatím nestanovili.

Reklama

Doporučované